Hlavní navigace

Zalehněte na matrace aneb jak vypálit zlodějíčkům rybník

3. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mechanická ochrana, maskování

S rostoucí oblibou notebooků a v posledních třech letech i netbooků, roste i počet jejich krádeží. Zvýšené riziko při odložené brašně s notebookem v restauraci, ponechaný notebook v zaparkovaném, opuštěném vozidle je lákadlem i pozvánkou pro nenechavce. Existuje však mnohem více způsobů, jak odcizit nejen notebooky samotné, ale i data v nich uložené. Ta jsou častokrát několikanásobně hodnotnější, než luxusní notebook.

Je pravda, že každý počítač může být odcizený, hacknutý nebo ohrožený, notebooky jsou k tomuto ohrožení náchylnější, právě proto, že je nosíme s sebou či se s nimi na cestách připojujeme k různým počítačovým sítím. Nicméně existuje řada jednoduchých kroků, které můžeme podniknout, aby naše notebooky a data na nich zůstala v bezpečí.

Mechanická ochrana a maskování

Prvním krokem k ochraně vašich dat je fyzické zabezpečení vašeho notebooku. Většina notebooků je příležitostí pro zloděje k jeho krádeži pokud, není na veřejnosti přichycen ke stolu, pultu nějakým pevným způsobem. Téměř všechny notebooky jsou dnes vybaveny zabezpečením známým pod názvem Bezpečnostní zámek Kensington.

Tento slot je určen k použití s bezpečnostním kabelem (obvykle je to pletené ocelové lanko s plastovou izolací), který můžete smyčkou připevnit k pevné části stolu. Na druhé straně je protikus zámku Kensington, který pasuje do slotu v notebooku a lze jej uzamknout. Je to hlavně psychologická ochrana podobná jako u zámků řadicí páky ve voze. I takový vůz lze ukrást, ale již to pro zloděje znamená další překážku krádeže a tím snižuje riziko ukradení. Kabely kompatibilní s Kensington zámkem lze pořídit již od částek kolem 150 Kč z internetových obchodů.

Pokud váš notebook nemá Kensington slot, ale má například VGA port, můžete použít alternativní řešení v podobě zamykacího mechanizmu, který se připevní k pojistné matici VGA portu. Ceny tohoto řešení se pohybují zhruba od 200 Kč.

Nesmíme zapomenout ani na bezpečnost při samotném přenášení notebooků. Problém brašen pro notebooky je, že vypadají jako brašny pro notebooky. Tedy jsou jakousi vývěsní cedulí pro zloděje, že je uvnitř něco hodnotného. Proto se vyplatí poohlédnout se po stylových brašnách nové generace, které již vypadají spíše jako běžné brašny přes rameno nebo jako batohy (ty mohou být vybaveny, podobně jako batohy pro fototechniku, dvojitými zipy, aby ztížili možnost krádeže ze zad majitele, např. v MHD). Dnes již mnoho specializovaných výrobců zavazadel nabízí tyto alternativy ke standardním brašnám pro notebooky.

Registrace, individualizace a antiviry

Krádež či ztráta. Jak se na ni připravit?

Pokud se již stane to nejhorší a notebook vám je zcizen nebo jej ztratíte, je mnohem větší šance na to, aby se k vám vrátil, pokud je snadno identifikovatelný. V první řadě je rozumné znát jeho sériové číslo. To bývá uvedeno na štítku na spodní straně notebooku.

V zahraniční již existují služby, které umožňují zdarma registrovat sériové číslo vašeho notebooku a v případě krádeže jsou potřebná data okamžitě dostupná jak policii, tak pojišťovně a jsou dostupná i prodejcům použitého zboží, aby mohli ověřit, zda nabídnuté zboží nepochází z trestné činnosti. Navíc tímto způsobem můžete registrovat i další cenné věci jako mobilní telefony, fotoaparáty, mp3 přehrávače. U nás si můžete zaregistrovat leda tak... kolo.

Můžete si také nechat na notebook vybrousit, vyleptat či vygravírovat své jméno, značku či jiný znak, který dobře poslouží k dobré identifikaci. Lze také použít speciální bezpečnostní UV pero pro snadné dokázání vašeho vlastnictví v případě nálezu vašeho notebooku.

