Hlavní navigace

Ze Steamboxu od Zotacu vznikne barebone mini PC, má GTX 970M a čtyři HDMI

21. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se zajímáte o konzolové ambice firmy Valve s tzv. Steam Machines nebo Steam Boxy, pak jste možná na letošním GDC (a poté Computexu) zaznamenali přístroj s označením SN970 od Zotacu. To byl jeden ze zajímavějších zatím představených Steamboxů kombinující malé rozměry, slušný design, nebo třeba hned čtyři výstupy na monitor; v jeho specifikacích byl například i procesor Skylake. Pokud se vám tato záležitost líbila, ale raději byste standardní PC bez konzolových zvláštností, pak máme dobrou zprávu: Zotac na tomto designu postaví i standardní volně prodejný barebone.

Běžná PC verze tohoto šasi se bude jmenovat Zbox EN970 a měla by se zřejmě prodávat jako barebone nebo zkopletovaná sestava. Na rozdíl od Steam Machine SN970 bude Zbox EN970 provedený v černé barvě; rozměry vypadají přibližně na formát Mini-ITX, nicméně s nízkým profilem díky specifickému hardwaru. Použitý je procesor Intel Core i5-5200U (15W dvoujádrový Broadwell na taktu 2,2–2,7 GHz) a stejně jako u konzolové verze notebooková grafika GeForce GTX 970M od Nvidie, založená na čipu GM204 s 1280 stream procesory a 192bitovou paměťovou sběrnicí.

 Zotac Zbox EN970
Zotac Zbox EN970

Zajímavé je, jaké výstupy z této grafiky Zotac vyvádí. Zatímco na desktopu mají nejčerstvější novinky obvykle jen jedno HDMI, ale až tři DisplayPorty, zde Zotac osadil čtyři HDMI (mělo by jít o HDMI 2.0, nevíme ale, zda část portů není jen generace 1.4). Zbox EN970 má také dvojici gigabitových Ethernetů, šest portů USB (čtyři USB 3.0) a neodmyslitelnou bezdrátovou kartu s Wi-Fi 802.11 a Bluetoothem. Kromě toho je ve výbavě ještě čtečka karet SD plné velikosti.

 

Uvnitř by údajně mělo být místo jak na SSD do slotu mSATA (poněkud škoda, že se nedá použít modernější formát M.2), tak pro pevný disk nebo SSD 2,5" provedení. Pokud budete kupovat barebone, bude nutné doplnit ještě paměti DDR3 (vzhledem k rozměrům bych tipoval, že jsou použité sloty SO-DIMM, zdroje ale typ nespecifikují). Zotac ale také své barebony obvykle prodává rovněž ve zkompletované variantě označené „Plus“.

Zotac Zbox EN970
Zotac Zbox EN970 má s grafikou GeForce GTX 970M čtyři výstupy HDMI

KL24

Zdá se, že Zotac tento Zbox předváděl spolu se Steamovou verzí na Computexu 2015, kde ale tato varianta pro Windows poněkud ušla pozornosti (možná pro podobnost). Kdy by se mohlo zařízení začít prodávat, ale bohužel nevíme. Připravte se také, že vzhledem k výkonné mobilní grafice nepůjde o nic levného – podobná Steam Machine SN970 se má údajně prodávat za 999 USD (u nás s daní 29 000 CZK), byť v tomto případě je v ceně Steam Controller, RAM a disk.

Zdroj: Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?