Hlavní navigace

Windows XP nejsou mrtvá

2. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Typická modrá dekorace oken ve Windows XP je jejich nezaměnitelným symbolem. Uživatelé varianty Home Edition si možná zvykli na zelenou, ale ta se tolik nerozšířila. Mnoho uživatelů si stále bez těchto typických znaků nedokáže práci u počítače představit. Pokud vám systém jako takový vyhovuje a nemáte jej na stávajícím počítači potřebu měnit, tak u něj zůstaňte. Stále jde totiž o jedna z nejstabilnějších a nejspolehlivějších Windows vůbec.

Windows XP, aktualizace a zabezpečení

Navíc i starší systém dovede dobře posloužit. Stačí se o něj pravidelně starat, provádět čištění disku, defragmentaci a zbytečně neinstalovat programy, které nepotřebujete. Neměli byste zapomínat na pravidelné aktualizace, které můžete pohodlně jako majitelé legální kopie Windows stahovat přímo z webových stránek výrobce, nebo prostřednictvím nástroje Windows Update.

Kromě toho společnost Microsoft vydala množství různých doplňků v podobě užitečných aplikací, kterými schopnosti systému povýšíte na stejnou úroveň, jako mají třeba jeho nástupci Windows Vista a Windows 7. Využít lze také aplikace třetích stran, tady si však dejte pozor na to, aby pocházely od důvěryhodných zdrojů.

Jak stáhnout a instalovat aktualizace

Ideální je mít počítač nastaven tak, aby vám aktualizace operačního systému automaticky stahoval prostřednictvím vestavěné aplikace Windows Update. Klepněte na tlačítko Start a spusťte Ovládací panely, ve kterých vyhledejte a spusťte panel Automatické aktualizace. V novém okně se přesvědčte, že aktualizace jsou připraveny ke stažení a instalaci automaticky, a to nejlépe v době, kdy počítač příliš nevytěžujete. Výchozím nastavením je třetí hodina ráno. Pokud toto nastavení ponecháte, nebo jej změníte na dobu, kdy počítač nebývá zapnutý, pak se aktualizace stáhnou a nainstalují při nejbližším spuštění počítače.

Instalaci aktualizací můžete samozřejmě provést i ručně. Stačí klepnout na tlačítko Start, zvolit Všechny programy a funkci Windows Update. Otevře se webový prohlížeč se stránkou pro aktualizace vašeho systému. Povolte mu případné instalace doplňků a klepněte na tlačítko Expresní. Aplikace zkontroluje váš systém a jsou-li nějaké aktualizace k dispozici, nabídne jejich instalaci. Spustíte ji tlačítkem Instalace aktualizací.

Automatická instalace aktualizací často vyžaduje restart počítače k úplnému dokončení. Nemáte-li zrovna na restart čas, klidně vyčkejte a stornujte hlášení, které vám nutí restart v nejbližší době. Při vypínání počítače si všimněte, že ikonka pro vypnutí je pozměněna a před vypnutím dojde k instalaci potřebných aktualizací.

Jak na zabezpečení

Od doby Windows XP SP2 je součástí operačního systému Windows kvalitní firewall, který zabraňuje útokům z internetu. Přesvědčte se, že je zapnutý – opět v ovládacích panelech. Tento základní firewall by vám měl stačit, není třeba si pořizovat další program, který dělá totéž.

Součástí systému však není antivirový program. Microsoft vytvořil aplikaci Defender, která vyhledává škodlivé špehovací programy. Do Windows XP ji můžete volitelně doinstalovat, u novějších Windows je již součástí instalačního balíčku. Nedávným počinem je pak zdarma dostupný, rychlý a kvalitní antivirus Microsoft Security Essentials, který váš počítač ochrání již kompletně před veškerými škodlivými aplikacemi (viz poslední kapitola).

Servisní balíčky, skrytá nastavení

Co přinesly servisní balíčky pro Windows XP?

Za dobu existence operačního systému Windows XP se objevila trojice velkých servisních balíčků. Každý z nich obsahovat mimo jiných všechny do té doby vydané menší bezpečnostní aktualizace. Kromě toho doplňoval různé užitečné funkce.

