Hlavní navigace

Windows Store se ve Windows 8.1 zcela promění. Oddělí zrno od plev?

8. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Digitální katalog se pomalu plní obsahem. Windows Store obsahuje více než 115 000 aplikací, což je sice hezké číslo, samo o sobě ale nic nevypovídá o kvalitě. Nakupování a stahování aplikací zdarma se nedlouho po vydání Windows 8 stalo činností spíše neoblíbenou. Microsoftu se nepodařilo uživatele nalákat k pravidelným návštěvám, aby si prohlédli nějaká doporučení a vyzkoušeli žhavé novinky. Katalog posledních několik měsíců trápí příliv spamu.

Jedna aplikace se podobá druhé, ve výsledku jsou všechny k ničemu a vydavatel jich publikuje klidně několik desítek. Řešení existuje a ideální by bylo, kdyby se Redmondští postavili do defenzívních pozic na několika frontách. V první řadě by chtělo, aby přidávaný obsah kontrolovali. Pravděpodobně by stálo za to preventivně omezit povolený počet aplikací na jednoho producenta. Příliv by se snad aspoň částečně zpomalil.

 

Dále by neuškodilo vykázat aplikace nízké kvality, případně ty duplicitní, na nichž je jasně vidět, že je někdo odflákl jenom proto, aby uživatele napálil. Kvantita by neměla převážit na kvalitou. Kvanta spamu by sama o sobě nemusela nutně vadit. Jistě trápí i jiné digitální obchody. Ve druhé fázi by Microsoft měl zapracovat na samotné tváři obchodu. První verze, přítomná ve Windows 8, naprosto selhává v jedné věci – nesvede vypíchnout opravdu dobré aplikace.

Poctivé porodní bolesti

Těžko soudit, zda kdy o jaké verzi Windows Store budeme moct říct, že je dokonalá. Katalog obsažený ve Windows 8.1 ale můžeme s klidným svědomím nazvat přinejmenším znatelným pokrokem. Již po letmém prozkoumání terénu, jenž se proměnil skoro k nepoznání, s povděkem oceníte, že Redmondští do popředí propašovali samotné aplikace. V dosavadním vydání Osmiček působí obchod poněkud odtažitě.

Místo regálů vám bude obchod doporučovat dobré aplikace
Místo regálů vám bude obchod doporučovat dobré aplikace

Nepříjemně dlouhý seznam kategorií nejeví známky přátelství. Prakticky jen herní oddělení se snaží o zvýraznění titulů. V ostatním případech musíte navštívit příslušnou sekci, abyste vůbec na nějaký obsah narazili. Jenže když vstoupíte, teprve pak vás čeká pravé peklo. Prostý seznam aplikací lze sice řadit podle pár parametrů, jenže nepřehlednost se nachází na tak vysoké úrovni, že zase raději znechuceně odejdete.

Microsoft způsobil, že v záplavě drobných ikonek není zrovna snadné najít známou aplikaci. Bohužel ani hledání nefunguje ideálně. Často vypíše tolik položek, že nenajdete to, co jste chtěli. Pak jste v koncích. Každý to může mít jinak, ale mně se kupříkladu osvědčilo najít aplikaci pomocí Googlu ve webové verzi Windows Store, odkud se do Windows Store na příslušný profil přepnete pomocí odkazu.

Příčetný člověk takový postup neoznačí za pohodlný. Naopak, uvedený postup dokládá zoufalou situaci. Takže jak moc bude znát pokrok ve Windows 8.1?

Hlavní strana oplývá mnoha žebříčky. Všechny se zaměřují na samotné aplikace
Hlavní strana oplývá mnoha žebříčky. Všechny se zaměřují na samotné aplikace

Windows Store 2.0

Microsoft se poučil a nezahlcuje nás kategoriemi, do kterých by nás stejně nikdy nenapadlo chodit. Nezrušil je úplně, tentokrát je ale naleznete až v kontextové nabídce. Ta pořádně nabobtnala. Zatímco dříve vás přenesla na začátek, případně do seznamu vámi vlastněných kousků, tentokrát vás povedená grafika rovněž přesměruje do jednoho z mnoha oddělení. Rovněž se odtud dostanete ke správě účtu, kde např. vymažete již neaktuální zařízení. (Aplikace lze instalovat až na pět počítačů, tabletů atp.)

Nějaké ladění ještě bude třeba, ale na hlavní straně rotují nejlepší vybrané aplikace. Rolováním pokračujete po dlaždicovém chodníku slávy, kde objevíte další povedené zástupce, kteří by ve vaší sbírce scházet neměli. Konečně kromě hodnocení vidíte popis a pořádný rozměrný obrázek. Kus prostoru krade i vysvětlení, proč se aplikace dostala na výsluní. Ano, zpravidla je to z toho důvodu, že kraluje nějakému žebříčku.

Kategorie ustoupily na pozadí. Ve Windows 8 byly na hlavní straně
Kategorie ustoupily na pozadí. Ve Windows 8 byly na hlavní straně

Microsoft zviditelňuje i momentálně populární aplikace. Díky danému kritériu se tento obsah obměňuje mnohem častěji, takže se nedíváte na stále stejné zavedené nudné značky, kterak okupují přední příčky. Redmondští také pochopili, že skryté prvky uživatele matou, tak katalog vybavili viditelným políčkem pro hledání. A pozor, políčko našeptává výsledky, takže v mnoha případech po pár zadaných znacích zabrousíte na správný profil.

CS24

A dále, zobrazené výsledky působí mnohem přehledněji. Strohé seznamy nahradily velké dlaždice, jimž opět nechybí popis. Výsledky dále volitelně omezíte podle kategorie nebo ceny. Až dlouhodobé testování nám prozradí, o kolik lepší Windows Store ve Windows 8.1 bude, první dojmy jsou ale veskrze pozitivní. A to jsme ještě nevytáhli to, že katalog nově dovede aplikace zcela samostatně aktualizovat. Redmondští vykročili správným směrem, o tom není pochyb.

Konečně příjemné a použitelné vyhledávání?
Konečně příjemné a použitelné vyhledávání?

Byl pro vás článek přínosný?