Hlavní navigace

Xiaomi má vlastního robotického psa. CyberDog vypadá jak od Boston Dynamics, ale budete si jej moci dovolit

12. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Xiaomi
Určitě všichni znáte robotického psa od Boston Dynamics. Tak něco podobného právě představilo Xiaomi za velmi nízkou cenu v přepočtu 33 tisíc korun. Xiaomi zdůrazňuje, že jde o open-source a prozatím v omezené sérii 1000 kusů.

Xiaomi CyberDog je hodně podobný robotu Spot. Má být téměř tak rychlý (3,2 metru za sekundu) a pohání jej platforma Nvidia Jetson Xavier AI. Unese tři kilogramy (kolik sám váží zpráva neuvádí) a obsahuje řadu senzorů: GPS, ultraširokoúhlou kameru, dotykové senzory či Intel RealSense D450 pro zjištění hloubky prostoru.

CyberDog se tak dokáže částečně se pohybovat sám. Umí rozpoznávat překážky, vyhnout se jim. Měl by rozpoznat svého majitele a následovat jej podobně jako skutečný pes. Lze jej ovšem také ovládat hlasovými příkazy či smartphonem. Na těle jsou tři konektory USB-C a jeden HDMI. Xiaomi uvádí, že je lze využít pro připojení dalších zařízení, třeba lidar či světlomety.

Cyberdog Xiaomi Cyberdog

Co tímto produktem Xiaomi sleduje není jasné. Vývoj robotů sice zlevňuje, ale stále je poměrně nákladný. Narozdíl od Spota, který se uplatní u záchranných či ozbrojených složek, má být povaha CyberDoga blíže domácmu mazlíčku. Tomu odpovídá i cena.

Tip: Francouzská armáda testuje boj s robotickým psem od Boston Dynamics

CS24

Něco podobného zkoušelo už dříve Sony s robotem Aibo, ale CyberDog má mnohem blíže k futuristickému Spotovi. Nebo by se také dalo říct, že zatímco Aibo byla čivava, tak CyberDog je spíše rotvajler; ale pořád tak trochu hračka. Limitovaná edice je omezením, pro které nejspíše CyberDoga neseženete. Xiaomi jej poskytne různým robotickým nadšencům.

zdroj: Xiaomi

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.