Hlavní navigace

Založili YouTube, teď chtějí naučit lidi točit videa. MixBit přichází

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chad Hurley a Steve Chen stáli společně v roce 2005 u založení největšího videoserveru a třetího nejnavštěvovanějšího webu světa. YouTube nás naučil videa sdílet. Chen a Hurley teď chtějí, abychom se je naučili také točit. Proto dnes oficiálně spustili novou službu MixBit, která má tvorbu klipů usnadnit.

MixBit se tak trochu svezl na popularitě sítí Vine a Instagram, které s krátkými videosekvencemi přišly o pár měsíců dříve. Novinka je ale jiná. MixBit stojí na podobném principu – dokud na displeji držíte tlačítko pro nahrávání, obraz se stále zaznamenává, a to až do délky 16 sekund. Vtip je v tom, že každý 16 sekund se vytvoří jeden střih (tzv. bit), kterých může být v jednom klipu až 256. Výsledkem tak může být až hodinové video.

 

MMF24

Bit může být i kratší, prostě jen nahrávání podržíte kratší dobu. Ale i původní nahrávky můžete v jednoduchém editoru střihat. Bity se ve výchozím nastavení řadí bezešvě za sebe, v editoru je ale můžete zpřeházet nebo odstranit. V přehrávači pak každý bit poznáte podle barevného proužku. Dokonce je možné místo celého videa pustit jen onen vybraný úsek. Zní to komplikovaně, ale používání je opravdu snadné.

Na jednom projektu prý budete moci spolupracovat s více lidmi, případně používat veřejné bity ostatních uživatelů ve vlastních filmech. MixBit zatím běží jen na iPhonech (App Store), webová verze v tuto chvíli nefunguje a aplikace pro Android je teprve na cestě. Dokud aplikace poběží v takto omezeném režimu, zdráhám se ji hodnotit. Ale začátek vypadá dobře.

Byl pro vás článek přínosný?