Hlavní navigace

Zavezu.cz je komunitní kurýrní služba. Balík pošlete přes toho, kdo to má po cestě

18. 7. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Česku už existuje několik služeb pro spolujízdu. Řidič nahlásí, že dne X pojede v čase Y z Kouřimi do Hulína a má v autě Z volných míst. K tomu napíše, kolik chce za svezení. Pokud chce jet stejnou trasou nebo s malou odchylkou, domluvíte se na jízdě a hotovo. Nemusíte řešit jinou dopravu.

Podobný princip chce nová služba Zavezu.cz aplikovat na přepravu malých i velkých balíků. Oficiálně slogan zní: Zavezu spojuje lidi, kteří zrovna někam jedou, s těmi, kteří potřebují něco převézt.

Zavezu.cz slibuje nejsnadnější přepravu věcí
Zavezu.cz slibuje nejsnadnější přepravu věcí

Samotná služba je zprostředkovatel nabídky i poptávky a také samotného placení, které probíhá platební kartou. Objednání svozu i nabídka přepravy probíhá prostřednictvím mobilní aplikace. Zatím je dostupná pro Android (Play Store), v srpnu bude také pro iOS.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Jednotlivé převozníky nejdříve schvalují provozovatelé služby, takže se minimalizuje riziko podvodů. Neplatí se navíc přímo přepravci a veškeré zásilky jsou pojištěné. Zavezu chce oslovit převozníky, kteří často chodí pěšky, jezdí na kole, MHD, meziměstskými autobusy či vlaky, auty nebo dodávkami. S minimem práce navíc si mohou přivydělat, když s sebou vezmou ještě balíček.

Používání aplikace je velmi snadné. Po instalaci aplikace a registraci stačí již jen zadat poptávku po přepravě – uvést typ přepravovaného produktu, datum, odkud a kam se předmět bude přepravovat a také navrhovanou cenu za dopravu. Následně uživatel zvolí jednoho z ověřených převozníků, ať už podle ceny, hodnocení či sympatií. Ten, kdo poptávku po přepravě zadal, pak má možnost celou cestu zásilky sledovat online. Platba za přepravu zásilky se uskuteční až po úspěšném doručení,“ říká Jakub Koutek, mluvčí Zavezu.

 

Převozníci – například studenti – mohou Zavezu využít jako brigádu. Ti, kdo potřebují něco dopravit, zase teoreticky mohou ušetřit. Cenu a trasu si však určuje převozník, takže ne vždy bude skutečně levnější a hlavně ne vždy bude někdo volný na trase, kterou potřebujete. Pošta nebo zavedené kurýrní služby žádnou adresu neodmítnou. Právě tyto dva aspekty budou hrát rozhodující roli, jestli se Zavezu na trhu uchytí, nebo ne.

Byl pro vás článek přínosný?