Hlavní navigace

X019: Microsoft ukázal nové hry. Flight Simulator bere dech

18. 11. 2019

Sdílet

Minulý týden Microsoft uspořádal svou největší letošní akci věnovanou hrám pro Xbox a Windows, nechal za sebou i slabší prezentace z E3 a Gamescomu. Dočkali jsme se ukázek chystaných titulů a několika novinek pro xCloud a Game Pass. Kdo však čekal na další informace k právě vyvíjenému Xboxu Scarlett, ten mělo smůlu. Šéf herní divize Phil Spencer ale pro The Verge potvrdil, že u chystané generace konzole se už poučí z chyb minulosti a nestane se, že by jako v případě Xboxu One vydali dražší a pomalejší konzoli než Sony. Posílí i po stránce her. Microsoft kupuje nebo zakládá nová studia (už jich má 15) a s akvizicemi prý ještě neskončil.

Herní studia Microsoftu
Studio Hry
343 Industries série Halo
Compulsion Games We Happy Few
Double Fine Psychonauts, Broken Age, Brutal Legend, Grim Fandango, Full throttle
inXile Entertainment The Bard’s Tale, Torment: Tides of Numenera, Wasteland 2
Mojang Minecraft
Ninja Theory Hellblade: Senua’s Sacrifice, DmC: Devil May Cry
Obsidian série Pillars of Eternity, Star Wars: KOTOR 2, Fallout: New Vegas, The Outer Worlds
Playground série Forza Horizon
Rare Kinect Sports, Sea of Thieves
The Coalition část série Gears of Wars
The Initiative
Turn 10 Studios série Forza Motorsport
Undead Labs série State of Decay
World's Edge povede sérii Age of Empires
Xbox Studios Global Publishing Solitaire Collection, Hledání min, především vydává a sponzoruje hry jiných studií

xCloud a Game Pass

Ale zpět k X019. Nedávno odstartovaný xCloud čeká velká expanze. Již teď je v katalogu 50+ her od 25 vývojářů a cílem je podporovat všech 3500 stávajících her pro Xbox One i 1900 teprve připravovaných.

V roce 2020 bude služba pro streamované hraní dostupná i v západní Evropě (snad tam počítají i nás), Japonsku, Indii a Kanadě. Momentálně je xCloud dostupný jen pro Androidy a vyžaduje ovladač z Xboxu One. V příštím roce xCloud zamíří i na počítače s Windows a hrát půjde i s jinými gamepady, Microsoft konkrétně zmiňuje ty od Razer nebo DualShock 4 od Sony. Ano, hry pro Xbox půjde hrát ovladačem z PlayStationu!

Firma též naznačila možný obchodní model (stávající betaverze je zdarma). Přes xCloud půjde zdarma streamovat hry, které už hráči vlastní, případně si je předplácejí přes Game Pass (viz naše zkušenosti). Za 259 Kč tak lidé budou moci hrát na svém mobilu nebo pomalém počítači přes 100 konzolových pecek. Od 19. prosince bude v Game Passu i Zaklínač 3.

Game Pass se mimochodem rozšíří o dalších 50 her (seznam zde) tarif Ultimate kombinující GP pro PC a Xbox One je nyní v akci za 1 dolar (či 26 Kč) na tři měsíce. V ceně je i měsíc EA Accessu, tři měsíce Discordu Nitro a půl roku Spotify Premium.

Nové hry

Microsoft též odhalil několik nových her či trailery na dříve oznámené tituly. Dech bere Flight Simulator s realistickými mapami celé planety ve vysokém rozlišení. Hra vyjde v příštím roce.

Do Game Passu a na Steam čerstvě zamířil remasterovaný Age of Empires II: Definitive Edition. Konečně jsme se dočkali také ukázky chystaného čtvrtého dílu. Vypadá velkolepě… a moc barevně? Barvičky každopádně strategiím spíš prospívají, protože v přílišné realistické grafice nejsou na hracím poli vidět jednotky, budovy ani jiné objekty. Datum vydání zatím nevíme.

Studio Obsidian, autoři KOTORu 2, Falloutu New Vegas, Pillars of Eternity nebo čerstvé pecky The Outer Worlds opustí žánr RPG a na jaře 2020 uvedou kooperační survival Grounded, v němž budou lidé bojovat, stavět a přežívat v mikrosvětě na něčím dvorku.

V dubnu 2020 dorazí Minecraft Dungeons. Spin-off nejprodávanější hry oželí budování a zaměří se na boj uvnitř podzemních kobek.

Brian Fargo a spol. v květnu 2020 uvedou izometrické RPG Wasteland 3.

Studio Rare stojící za Sea ot Thieves představilo novou hru Everwild, o níž víme jen to, že kopíruje nintenďácký hit The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Ninja Theory (DmC: Devil May Cry a Hellblade: Senua's Sacrifice) na jaře 2020 vydá multiplayerovou rubačku Bleeding Edge.

Pro Xbox exkluzivně vzniká i free-to-play multiplayerová střílečka CrossfireX, vyjde v roce 2020.

V prosinci 2019 se na počítače podívá remaster Halo Reach, hra původně vyšla jen pro Xboxy 360 a One.

KL24

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?