Hlavní navigace

Withings BPM Core je váš domácí kardiolog (recenze)

29. 4. 2020

Sdílet

Bioskenery známé ze sci-fi filmů a knih jsou zase o kousek blíž realitě.

Francouzská společnost Withings prodává zařízení nazvané BPM Core, které vám najednou změří tepovou frekvenci, tlak, zhotoví EKG a ještě zkontroluje srdce pomocí digitálního stetoskopu. Žádný jiný běžně prodávaný produkt pro spotřebitele toho najednou nenabídne tolik. Tlakoměr koupíte za pár stovek, jednoduché měřiče EKG pomalu pronikají do chytrých hodinek, ale stetoskop není úplně běžnou součástí domácí lékárničky. A i kdyby, laik asi nepozná, že se srdečním rytmem je něco v nepořádku. BPM Core ano. Měřič nevypadá jako klasické tlakoměry. Od manžety nevede žádná hadička, ale logická jednotka ve formě válečku je k ní připojená napevno. Na vnější části manžety jsou i dvě kovové diody a drobný „puk“ sloužící jako stetoskop. Celé zařízení tak při měření musíte natočit tak, aby puk mířil směrem k hrudníku. Druhou rukou pak musíte váleček držet v kovové části, kde se nachází třetí dioda pro EKG. V rychlosti můžete změřit jen tlak, což trvá asi 30 sekund. V případě kompletní kontroly počítejte s minutou a půl. Manžeta je hodně pohodlná a z paže nesklouzává. V její jádru se však nachází výztuž (drží zaoblený tvar), kvůli které ale nejspíš nebude držet na velmi tenké či naopak velmi objemné ruce. Withings ostatně uvádí obvod od 22 do 42 cm.

Tlak, EKG a stetoskop

Funkce tlakoměru mně přijde spolehlivá, hodnoty odpovídají zhruba tomu, co ukazuje můj obyčejný měřič i profesionální Omron, s nímž coby pravidelný dárce krve a krevní plazmy přicházím do styku. Zkrátka něco mezi normálním 120/80 a lehce zvýšeným 130/90. Withings mi občas naměřil i výrazně vyšší hodnoty, to jsem ale nebyl v klidu. Tepová frekvence se oproti ukazateli na hodinkách také nijak zvlášť nelišila. Výrobce uvádí přesnost ± 3 mmHg u hodnoty systolického a diastolického tlaku a 2 % u tepu.

Přesnost EKG bohužel neposoudím, ale právě kvůli této funkci (a jejím schvalování úřady) trvalo více než půl roku od představení, než se BPM Core mohl začít prodávat. Protože Withings povolení dostal, lze předpokládat, že k orientačnímu měření poslouží dobře. Díky třem diodám (oproti dvěma v hodinkách) by mohl být také spolehlivější. Z loňské preventivní prohlídky vím, že srdce mám v pořádku, totéž tvrdí i Withings. Aplikace ukázala sinusový rytmus a neobjevila fibrilaci síní, což bývá jedna z příčin infarktu. Výsledky včetně grafu EKG lze exportovat do PDF a vytisknout. Můžete je pak předat lékaři a porovnat měření s profesionálním přístrojem.

Integrovaný stetoskop umí dvě věci. Jednak nahraje zvuk tlukoucího srdce a jednak se ve zvucích snaží najít chlopenní vady, které mohou vést k vyšší únavě, závratím, v extrémních případech i infarktu. Withings tvrdí, že vady vyhledává „umělá inteligence“ vyvinutá ve spolupráci s kardiology a trénovaná na tisících záznamech srdeční činnosti. Pokud můžu AI věřit, i po této stránce mám srdce v pořádku.

Spokojený ale nejsem se spolehlivostí analýz. EKG mi přibližně v jednom z deseti případů nedalo kvůli neznámé chybě žádný výsledek, stetoskop selhal odhadem tak u dvou třetin pokusů. Možná je to nevyladěným firmwarem, protože měření selhala i za ideálních podmínek, kdy jsem se pět minut před měřením nehýbal, v místnosti byl klid a měřil jsem bez trička na holém těle. Graf sinusového rytmu i záznam zvuku jsem sice získal i tak, aplikace ale nebyla schopná odhadnout, jestli je vše v pořádku.

Bez appky ani ránu

A když už zmiňuji aplikaci (jinak výborná Health Mate jako u hodinek Steel HR Sport), vadilo mi, že měřič je na ní tolik závislý. Na samotném válečku je jen tečkovaný LED displej, který hrubě zobrazí jeden řádek textu nebo grafiky. Je efektní, ale ne přehledný. A na samotné zařízení se nedostanu ke starším výsledkům, průměrům apod. Ač je to „chytrý měřič“, u něhož je propojení s mobilem jednou z hlavních výhod, Withings zde zbytečně upřednostnil vzhled na funkčností.

Mít klasický černobílý segmentový displej jako u jiných podobných měřičů je prostě výhoda. Hodilo by se také více než jedno tlačítko. Pokud si tlak měří více lidí, je přepínání profilů jiné, než bývá zvykem. Nejdříve proběhne měření, pak se na zmíněném displeji pomalu zobrazují naměřené hodnoty a až následně vyskočí jméno. Displej reaguje na dotyk, takže gestem můžu mezi jmény listovat a vybrat jiné. Zkrátka bych uvítal klasický výběr profilu tlačítkem ještě před měřením.

Zajímavé mimochodem je, že BPM Core nekomunikuje s mobilem přímo přes Bluetooth, ale připojuje se rovnou do domácí sítě přes Wi-Fi. V paměti uloží osm měření, pak se musí synchronizovat. Na jedno nabití vydrží až půl roku, za dva měsíce jsem jej nestihl vybít. Kdyby k tomu došlo, připojil bych jej microUSB (bohužel) kabelem k adaptéru.

MMF24

Withings BPM Core se v Česku prodává za doporučenou cenu 6490 Kč. Je to sice na první pohled hezký kus hardwaru a spojuje do jednoho zařízení funkce několika přístrojů (škoda, že chybí teploměr), ale koupi bych doporučil jen těm, kdo již problémy se srdcem mají nebo u nich hrozí kvůli dědičnosti. Tlak vám orientačně změří levnější přístroje, EKG se pomalu dostává do chytrých hodinek a stetoskop alespoň v mém případě většinou nefungoval, jak měl. Pravidelné lékařské prohlídky budou lepší prevencí.

+ tlak, tep, EKG a stetoskop nazměří najednou žádný jiný běžný přístroj
+ hezký „nezdravotnický design“
− nepřehledný displej a velká závislosti na aplikaci
− stetoskop většinou nefungoval
− vysoká cena

Byl pro vás článek přínosný?