Hlavní navigace

Tady je Wi-Fi a Bluetooth ilegální. Jak se žije vedle největšího otočného teleskopu?

17. 3. 2020

Sdílet

Americké městečko Green Bank v Západní Virginii leží přímo uprostřed zóny rádiového klidu. Stojí zde největší otáčivý teleskop na světě a od roku 1958 je tu ilegální používat zařízení emitující rádiové vlny (pokud nejsou ve Faradayově kleci). Zachycování signálů z vesmíru je totiž velmi náchylné na rušení. Například pulsary vyzařují na stejné frekvenci jako Wi-Fi (2,4 GHz).

Americký National Radio Quiet Zone má rozlohu zhruba 33 tisíc čtverečních kilometrů a zasahuje státy Virginia, Západní Virginia a kousek Marylandu. Nejpřísnější pravidla platí v zóně 10 mil okolo teleskopu, kde je zakázané i domácí Wi-Fi a zařízení s Bluetooth. Ale také mikrovlnky či bezdrátové reproduktory. Zákaz trvá již 62 let, ale dlouho to tolik nevadilo. Domácí Wi-Fi se používá zhruba 20 let. Observatoř v Green Bank díky teleskopu objevila několik černých děr, gravitační vlny a loni jednu z největších neutronových hvězd. A právě zde také začalo fungovat SETI (search for extraterrestrial intelligence), když Frank Drake v roce 1960 spustil projekt Ozma. Tehdy zde stál menší 26metrový teleskop a zákaz rádiových vln platil v okruhu dvou mil. Poté postavili větší 90metrový, který se v roce 1988 zřítil. Ten současný postavili v letech 1990 až 2000. Je chráněn Alleghenským pohořím a leží v relativní blízkosti hlavního města a Pentagonu. Někteří zaměstnanci observatoře mají za úkol hledal případné zdroje rušení v okolí. A pravidelně nějaká nacházejí. Úřady pak ale mohou udělit pouze směšnou pokutu 50 dolarů za každý den rušení. [caption id="attachment_188128" align="alignnone" width="670"]Green Bank dnes žije 143 stálých obyvatel. Místní obyvatelé používají pevnou linku. Někteří mladší mají iPhony, ale spíše jen místo hodinek a fotoaparátu, než pro komunikaci. Internet v domácnostech nechybí, ale pouze ten pevný. A protože jde o venkovskou oblast, rychlost je často na úrovni devadesátých let. V oblastech bez vysokorychlostního internetu žije v USA přibližně 15 milionů Američanů, ale pouze v Green Bank proto, že je to zakázané vládou.

Některé části NRQZ zóny se staly domovem lidí, kteří naopak klidnější život uvítali. Ale také podivínů, kteří tvrdí, že mají alergii na rádiové vlny a po přestěhování se jim zlepšilo zdraví (nemusí zde nosit alobalové čepičky).

V Číně to vyřešili jinak

Teleskop v Green Bank není největší na světě, má průměr „jen“ sto metrů a vedle čínského FASTu je to prcek. Teleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) v provincii Guizhou (dostavěný v roce 2016) má průměr 500 metrů.

The Arecibo Observatory, Portoriko
The Arecibo Observatory, Portoriko
FAST v Číně
FAST v Číně

Také známý portorický teleskop Arecibo z roku 1963 je o dost větší. Měří 305 metrů a točila se na něm slavná scéna Jamese Bonda (ve filmu Golden Eye).

KL24

Ale ten v Green Bank není jen statická parabola, ale plně řiditelný otočný teleskop. Jen o něco menší je pak řiditelný teleskop v německém Effelsbergu. V okolí čínského teleskopu FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) žilo okolo devíti tisíc lidí, kteří byli kvůli rádiovému klidu raději přesídleni.

zdroj: popularmechanics.com, nytimes.com, 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.