Hlavní navigace

Zimní úklid Googlu nejvíce postihne mobilní uživatele Gmailu

17. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google své uživatele udeřil další fackou. Na hromadné úklidy jsme pod staronovým vedením Larryho Page zvyklí, ukončují se tím málo používané služby, případně spojují ty, které plní stejné účely. O víkendu oznámená změna se negativně dotkne lidí, kteří na svém mobilu používají Gmail.

Konec Google Sync (Exchange ActiveSync)

V Mountain View totiž ruší službu Google Sync, což je převlečený Exchange ActiveSync (EAS) od Microsoftu. Soubor proprietárních protokolů slouží ke snadné synchronizaci e-mailu, kalendáře, kontaktů a dalším účelům pro elektronickou poštu. Google s funkcí EAS přišel už v roce 2009, kdy startoval boom chytrých telefonů, a tím rostla i potřeba udržovat stejné údaje na více platformách současně. Microsoftu musel hradit licenční poplatky, Sync ale sám poskytoval zdarma, a to všem uživatelům včetně Gmailu.

To od 30. ledna 2013 skončí. Google Sync (EAS) si už u Gmailu nenastavíte. Stávající spojení ještě budou fungovat, ale pokud si koupíte nový telefon, tablet nebo jiné zařízení, EAS už s Gmailem fungovat nebude. Místo toho bude Google trvat na otevřených protokolech IMAP (pošta), CalDAV (kalendář) a CardDAV (kontakty). Nejsou plnou náhradou, IMAP například standardně neumí funkci push, tedy okamžitou a automatickou synchronizaci klientu a poštovního serveru.

Google Sync (EAS) na Windows Phonu
Google Sync (EAS) na Windows Phonu

Uživatelé Androidu a iOS se nemusejí ničeho obávat. Pro obě platformy existuje jak speciální aplikace Gmail, která se servery komunikuje přímo, tak i samotné systémy umějí pracovat s otevřenými protokoly. To však bude problém například u Windows Phonu. S IMAPem si ještě poradí, ale xDAV už nikoliv. Kontakty a kalendář v telefonu a na serveru si budou žít každý po svém. Zde mají příležitost tvůrci externích klientů, které mohou ve WP8 napojit přímo na Huby. Internetový gigant totiž Windows 8 a Windows Phone ignoruje a žádné aplikace s výjimkou vyhledávače neplánuje.

Google se vůči Microsoftu čím dál více vymezuje a snaží se prosazovat otevřené formáty, ať už na webu nebo multimédiích. Nedávno ukončil podporu formátů Office v balíčku Google Docs. Teď končí s EAS. Pro Google to znamená i úsporu peněz. S téměř 300 miliony uživateli Gmailu ušetří na licenčních poplatcích. Zároveň si však kazí reputaci u uživatelů, kteří jeho služby chtějí používat nezávisle na (ne)otevřenosti formátů. Je to například pár dnů, co přestal nabízet bezplatné Google Apps. Přitom e-mail na vlastní doméně zdarma i EAS podporuje Hotmail (Outlook.com), což hraje Microsoftu do karet.

Poznámka: Konec Google Sync (EAS) se dotkne jen Gmailu a uživatelů bezplatných Google Apps. Ti s Google Apps for Business, Education a Government mohou s podporou počítat i nadále.

 

CS24

Co dále končí

Mimo Google Sync ještě skončí:

  • Google Calendar Sync: odkaz pro export kalendáře už není dostupný od 14. prosince.
  • Google Sync for Nokia S60 a SyncML: synchronizace pošty a kontaktů pro Nokie nebo Sony Ericssony nebude dostupná od 30. ledna 2013.
  • Appointment slots: v kalendáři jste si mohli vyhradit volné termíny, na které mohli ostatní přihlašovat své schůzky. Služba prý nebyla moc využívaná, proto končí 4. ledna 2013. Naplánované akce ale bude platit ještě rok.
  • Z laboratorních funkcí kalendáře ve stejný den skončí Smart Rescheduler, Add gadget by URL (Přidat libovolný gadget podle adresy URL), Check your calendar via sms a Create event via SMS. Poslední dvě fungovaly jen v USA.
  • Issue Tracker Data API
  • Punchd: aplikace pro správu věrnostních karet, kterou Google koupil teprve před půl rokem, skončí 7. června 2013. Do té doby bude pravděpodobně nějak spojena s peněženkou Wallet.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?