První balíček, označovaný jako Service Pack 1 (nebo SP1) doplnil především několik bezpečnostních vylepšení systému. Známější a rozšířenější je až Windows XP SP2, ve kterých společnost Microsoft přepracovala firewall a vůbec celou bezpečnostní politiku operačního systému. Vylepšen je aktualizační mechanismus, navíc přibyla funkce Centrum zabezpečení v Ovládacích panelech. Ta dovede sledovat aktuálnost zabezpečení nejenom systému a firewallu, ale také antivirového programu. Řada výrobců sice musela své bezpečnostní programy předělat, nicméně uživatelům se to nepochybně vyplatilo. Service Pack 2 změnil i chování Internet Exploreru 6 – přidal zejména upozorňující lišty, které se objeví vždy, když se stránka pokusí servírovat automaticky stahovaný soubor, instalovat prvek ActiveX nebo zobrazit vyskakovací okno.

Poslední Service Pack 3 pro Windows XP přinesl především vylepšenou podporu pro bezdrátové sítě Wi-Fi zabezpečené pomocí šifrování WPA2, nový nástroj pro správu systému a vylepšil komunikaci po síti.

Download: Servisní balíček SP3 pro Windows XP si můžete stáhnout zde

Instalace servisního balíčku je poměrně závažný zásah do operačního systému, proto byste před ním měli zálohovat veškerá svá data. Na druhou stranu to není nic složitého, potřebovat budete pouze asi hodinku času. Během této doby bude instalátor rozbalovat nové a přepisovat existující systémové soubory, následně si vyžádá restart počítače.

Úprava skrytých nastavení Windows XP

Na webových stránkách Microsoftu najdete šikovný nástroj Microsoft PowerToys. Jedná se o pomůcku určenou spíše pro zkušenější uživatele – dovede totiž měnit nastavení systému, která nejsou na první pohled viditelná, nebo jsou zanořena hluboko v administračních nástrojích. Zde jsou přehledně uspořádána a ihned k dispozici.

Pomocí PowerToys jednoduše nastavíte automatické přihlašování uživatele i s vyplněním potřebného hesla. Stačí se v PowerToys ve stromové struktuře na levé straně přepnout na položku Logon a zadat jméno uživatele a heslo, kterým jej chcete do systému přihlašovat. PowerToys nabízejí řadu dalších nastavení. Ty nejméně nebezpečné jsou uvedeny v sekci General. Vypnete s nimi různá systémová hlášení a zvuky. Každá položka vám po označení zobrazí stručný popis toho, k čemu slouží. Program je bohužel pouze v angličtině.

Jakého časem pořídit nástupce?

Nástupci Windows XP jsou dva. První se objevil systém Windows Vista, loni v říjnu pak Windows 7. Pro přechod na Windows 7 mluví jednak to, že se jedná o modernější systém, hovoří pro něj ale i rozumné hardwarové nároky, které nejsou o mnoho vyšší než u Visty. Na druhou stranu proti pořízení „sedmiček“ hovoří nemožnost přímého upgradu z Windows XP – budete tedy systém muset nainstalovat načisto a všechna svá data a nastavení buď složitě přenášet nebo upravovat znovu.

Témata vzhledu, tapety a spořiče

Pokud se vám již omrzelo výchozí grafické prostředí pojmenované Luna, pak jej vyměňte za něco modernějšího. K dispozici jsou Microsoftem posvěcená témata i neoficiální úpravy na vzhled ve stylu Windows 7.

Správa grafických témat vzhledu ve Windows XP je záměrně blokována jen na ta témata vzhledu, která jsou oficiálně podporována výrobcem systému. Bohužel za dobu existence Windows XP se jich příliš neobjevilo a v podstatě všechna nějakým způsobem vycházejí ze stávající Luny a jen obměňují barvy případně obrázek na pozadí. Ovšem řadě uživatelů to stačí.

Existuje také velké množství grafických vzhledů a skinů pro Windows XP, které však vyžadují použití speciálního instalátoru. Ten upraví knihovnu UXTHEME.DLL tak, aby umožňovala použití i balíčků s tématy vzhledu, která Microsoft sám neposvětil. V tomto případě si však dávejte pozor, jde totiž o zásah do systému, který nemusí být ideální z hlediska jeho bezpečnosti.

Royale Theme pro Windows XP

Za dobu existence vydal Microsoft pouze dva oficiální balíčky s tématy vzhledu pro Windows XP. Tím prvním je poměrně známé Royale Theme. Standardní modrý vzhled Windows XP byl vylepšen o stínování a trošku tmavší nádech. Přidalo mu tak grafický kabátek z mladšího systému Windows Media Center, který z Windows XP vychází.

Download: Royale Theme pro Windows XP najdete zdarma ke stažení zde.

Zune Theme pro Windows XP

Royale Theme se připravovalo i ve variantě Noir/Black, které zamění modrou barvu dekorací oken za černou. Ta však nebyla oficiálně uvedena, najdete ji jen na různých webech v softwarových archivech. Černé barvy pro Windows XP se oficiálně dočkáte až po instalaci Windows XP ZUNE Theme. Pojmenování nám připomíná, že toto téma bylo vydáno na podporu popularity stejnojmenného přenosného přehrávače od Microsoftu.

