Hlavní navigace

YourFonts.com: jak vytvořit vlastní písmo

8. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

K vytváření vlastních typů písem vždy sloužily specializované programy. Nevím o žádném, který by fungoval zadarmo, většinou se jednalo o shareware nebo aplikace bez zkušebních verzí. Zajímavým řešením je však YourFonts běžící na internetu. Nebude vás zdržovat ničím, co by připomínalo grafický editor, kde budete pomocí vektorových křivek konstruovat své vlastní písmo.

YourFonts.com nic tak složitého ani precizního nechystá/nenabízí. Funguje totiž tak, že vaše vlastní psané písmo převede na font True Type. Aplikaci prostě předložíte vzorek svého písma a počkáte necelou minutu, než je z něj vytvořeno písmo, které se ničím neliší od jiných True Type fontů ve vašem počítači.

Můžete použít tiskací písmena, psací, či jinak graficky zpracovaná - záleží na tom, jak si s tím vyhrajete a jaký máte cit ve své ruce. Jak na to?

Jak vytvořit vlastní font?

Přejděte na adresu www.yourfonts.com. Uvidíte zde několikabodového průvodce, který vás provede celým procesem tvorby písma - od začátku až po instalaci písma ve Windows, Mac OS X nebo Linuxu. Celý proces tvorby vlastního fontu odstartujte klepnutím na odkaz Print Template.

YourFonts zobrazí odkazy pro stažení mřížky v PDF nebo ve formě dvou obrázků GIF. Tato mřížka obsahuje políčka pro zakreslení/zapsání vzorků vašeho vlastního písma. První list obsahuje písmena anglické abecedy, druhý - volitelný - obsahuje znaky s diakritikou a několik dalších písmenek a značek.

Jak vyplnit formulář?

Předlohu si stáhněte do počítače, vytiskněte a vyplňte. Aby bylo vytvoření vašeho vlastního True Type fontu úspěšné, vyplňte papírový formulář černou fixou nebo podobným nástrojem, který dělá přiměřeně silnou nepřerušovanou čáru. Vyzkoušel jsem běžnou fixu tloušťky 0,3 mm - výsledek byl v pohodě. Samozřejmě, vliv použitého pera/fixy se projeví ve výsledné podobě vygenerovaného fontu.

Ve formuláři si všimněte naznačených okrajů. Se svými písmenky byste se měli trefit mezi horní okraj a předposlední čárku dole. Pod ní jsou pak části znaků, které přesahují spodní linku, jako třeba j, g atd. Vzorovou ukázku najdete v kroku 2.

Třetím krokem jsou instrukce k naskenování vyplněného formuláře. Obrázek uložte do JPEGu nebo lépe do PNG nebo TIFF, které netrpí ztrátovou kompresí. Přejděte na krok 4, kde oskenovaný formulář nahrajete zpátky na YourFonts.

Nahrávání formuláře se vzorky písma

Ve čtvrtém kroku najdete formulář, kde zadejte název svého písma. Ten se později bude objevovat v aplikacích, kde svůj font použijete. Vyplňte i copyright a klepněte na tlačítko Procházet, kde vyberete obrázek s oskenovaným formulářem. Pokud jste použili i druhý list pro doplnění diakritiky, pak klepněte na odkaz Click here, kterým zpřístupníte políčko pro výběr druhé části formuláře.

Klepněte na tlačítko Upload a počkejte, až se oskenované formuláře nahrají na web, vygeneruje se nový font a zobrazí se jeho ukázka. V šestém kroku můžete soubor s True type fontem stáhnout do počítače tlačítkem Download Your Font Now.

Jak instalovat fonty ve Windows?

Nový font máte vytvořen, soubor s písmem máte stažen do počítače, zbývá tedy jen jeho instalace, abyste jej mohli používat ve svých oblíbených aplikacích. Na soubor TTF klepněte pravým tlačítkem myši a zvolte funkci Nainstalovat. Systém se postará o zbytek.

Pokud na soubor s fontem poklepete, uvidíte jej v jednoduchém prohlížeči s ukázkou vzorových textů. Po instalaci písma nezapomeňte restartovat aplikaci, ve které chcete toto písmo použít. Jinak se příslušný font v nabídce neobjeví.

Tip: K instalaci a prohlížení souborů s fonty můžete použít i program AMP Font Viewer.

Ukázku písma vytvořeného pomocí aplikace YourFonts si můžete prohlédnout na následujícím obrázku, kde je aplikováno i jeho formátování ve Wordu.

MMF24

YourFonts.com je zajímavý nápad - svoje písmo si tak vytvoří každý, a to i bez znalosti práce s nějakým speciálním programem. Jen je třeba mít v rukou trochu citu. Vytvoření písma probíhá zdarma, ale měli byste si pospíšit. Jak se na webu dočtete, po překročení hranice 250 000 vygenerovaných fontů, bude aplikace zpoplatněna.

Byl pro vás článek přínosný?