Hlavní navigace

Životnost Windows Vista prodloužena do roku 2017, Windows 7 přežijí až do roku 2020

21. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Vista vyšla, měla být revoluční. V lecčem byla, především se na ni ale hledali další chyby, které (laičtí) kritici přidávali ke svým argumentům, aby pak mohli operační systém neustále shazovat. Od Microsoftu byl revoluční také další krok, a sice pětileté podpora. Normálně slibuje deset let, avšak v případě klientské verze Windows Vista si chtěl usnadnit práci. Doufal v nátlak na uživatele, kteří mu měli podlehnout a nezůstávat u staršího operačního systému příliš dlouho. U firem si nic takového nemohl dovolit, takže tam slíbil plných deset let.

Respektive slíbil pět let fáze všeobecné podpory a pět let rozšířené podpory. Jak to tedy s podporou mělo původně vypadat?

  • Windows Vista Home Basic – 5 let
  • Windows Vista Home Premium – 5 let
  • Windows Vista Ultimate – 5 let
  • Windows Vista Business – 10 let
  • Windows Vista Enterprise – 10 let

Když si to propočítáte, zjistíte, že běžní uživatelé by byli od záplat odstřihnutí už po 10. dubnu 2012! A všichni víme, že nezáplatovaný operační systém představuje potenciálně větší nebezpečí než systém bez antiviru. Dokonce i předražená edice Ultimate měla skončit v propadlišti dějin po pouhých pěti letech. (Dražší než edice Business a stejně po pár letech bez záplat? Opravdu?) A Microsoft patrně pochopil, že tudy cesta nepovede. Životní cyklus se prodloužil a srovnal se s podnikovými Windows.

To znamená, že i „obyčejné“ verze Visty dostanou k původním pěti letům dalších pět let rozšířené fáze podpory. Tento krok popravdě není nijak výjimečný, už smrt ikspéček (edice Home a Media Center) byla kvůli vysokému zájmu odsunuta z roku 2009 na rok 2014. Po zkušenostech s XP je o to podivnější, že se Microsoft chtěl Visty zbavit takhle rychle. Tedy, ona nebyla sama. Windows 7 vyšla tři roky po ní a trpěla stejným neduhem, aktualizace byly domácím uživatelům slíbené pouze na pět let.

CS24

Nyní je nad slunce jasné, že pouhých pět let je příliš málo, redmondští se musí smířit s tím, že ne každý má potřebu vyměnit počítač (natož pak čistě operační systém) po tak relativně krátké době. V případě klientských edicí Windows 7 se podpora prodlužuje do roku 2020, přičemž původně měla skončit v roce 2015. Stejně jako u Visty půjde o fázi rozšířené podpory, v níž lze čekat pouze bezpečnostní aktualizace, nikoli změny funkcionality. To je mimochodem ten oficiální důvod, proč Vista nedostane Internet Explorer 10. Místo toho bude pouze přijímat aktualizace pro IE9.

Zdroj: Neowin 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?