Hlavní navigace

Xiaomi začalo dělat herní LCD. Mi Surface Display je dost levný 34" 144Hz prohnutý monitor

21. 10. 2019

Sdílet

Xiaomi je čínská značka telefonů, která je u nás po Huawei asi nejprofláklejší (a velmi populární), kromě toho ale vyrábí i notebooky a menší haldu jiných elektronických produktů. K těm se teď přidává něco nového: Xiaomi se pouští do výroby PC hardwaru, přesněji řečeno monitorů. A to dokonce hráčských, protože první počin čínského výrobce je prohnutý 21:9 širokoúhlý monitor s adaptivním obnovováním a frekvencí 144 Hz.  

Xiaomi Mi Surface Display

Tento monitor se jmenuje Xiaomi Mi Surface Display a má úhlopříčku 34 palců se zakřiveným VA panelem od Samsungu, jenž poskytuje rozlišení 3440 × 1440 bodů. Poloměr prohnutí je 1,5 metru. Jde o panel s rozšířeným gamutem (121 % sRGB, pravděpodobně pomocí filtru z kvantových teček), ale na vstupu jsou podporovány jen 8bitové barvy, bohužel. Není uvedeno, jaký má monitor statický kontrast nebo maximální jas, ale odezva pro přechod šedá-šedá je 4 ms.

Panel je 144Hz a měl by tedy být vhodný ke hraní, i když Xiaomi je v tomto oboru nováček, takže si nemůžeme být úplně jistí, zda dobře zvládne implementaci overdrive pro snížení odezvy, minimalizaci input lagu a podobné problémy. Adaptivní obnovování je podporováno s technologií AMD FreeSync (neboli také dle standardu VESA Adaptive-Sync) a vzhledem ke 144Hz frekvenci bude rozsah určitě dostatečný pro LFC, tedy adaptivní obnovování v celém rozsahu od do 144 FPS. Jaké jsou přítomné porty, nebylo sděleno, pravděpodobný je DisplayPort pro FreeSync a nejspíš i HDMI.

Xiaomi Mi Surface Display 34 03 Xiaomi Mi Surface Display

Xiaomi se bude snažit tahat asi i na design, jenž je poměrně minimalistický se sloupkovým stojanem, véčkovou základnou zabírající málo místa na stole a tenkým údajně 2mm rámečkem nahoře a po stranách (doufejme, že fotky nejsou upravené). Nicméně budou přítomné možnosti polohování, kromě náklonu se dá údajně měnit výška, což je dobře.

MMF24

Xiaomi Mi Surface Display 34 02 Xiaomi Mi Surface Display

Ceny jsou (v Číně) dost nízko

Zda se tyto monitory dostanou i k nám, je zatím dost nejisté, takže prozatím je pro nás na tomto zajímavá hlavně ta věc, že se do tohoto oboru čínská firma vůbec vrhá. V Číně se tento monitor začne prodávat nebo možná spíše předobjednávat dnes (21. října) za cenu 2499 čínských jüanů – s DPH asi 9800 Kč. V předobjednávkách bude cena Xiaomi Mi Surface Display dokonce jenom 1999 jüanů, což by s daní bylo 7850 Kč. Cena vypadá dobře, nebo alespoň na naše poměry, vypadá to, že Xiaomi by v tom mohlo následovat poměrně přívětivé ceny, které mají relativně ke svému hardwaru jeho telefony.

Xiaomi Mi Display 23 Xiaomi Mi Display 23

Menší Mi Display

Nejde zřejmě o jediný monitor, který Xiaomi uvede, měla by jich být řada složená z více modelů. Zatím víme ještě o jednom dalším Tento druhý model, nazvaný jednoduše Mi Display by měl být ovšem už jednoduchý 60Hz FullHD monitor o úhlopříčce 23,8 palce, tedy spíše něco pro běžné použití. Stát má 699 jüanů, tedy v přepočtu asi 2950 Kč.

Galerie: Xiaomi Mi Surface Display

Byl pro vás článek přínosný?