Download: Zune Theme pro Windows XP najdete zdarma ke stažení zde.

Tapety a spořiče obrazovky

Kromě dvou uvedených balíčků s oficiálními tématy vzhledu vydal Microsoft i několik menších doplňků, jako jsou spořiče obrazovky nebo tapety na plochu. Z nich nejznámější je zřejmě NZ Bliss Desktop Backgrounds for Windows. Jde o obrázek z Nového Zélandu, který se výborně hodí pro použití v kombinaci s výše uvedenými balíčky vzhledu.

Dalším zajímavým balíčkem je Images of Ireland Desktop Theme for Windows XP. Obsahuje obrázek na plochu a spořič obrazovky s motivem Irska. Používá nicméně standardní zelenou dekoraci oken z výbavy Windows XP.

Pro milovníky zimního období je k dispozici specialita v podobě balíčku se spořiči obrazovky Windows XP Winter Fun Screensavers. Vyzkoušejte také program Windows XP Creativity Fun Pack PowerToys Wallpaper Changer, který slouží k automatickému střídání obrázků na ploše podobně, jako to můžeme vidět u nejnovějších Windows 7.

Proměňte si XP na Windows 7

Proměna Windows XP na Windows 7

Pokud vás natolik uchvátil vzhled Windows 7, že byste jej rádi nějakým způsobem promítli i do Windows XP, pak vyzkoušejte aplikaci Seven Remix XP. Je tu však jedno velké ALE. Tento program totiž přepíše značné množství systémových souborů Windows XP jejich upravenými kopiemi. Docílí tak výrazných úprav, včetně bootovací obrazovky, ovšem za cenu, že pak může kolidovat s různými aktualizacemi systému a některými programy. Před jeho instalací si tedy vše pečlivě zazálohujte.

Po instalaci ihned na výzvu programu proveďte restart, kterým zajistíte přepsání těch souborů, které ještě upraveny nebyly. Odebrání programu ze systému by mělo fungovat a vrátit systém do původního stavu. Je však možné, že se vlivem aktualizací nebo různých dalších programů návrat do původní podoby nezdaří. Instalaci Seven Remix XP si proto dobře rozmyslete a zvažte případná rizika.

Průhlednost a funkce z Windows 7

Skleněná a průhledná dekorace oken se ve Windows poprvé objevila s příchodem Windows Vista. Do té doby zde byly jen pokusy různých výrobců skinovacích programů. Aero, jak se označení průhlednosti ve Windows nazývá, zaujalo spoustu lidí, přestože je to jen to nejmenší, co Windows Vista přinesla nového. Popularita rozhraní Aero je taková, že se začaly objevovat i pokusy o to, přenést jej do prostředí Windows XP.

Polský program FastAero, neboli Aero pro Windows XP, si stáhnete např. z Stahuj.cz a rozbalíte například volně dostupným komprimačním nástrojem 7-Zip. Obsah balíčku rozbalte do složky na disku a spusťte soubor FastAero.exe. Tím je příprava programu dokončena.

Jakmile je soubor FastAero.exe spuštěn, dekorace oken ve stylu rozhraní Aero se ve Windows XP ihned aktivuje. Tedy ne pro právě aktivní okna, stačí je však minimalizovat a znovu zobrazit. Není třeba zavírat celé programy a znovu je spouštět. Použití FastAero by systém nemělo nijak výrazně zpomalit. Po svém spuštění umístí FastAero ikonku do systémové části lišty úloh. Jakmile na tuto ikonku poklepete, zobrazí se jednoduché nastavení programu. FastAero umožňuje upravit sílu rozmazání průhledné části a rychlost překreslování.

Pomocí dalšího jednoduchého prográmku Windows 7 Taskbar Iconizer upravíte velikost tlačítek na hlavním panelu tak, aby výsledek připomínal panel z Windows 7. Z hlediska funkcionality si ale moc nepomůžete, protože se zde neobjeví plovoucí náhledy oken. Jde tedy čistě jen o kosmetickou záležitost. Windows 7 Taskbar Iconizer dělá jedinou věc – upravuje registr Windows. V momentě, kdy jej spustíte, vám nabídne okno s výběrem vzhledu hlavního panelu. Klepněte na klasický nebo upravený vzhled, potvrďte hlášení o změně a odhlašte se nebo restartujte počítač. Po opětovném přihlášení a spuštění nějaké aplikace byste měli pozorovat změnu.