Jakmile jste učinili kroky proto, aby byl váš notebook menším lákadlem pro zloděje, měli byste řešit ochranu dat v souvislosti připojením notebooku do Internetu. Dnes asi každý, kdo používá Internet neváhá při rozhodování, zda antivirový program použít či nikoliv. Viry mohou způsobit škody nejen na vašem počítači, ale mohou se lehce rozšířit i na počítače vašich přátel, rodiny nebo kolegů v práci. To proto, že viry, které infikují počítač, se snaží nejprve dostat ke kontaktním informacím a jejich pomocí pak rozesílají další "infekci" pomocí e-mailů dalším lidem.

Software zdarma

Neexistuje asi žádná omluva za nepoužívání antivirového programu v dnešní době, když je lze získat i zdarma. Jeden z nejznámějších antivirových programů, jehož základní verzi můžete získat zdarma, je AVG. Lze jej stáhnout ze stránek AVG a nabízí komplexní ochranu nejen proti virům, ale i spywaru a dalšímu malware (škodlivý software). Obsahuje i scanner, který kontroluje, zda stránky, na které chcete vstoupit, jsou bezpečné či nikoliv.

Dalším populárním antivirem je Avast!. Jej můžete stáhnout z firemních stránek Avastu. I ten nabízí komplexní ochranu před viry a spyware, ale také obsahuje antispam filtr a nabízí sandbox, tedy prostor, kde můžete zkontrolovat podezřelé stránky nebo aplikace v rámci virtuální zabezpečené zóny ve vašem notebooku. Samozřejmě na trhu existuje i spoustu placených antivirus řešení od společností jako Norton či McAfee, ale ve skutečnosti jsou free aplikace stejně užitečné, pokud i své chování v Internetu přizpůsobíte možným rizikům.

Měli byste zkontrolovat, zda používáte softwarový či hardwarový FireWall na svém notebooku. I když váš router poskytuje v rámci domácí sítě určitý stupeň Firewall ochrany, v okamžiku, kdy jste s notebookem mimo domov, již vás neochrání. Naopak existuje riziko, že při připojení v cizí síti může být váš notebook napaden. Operační systém Windows má vestavěný softwarový firewall, ale tento firewall nepatří právě mezi nejsilnější a jeho slabá místa jsou pro hackery většinou dobře známá. Můžete však použít produkt třetích stran. Již zmíněné antivir programy McAfee či Norton obsahují i firewall. Ty jsou nabízeny jako výhodné balíčky. Můžete ale sáhnout i po neplacené variantě jakou je vynikající ZoneAlarm, která je k dispozici na stránkách výrobce.

Heslo BIOSu, ochrana Wi-Fi sítě, sebekontrola

Zaheslujte si BIOS

I přes instalaci antiviru a firewall softwaru byste měli přemýšlet, jaké další opatření lze udělat pro ochranu svých cenných dat. Takovým může být zadání hesla do systému BIOS vašeho počítače nebo šifrování vašich souborů. BIOS notebooku je v podstatě firmware, který řídí počítač na nejhlubší úrovni. BIOS u většiny notebooku umožňuje nastavení hesla, takže počítač bez tohoto hesla bude obyčejnou cihlou. Při zadávání hesla se po třetím neúspěšném pokusu vypne. Budete muset počítač znovu spustit a zkusit heslo zadat znovu.

Na většině notebooků můžete heslo zadat při startu počítače stlačením zvláštní funkční klávesy (dle verze to mohou být klávesy F2 nebo F8 nebo F10). Po vstupu do menu naleznete možnost zadání hesla na hlavní stránce nebo v záložce označené jako zabezpečení. Obvykle stačí z volby vybrat nabídku zvolte heslo, heslo vložit a před restartováním počítače volbu uložit. Heslo systému BIOS lze obejít rozmontováním notebooku a na jeho šasi vyjmout zálohovací baterie. Pak se resetuje nastavení systému, včetně data, hodin i hesla. Toto zabezpečení není tedy nějak výrazně účinné, ale je to další krok, jak zdržet možný útok na vaše data proti počítačově nevzdělaným zlodějíčkům.

