Hlavní navigace

Zapněte (a změňte) zvuk po spuštění počítače ve Windows 8

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8 zahodila staré logo, nasadila hranaté dotekové prostředí a zbavila se tlačítka pro vyvolání nabídky Start. Nejen v rámci vlastního teritoria se jedná o změny zásadní, jejich drtivému dopadu pak přizvukují ještě menší novinky. Kromě velkých a na první pohled viditelných zásahů do letitého kolosu funkcí, viz například přepracovaná nabídka Start, se Osmičky pouští do pozměňování drobností, které v důsledku také poměrně velkou měrou přispívají k tomu, že se nový operační systém v našich očích svým předchůdcům vzdaluje ještě více, než jsme si mysleli.

K takovým detailům patří také to, že Windows 8 při spuštění počítače nepřehrávají žádný charakteristický zvuk. Logiku tohoto rozhodnutí vysledovat můžeme. Úloha uvítacího tónu se postupně snižovala. Zatímco Ikspéčka vyhrávala nepřiměřeně dlouhou melodii, Sedmičky se už naproti tomu omezily na krátký a málo rušivý zvuk. Stačilo to k tomu, aby člověk slyšel, že je počítač připravený k práci, současně nám to ale nelezlo na mozek. Fandové si v předchozích letech mohli zvuk rovněž vyměňovat, když se jim ten výchozí nelíbil. Do moderních Windows jsme si klidně mohli dodat spouštěcí melodii z Windows 95.

 

Tyto hrátky nám Microsoft neodepírá ani nyní. Mění se především fakt, že Windows 8 po nažhaven železa z reproduktorů ve výchozím stavu nevyloudí nic, co by nás vyrušilo třeba od přípravy kávy. Svou troškou do mlýna přispělo nejspíš také rychlé spouštění. Na nových strojích můžete začít pracovat v podstatě do několika vteřin, takže zvuk jako forma signalizace ztrácí na významu. Pokud jste na něj ale zvyklí a chcete tedy zvuk po spuštění zapnout, provedete to následovně.

Jak ve Windows 8 zapnout nebo vypnout zvuk po spuštění počítače

Pokud se kamarádíte s klávesnicí, přejděte do nabídky Start a psaním vyhledejte položku Change systém sounds. Jen ji nehledejte mezi aplikacemi, ale v nastavení (Settings), viz obrázek níže.

 

Jestliže jste spíše zatížení na myš a vše si rádi „naklikáte“, vyvolejte na ploše kontextovou nabídku a klepněte na Personalize.

 

Z tohoto ovládacího panelu můžete měnit tapetu, téma nebo spořič obrazovky. A samozřejmě systémové zvuky. Vyberte tedy položku Sounds, která je označena ikonkou s notami.

 

V okně se zvuky můžete různě povolit nebo zakázat některé položky, případně lze výchozí zvuky vyměnit za jiné. Nás ale tentokrát zajímá jedna konkrétní položka: Play Windows Startup sound. Povolte ji a start počítače bude doprovozen uvítacím tónem.

 

Jak změnit zvuk po spuštění počítače

Naneštěstí nám ani Windows 8 nijak neusnadňují výměnu tohoto charakteristického zvuku. Jestliže všechny ostatní melodie bez problému zaměníte za vlastní soubor ve formátu WAV, spuštění je doprovázeno neměnným tónem. Ovšem, že nic není nemožné, tento zákrok ale jako obvykle vyžaduje nehezké ruční zásahy do systému. Nejen začátečníci nicméně mohou využít jednoduchý nástroj Startup Sound Changer. Pokud máte nachystanou vlastní melodii, stačí, když si tento prográmek stáhnete a někde rozbalíte.

MMF24

 

Kompatibilní je s Windows Vista a novějšími. Ovládání nepatří k nejsložitějším. Na výběr máte z těchto možností:

  • Play – Přehraje aktuálně nastavený systémový zvuk, který slyšíte po každém spuštění počítače.
  • Replace – Nahradí výchozí uvítací zvuk vaším souborem ve formátu WAV.
  • Restore – Pokud chcete vrátit zpátky výchozí systémový zvuk, provedete to tímto tlačítkem.
  • Exit – Ukončí program.

Byl pro vás článek přínosný?