Ve Windows 7 je také nová funkce Aero Shake. S její pomocí lze jednoduše minimalizovat všechna otevřená okna, kromě aktuálního. Stačí jej uchopit myší a jakoby s ním zatřepat. Ostatní okna skončí na hlavním panelu. Poté, co tuto akci zopakujete, se ostatní okna zase obnoví. Funkci Aero Shake můžete aktivovat prográmkem AeroShake.

Další funkcí pro práci s okny, kterou lze ve Windows XP nasimulovat, je Aero Snap. Ta zajišťuje přilepování a natažení aktuálního okna k okrajům obrazovky nebo jeho minimalizaci, podle toho, kam jej přesunete. I tuto funkci můžete pomocí stejnojmenného prográmku dostat do Windows XP. Po instalaci se program automaticky spustí, klepnutím pravým tlačítkem na jeho ikonku v systémové liště si můžete zapnout automatické spouštění po startu Windows.

Další úpravy nejen vzhledu systému

Poněkud bezpečnější proměnu vzhledu Windows XP, a to nejenom na jeho modernější podobu, nabízí aplikace WindowBlinds. Má za sebou dlouhý vývoj a funguje spolehlivě. Grafický vzhled systému mění tak, že na pozadí zůstane běžet malý program, který okna v reálném čase překreslí novými dekoracemi a animacemi. Výsledek je povedený, z Windows XP tak můžete po grafické stránce udělat třeba Mac OS X známý z počítačů Apple.

Aplikace, které musíte mít

Kromě různých oprav, vylepšení vzhledu a přidání nových funkcí přímo od operačního systému Microsoft nabízí také aktualizace svých zdarma dostupných programů, které si s Windows neodmyslitelně spojujeme.

Internet Explorer

Aktualizace se kromě samotného systému dočkal i jeho vestavěný internetový prohlížeč. Ve Windows XP byla původně verze 6, aktuální nese označení 8 a už se úpěnlivě pracuje na devítce.

V sedmičce přibyla Internet Exploreru čtečka zpráv RSS, došlo k vylepšení zobrazovacího jádra, přibylo prohlížení stránek v záložkovém rozhraní. Množství novinek bylo přidáno také do Internet Exploreru 8. Těmi nejzajímavějšími jsou WebSlices (viz Jak využít webové výstřižky v Internet Exploreru 8) a akcelerátory. V prvním případě jde o výřezy částí webu, které si umístíte do lišty v prohlížeči jako tlačítko. To po stisknutí zobrazí aktualizovanou část webu – například boxík s novinkami, nebo aktuální cenu nějakého produktu. Podmínkou je web, který tuto technologii podporuje. Poznáte jej tak, že se vám při prohlížení stránky v Internet Exploreru 8 objeví pod ukazatelem myši zelený obdélník a ikonka, na kterou klepnete.

Podrobnosti o novinkách, s nimiž Internet Explorer 8 přišel, najdete v našem dřívějším článku Nové funkce v Internet Exploreru 8 prakticky.

Download: Další podrobnosti a odkazy na stažení nejnovější finální verze Internet Exploreru najdete zde

Windows Media Player 11

Vylepšení se dočkal také přehrávač multimediálních souborů Windows Media Player. Jeho knihovna médií byla zásadně přepracována, přehrávač dostal nový vzhled a navíc je nyní mnohem svižnější. Instalací Windows Internet Exploreru a Windows Media Playeru 11 se dostanete k podobné výbavě, jako je ve Windows Vista. Ve Windows 7 se sice již objevil Windows Media Player 12, jeho samostatná instalace však pro Windows XP nebyla v době přípravy tohoto článku k dispozici.

Download: Windows Media Player 11 ke stažení naleznete zde.

Windows Live Essentials

Zajímavým vylepšením stávajících programů ve Windows XP, ale i ve Vistě a Windows 7, je sada Windows Live Essentials. V tomto balíčku najdete povedený poštovní program Windows Live Mail, kterým nahradíte stávající Outlook Express. Podporuje i přenos dat ze starého OE. Dále je zde nová verze komunikačního programu Windows Live Messenger.

Pro prohlížení a správu fotografií je připravena Windows Live Fotogalerie, která mimo jiné nabízí i zajímavou funkci rozpoznávání obličejů na fotografiích. S blogováním vám pomůže Windows Live Writer, s úpravou videa Windows Live Movie Maker. Počítač s dětmi a děti samotné ochráníte pomocí nástroje Zabezpečení rodiny.