Zkušený hacker vymontuje pevný disk, zapojí jej na druhý počítač a cestu k datům má otevřenou. To je důvod, proč je důležité, abyste citlivá data na svém notebooku šifrovali. Data lze šifrovat v Professional verzi operačních systémů Windows XP, Vista i 7. Šifrování souboru nebo složky je v těchto systémech jednoduché. Stačí vybrat soubor nebo složku, pravým tlačítkem myši na něj klepnout a ze zobrazené nabídky vybrat Vlastnosti. V základní záložce se ujistěte, že jste skutečně vybrali požadovaný soubor či složku a klepněte na tlačítko Upřesnit. Na tomto místě je potřeba zaškrtnout políčko Šifrovat obsah a zabezpečit data a poté klepněte na OK.

Verze operačního systému Starter, Home ani Premium tuto funkci bohužel neobsahují, ale existuje mnoho softwarových programů pro Windows, které pro šifrování můžete použít. Například Wincry nebo AxCrypt.  AxCrypt je pravděpodobně nejlepší a nejšikovnější šifrovací program, který můžete získat zdarma. Stáhnout jej můžete na stránce výrobce (zadat link www.axantum.com/AxCrypt). Podobně jako u Windows i u programu AxCrypt stačí na soubor nebo složku klepnout pravým tlačítkem myši a ve vyskakovacím okně zadat potřebné údaje.

Zabezpečte vaši domácí síť

Nicméně je stále ještě mnoho směrů, ze kterých může být váš notebook a data napadeny. Například ve Wi-Fi síti u vás doma. Mnoho uživatelů doma využívá komfortu bezdrátové sítě. Pořídí Wi-Fi router, nastaví základní parametry u routeru i notebooku a dále většinou nevěnují pozornost své bezpečnosti, jak by měli. Prvním krokem pro zabezpečení vaší sítě je získat přístup do nastavení Wi-Fi routeru. Obvykle je to přes webový prohlížeč do kterého zadáte IP adresu vašeho routeru. Tu naleznete napsanou v návodu vašeho routeru. Po zadání se dostanete na hlavní stránku nastavení routeru a z té pak budete naváděni na další nastavení.

nastavení routeru

Chcete-li provést změny konfigurace routeru, budete muset znát uživatelské jméno a výchozí heslo. Stejně jako v případě IP adresy i tyto položky naleznete v přiloženém manuálu. Jakmile je zadáte, budete je moci změnit na své unikátní a tím zamezit nechtěného připojení cizího počítače do vaší sítě.

Většina routerů je standardně nastavena na použití WEP formuláře pro šifrování přenosu, měli by jste však zkontrolovat, zda váš router nenabízí novější formát WPA2 a použít jej. V každém případě je dobré uložit přihlašovací údaje jak pro vstup do nastavení routeru, tak i k přihlášení do Wi-Fi sítě. Lze samozřejmě router resetovat do továrního nastavení a veškeré parametry nastavit znovu, pokud přihlašovací údaje zapomenete.

Zdravý rozum a sebekontrola

Krádeží notebooků je poměrně dost, mnohem více je však nebezpečné rizikové chování na internetu. Od základních návyků jako používání a aktualizování antivirových programů či využívání možností HW a SW Firewallů přes sebekontrolu při navštěvování nebezpečných stránek až po rozumný přístup ke zveřejňování svých osobních údajů. A to nejen zasíláním odpovědí na podvodné maily, které se vás například snaží přesvědčit o tom, že jste šťastným výhercem minimálně šesticiferné výhry v librách nebo o potřebě aktualizace vašich osobních údajů, až po důvěřivé odhalování svého soukromí na různých sociálních sítích.

sociální sítě

CS24

Je mnoho zajímavých stránek, služeb, které s rozumným přístupem mohou pomoci, mohou bavit, ale hranici bezpečí lze velmi snadno překročit, ani si to mnoho uživatelů uvědomuje a v tu chvíli se může zábava změnit na noční můru.

Je to zvláštní, že čím více se lidé odcizují a uzavírají v reálném životě, tím více mají potřebu se odhalovat na Internetu. Toto je však již další téma, které by vydalo na další, dlouhý článek.

Byl pro vás článek přínosný?