Hlavní navigace

Zemřel Paul Allen (65), spoluzakladatel Microsoftu

16. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera svět navždy opustil Paul Gardner Allen, americký podnikatel, investor a filantrop. Zemřel ve věku 65 let na non-Hodgkinův lymfom, závažný typ rakoviny krve, ze kterého se už vyléčil v roce 2009, ale letos se mu vrátil. Ještě začátkem října na Twitteru napsal, že u něj lékaři nemoc objevili, ale že jsou – co se týče léčby – optimističtí.

Allenova kariéra je nejvíce spjata s Billem Gatesem. Ti dva se kamarádili a spolupracovali ještě jako teenageři od roku 1969. V roce 1975 spolu založili (tehdy pojmenovaný) Micro-Soft, za jehož názvem stál právě Allen. A byl to prý také on, kdo přiměl Gatese, aby opustil Harvard a naplno se věnoval podnikání (Allen rovněž studia nedokončil).

Paul Allen Paul Allen (zdroj: Beatrice de Gea / Vulcan Inc / Microsoft)

Firma z počátku vyvíjela interpret jazyka Basic pro různé platformy. Zlatá éra se začala psát v roce 1981, kdy IBM připravovalo první PC a hledalo možné operační systémy, které by na něm běžely. Tím ožil DOS, který ovšem nenapsali Gates ani Allen, ale Tim Paterson pracující v nedaleké firmě Seattle Computer Products. Od něj si systém nejdříve licencovali, pak jej ale spolu s Patersonem za 50 000 dolarů odkoupili.

TIP: Zakladatelé Microsoftu Gates a Allen se znovu sešli na fotce jako v roce 1981

Allenovi v roce 1982 diagnostikovali Hodgkinův lymfom, z něj se nakonec úspěšně vyléčil. Rok nato ale firmu opustil. Ve své biografii přiznal, že se jej Gates se svou novou pravou rukou Stevem Ballmerem snažili vyštípat, zmenšovat jeho vliv i podíl ve firmě. Když odešel, držel 40 % firmy, což mu zajistilo pohodlný zbytek života. Do ústraní se ale nestáhl.

CS24

TIP: 10 věcí, které jste o Microsoftu nevěděli

Investoval do letecké společnosti SpaceShipOne, kupoval nemovitosti, koupil sportovní týmy Portland Trail Blazers (NBA), Seattle Seahawks (NFL) a část Seattle Sounders FC (MLS). Skrz svou nadaci Vulcan pak rozdal přes dvě miliardy dolarů, které věnoval na vědecký výzkum, léčbu nemocí, umění, ochranu prostředí nebo třeba vyhledávání vraků lodí.

Byl pro vás článek přínosný?