Hlavní navigace

YouTube zavádí kodek AV1 i pro televizory. Zvládne streamovat v 8K

11. 5. 2020

Sdílet

Zdroj: AFOM

YouTube už umí  streamovatvidea na televizorech (přes Android TV) v novém kodeku AV1 (Netflix s tím začal už v únoru) a dokonce i v rozlišení 8K. Ale samozřejmě pouze na těch s podporou kodeku AV1, což vyžaduje konkrétní čipsety. Například majitelé Nvidie Shield mají smůlu. Pokud jste náhodou majiteli 8K televizoru, tak 8K videa z YouTube se doposud přehrávaly ve 4K, ale právě díky novému kodeku AV1 dojde ke zvýšení kvality (pokud se budete dívat zblízka). Přes počítač si s příslušným monitorem můžete na YouTube pustit 8K video i bez kodeku AV1.

av1 roadmap 1
av1 roadmap 1
av1 roadmap 2
av1 roadmap 2

První modely s podporou kodeku AV1 jsou 8K televizory od LG a Samsungu, TCL jej bude podporovat u modelu X915 s Androidem 10 (a upgrade na něj bude snad během roku). Philips zatím 8K televizor nemá, ale na podporu AV1 se chystá také.

AV1 je nový svobodný kodek, který by postupně mohl nahradit H.264 (vznik v roce 2003), VP9 (2013) i zánovní HEVC (ten je stejně jako H.264 zatížený licenčními poplatky). Vytvořili jej společnosti sdružené v Alliance for Open Media (Amazon, Apple, Facebook, Intel, Netflix, LG, Microsoft, Netflix, Samsung…).

Ve Firefoxu jede 8K, ale VP9
Ve Firefoxu jede 8K, ale VP9
v Edgi funguje AV1, ale protože není připojen 8K monitor…
v Edgi funguje AV1, ale protože není připojen 8K monitor…

YouTube se tak stává první (hlavní) službou, která pro televizory streamuje 8K videa. V tomto kodeku jsou na YouTube prozatím dostupná pouze některá videa, například ">Bulgaria 8K demo. V nižších rozlišeních se ale na YouTube video v AV1 objevují už od roku 2018.

zdroj: FlatpanelsHD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.