Download: V současné době se již připravuje nejnovější vydání, zatím nejaktuálnější finální verzi Windows Live Essentials najdete ke stažení zde.

Windows Desktop Search

Jestliže je na Windows Vista a Windows 7 něco mimořádně praktického, pak je to bezesporu integrované fulltextové vyhledávání. S jeho pomocí nemusíte přemýšlet, kde je uložen ten který soubor, poštovní zpráva, nebo dokument. Jednoduše zadáte hledaný výraz z obsahu dokumentu (souboru, e-mailu…) a vyhledávač zobrazí výsledky včetně náhledů.

Standardní vyhledávání ve Windows XP toto neumí, navíc je mimořádně pomalé. Vyhledávač ve Windows Vista přitom reaguje téměř okamžitě. Neodkládejte proto instalaci Windows Desktop Search 4.0 do Windows XP, zvýšíte tak produktivitu práce s tímto systémem.

Download: Windows Desktop Search 4.0 zdarma ke stažení zde.

Windows Defender

Zapomenout byste neměli ani na Windows Defender. Tento likvidátor spywaru a další nebezpečné elektronické havěti najdete přímo ve Windows Vista, nicméně existoval ještě před vznikem tohoto operačního systému a stále si jej můžete stáhnout samostatně. Pokud tedy nepoužíváte jiné řešení pro zabezpečení počítače před špehovacími programy, pak si Windows Defender do svých Windows XP nainstalujte také.

Download: Aktuální vydání aplikace Windows Defender najdete zde.

Microsoft Security Essentials

Využijte toho, že Microsoft nabízí zdarma kvalitní antivirový program Microsoft Security Essentials. Po spuštění instalátoru vás přivítá jednoduchý průvodce, který kromě instalace antiviru zapne automatické aktualizace prostřednictvím Microsoft Update. Klepněte na tlačítko Další a postupně odsouhlaste licenční ujednání, otestuje legálnost instalace svých Windows a instalaci dokončete. Microsoft Security Essentials nevyžaduje restart, je ihned spuštěn a jeho přítomnost poznáte podle ikonky v oznamovací oblasti Windows.

Přímo v úvodním okně najdete na pravé straně výběr typu kontroly počítače a tlačítko, kterým ji spustíte. Rychlá kontrola prověřuje nejdůležitější části systému, Úplná kontrola prověří celý počítač. Vlastní kontrola vám umožní zvolit, které složky chcete otestovat. Microsoft Security Essentials nabízí plánovanou kontrolu, ta je standardně nastavena jako rychlá a probíhá každou neděli ve dvě hodiny v noci. Na kartě Aktualizovat můžete ručně stáhnout nové definice virů a spywaru, program to ale samozřejmě umí také automaticky.

Windows Sysinternals – pro zkušené uživatele

Nástroje Sysinternals jsou malé, jednoúčelové, mnoho z nich pracuje v prostředí příkazového řádku, přesto vám mohou výrazně zjednodušit práci. Kromě nulové ceny je spojuje také absence instalátoru. Vždy je k dispozici jediný spustitelný soubor doplněný maximálně o licenční ujednání nebo nápovědu.

Prohlížeč procesů spustíte pomocí procexp.exe. Tato grafická aplikace vám pomocí stromové struktury zobrazí seznam všech spuštěných programů a jejich procesů. Umístěním ukazatele myši nad nic neříkající označení souboru, kterým je proces spuštěn, si zobrazíte jeho plný název nebo cestu ve formě plovoucí nápovědy. Program můžete použít například k ukončení nereagujících aplikací. Stačí označit jejich proces a klepnout na tlačítko s červeným křížkem v nástrojové liště.

Rootkity jsou nebezpečné aplikace, které se snaží ukrýt před zrakem uživatelů, správce procesů, anti-spywarovými nebo antivirovými programy. Vzhledem k tomu, že se jim to často daří, patří tyto škodlivé programy k jedněm z nejnebezpečnějších. Existuje jich několik druhů. Rootkit Revelaer spouštěný stejnojmenným souborem však tyto rootkity dovede v počítači rozpoznat. Program je možné spustit jak z příkazového řádku (s parametrem -a, který spustí automatickou kontrolu počítače), tak v grafickém prostředí. V grafickém prostředí kontrolu spustíte stiskem tlačítka Scan. Během kontroly se doporučuje vypnout ostatní programy a nechat počítač v klidu.

Vyzkoušejte také další aplikace ze sady Windows Sysinternals. Jde o mocné pomůcky, nicméně měli byste je používat s rozmyslem. Nejde o nástroje pro úplné začátečníky.

Byl pro vás článek přínosný?