Hlavní navigace

Z recenzí: Apple přesvědčil americké novináře, že velký telefon je vlastně fajn

17. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové iPhony se oficiálně začnou prodávat až v pátek, ale už před týdnem získali (převážně) američtí novináři telefony k otestování. Dnes padlo embargo, vyšly první recenze, zkušenosti, oslavy i kritiky. Nečekejte žádný zásadní zvrat. To, co Apple prezentoval na keynote, se promítlo i do článků. Nový iPhone je větší, výkonnější, lépe fotí a většinou déle vydrží. Na tom se shodli všichni recenzenti.

iPhone 6 a iPhone 6 Plus
iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Nemá smysl opakovat všechny novinky, proto si přečtěte naše dřívější články, které popisují hlavní změny a taháky v iPhonech 6 i 6 Plus a také zlepšováky v iOS 8. V průřezu recenzemi se mrkneme jen na zajímavé body a verdikty.

Zahraniční recenze

Co je dobré

Oba telefony jsou výkonnější než iPhone 5S, jak ukazuje například test Engadgetu. Někdy vede iPhone 6, někdy Plus, zřejmě záleží na tom, jak je zrovna vytížená paměť a grafika kvůli vyššímu rozlišení.

Displeje jsou špičkové, dobře reagují na dotyk, mají dobré barvy, jas i kontrast. Díky nové polarizační vrstvě jsou zase lépe čitelné na slunci. Nikdo si vyloženě nestěžoval na papírově nižší rozlišení. Konkurence umí na stejnou plochu vměstnat více pixelů, takže bude obraz jemnější. Příkladem budiž HTC One M7 se 4,7" úhlopříčkou a rozlišením 1080 × 1920 px (oproti 750 × 1334 px u iPhonu 6) nebo LG G3 s 5,5" displejem a rozlišením 1440 × 2560 px (oproti 1080 × 1920 px u iPhonu 6 Plus).

Displej má vyšší rozlišení a je lépe čitelný na slunci
Displej má vyšší rozlišení a je lépe čitelný na slunci

U iPhonu 6 je výdrž vždy lepší nebo stejná jako u iPhonu 5S. Výjimku odhalil syntetický test Engadgetu, kde při přehrávání videa vydržel iPhone 6 přesně 10 hodin a 19 minut, zatímco iPhone 5S o 31 minut déle. Musíme vzít ale v potaz, že výdrž iPhonu 5S je obecně slabá, protože Apple integroval poměrně malý akumulátor.

To je případ také iPhonu 6. I ten bude u náročnějšího používání pouze jednodenní záležitost, ale vydrží o pár hodin déle, jak upozorňuje například Recode. Jinak je na tom iPhone 6 Plus, který i v náročnějších podmínkách vydrží až do půlky druhého dne.

Dílenské zpracování je opět velmi dobré, telefon nevrže, všechno sedí, což si pochvaluje hlavně Darrell Etherington z TechCrunche.

Foťák je podle několik recenzentů vůbec nejlepší mezi mobily. Apple zůstal u velikosti čipu, 8Mpx rozlišení i clony F2.2, ale do nového modulu implementoval nový ostřící systém s fázovou detekcí, takže autofocus je bleskurychlý. Je to znát hlavně za horšího světla.

Foťák sice vyčnívá z těla, ale jinak je špičkový
Foťák sice vyčnívá z těla, ale jinak je špičkový

Má také lepší dynamický rozsah, takže zachytí méně pře- nebo podexponovaných míst a zachová si kresbu. Lépe fotí v interiérech a zvládne větší panoramata. Vytýkána je ale chybějící optická stabilizace u iPhonu 6, verze Plus ji má.

Na co pozor

Velikost. Asi nejdůležitější parametr při rozhodování, jestli sáhnout ve výprodeji po pořád dobrém iPhonu 5S, nebo větších šestkách. Neexistuje univerzální rada, každý má jinak velké ruce i preference. Dobře se k tomu postavil magazín Mashable, jenž v obou recenzích (iPhone 6 a iPhone 6+) naznačil, kam až dosáhne palec u různě velkých lidí.

Kritiky se vždy týkají ovládání jednou rukou. Apple udělal ústupky, vypínací tlačítko je nově na boku, tlačítko zpět simuluje nové gesto a dvojitým ťuknutím na domovské tlačítko se vrch aktivního okna přesune doprostřed displeje.

Kam až dosáhne palec na iPhonu 6 Plus
Kam až dosáhne palec na iPhonu 6 Plus

Kompromis lze udělat v ovládání, ale fyzické rozměry nelze nijak obkecat. Telefon se nevejde do každé kapsy a vůbec se nehodí k běhání, jak poznamenala Lauren Goode z magazínu Recode. S iPhonem 6 se ale všichni smířili a Joshua Topolsky z Bloombergu říká, že je to dnes nejlepší telefon.

S fyzickými proporcemi souvisí i vzhled. Apple udělal několik ústupků, aby byl telefon co nejtenčí. Obecně tedy vadí vystupující čočka foťáku a plastové pásky na zadní straně, ve kterých jsou schovány antény.

Telefon také dosti klouže, což souvisí s hladkými zády a většími rozměry, kdy telefon nedržíte tak pevně v ruce. Walt Mossberg z magazínu Recode proto nechtěně otestovat i odolnost vůči pádům. Fotil něco na ulici a telefon mu vypadl. Displej se roztříštil. Inu, safír to pořád není. Na klouzavost si stěžoval i Nilay Patel z The Verge. Ideální proto bude rovnou koupit i pouzdro.

 

WT100

Na The Verge byli nespokojení také se slabým reproduktorem. Hlavně iPhone 6 Plus, který se jinak výborně hodí i pro sledování videa, hodně trpí tím, že má pouze jeden reproduktor umístěný na spodní straně. HTC a Motorola mají kvalitní stereo repro vepředu.

Nilay Patel také nebyl spokojený se škálováním obrazu starých aplikací na nové rozlišení. V aplikaci Kindle prý vůbec nešlo číst, problém byl také s Facebookem nebo Gmailem. Zřejmě obecně s aplikacemi založenými na textu. Naopak hra (FIFA 14) se roztáhla pěkně. Vývojáři ale jistě budou rychle aktualizovat.

Byl pro vás článek přínosný?