Hlavní navigace

Z97-HD3P: Gigabyte chystá dobře vybavenou desku pro Haswell za (asi) málo peněz

9. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z obvyklých rysů lepších desek je dnes zaměření na přetaktování. Připlácíte si u nich za robustní napájecí kaskádu, diagnostické displeje, tlačítka na PCB či zadním panelu a další záležitosti, které některé nadšence nadchnou, pro jiné uživatele jde ale o zbytečnou bižuterii. Potíž je v tom, že pokud požadujete určitý stupeň výbavy, často nemáte na výběr, než sáhnout po takové „tuningové“ základovce. Potěší proto, že firma Gigabyte to nyní zkouší i jinak. Vydala desku, která nabízí funkční nadstandardní výbavu bez ozdob a snad i relativně levně.

Model Z97-HD3P je na první pohled spíše obyčejnější deskou – má jen základní napájecí kaskádu (o čtyřech fázích, alespoň je ale vybavena pasivem) a vcelku základní soupravu portů na zadním panelu. PCB je dokonce kvůli úspoře materiálu na šířku zúžené na 19 cm. Nicméně tato deska je postavena na čipové sadě Z97 umožňující taktování „káčkových“ procesorů. Zejména ale kupci dopřeje hlavní novinky platformy Haswell Refresh. Je totiž vybavena jak slotem M.2, tak portem SATA Express, takže umí obě dvě rychlá rozhraní pro připojení SSD přímo přes PCI Express (ovšem nejde je použít najednou). Kromě dvou 6Gb/s portů SATA, které jsou součástí konektoru SATA Express, má pak deska ještě čtyři samostatné.

Základní deska Gigabyte Z97-HD3P
Základní deska Gigabyte Z97-HD3P

Úsporným opatřením musela ustoupit podpora pro SLI – deska má jen jeden slot PCI Express 3.0 ×16. Druhý slot plné délky je vyveden z čipové sady a elektricky dá jen režim 2.0 ×4. Zůstaly však alespoň čtyři sloty DIMM pro paměťové moduly. Gigabyte také při šetření nešel úplně na kost u audia. To sice používá běžný integrovaný kodek Realtek ALC887, má ale svou sekci na PCB izolovanou kvůli zmírnění rušení a také by mělo mít oddělené uzemnění analogové a digitální části. Filtraci obstarávají elektrolytické kondenzátory, údajně kvalitní a určené pro audio aplikace. Zvukový výstup lze také řešit digitálně přes S/PDIF.

 

Dojem nepřikrášlené funkčnosti svým způsobem přiživují vývody pro sériový a paralelní port, které sice dnes už málokdo potřebuje, tu a tam jsou ale užitečné. Kromě toho má deska na zadním panelu dvoje USB 2.0 a čtveřici USB 3.0 (dva další porty jsou ve formě interního vývodu). Co se obrazových výstupů pro integrované GPU týká, je k dispozici analogový DSUB, DVI (jen single-link) a HDMI. Mě osobně ale trošku zklamalo, že deska nemá DisplayPort. Byl by to příjemný bonus, když už je výrobce štědrý s M.2 a SATA Expressem.

CS24

Je příjemné, že se Gigabyte v poslední době snaží vydávat desky, které mají mix funkcí a výbavy posunut netradičním směrem (nedávno jsme psali také o lowendovém modelu H81M-WW, lákajícím na mírně nadstandardní audio). Podle aktuální ankety webu The Tech Report přetočí své CPU jen 21 % čtenářů tohoto média (v běžné populaci bude číslo ještě nižší), takže pro desky, které se na přetaktování nezaměřují – a jsou na oplátku levnější – by měl existovat docela velký prostor. Pro někoho, kdo taktování neholduje, by zrovna model Z97-HD3P mohl být zajímavou volbou. To ale pochopitelně bude záviset na ceně, kterou ještě neznáme.

Zdroj: techPowerUp, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?