Hlavní navigace

Zjistěte s Firefoxem, kdo vás sleduje

5. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co děláte na Internetu, neutajíte. Spoustu toho na vás prozradí uložená cookies třetích stran, takže pokud je natvrdo nevypnete (což dělá málokdo), především poskytovatelé reklamy je využívají, aby mohli reklamu cílit. Mozilla vytvořila doplněk, kterým sledování vizualizuje. Za příklad dává velkou filmovou databázi IMDB. Zatímco vy navštívíte tento web, ve vašem prohlížeči se vytvoří sledovací cookies od třech poskytovatelů reklamního obsahu a zaznamenávají si vaši aktivitu na imdb.com.

Doplněk pro Firefox nevyžaduje restart, takže jej můžete případně rychle a bezbolestně odinstalovat, kdyby vás nepřesvědčil. Stránky, které sledují vaše chování, se označují červeným kruhem. Vystopováni nicméně můžete být také weby označenými šedou. Zejména v tomto případě ale může jít o legitimní činnost, nutnou pro funkcionalitu stránky. Mozilla chce spíše upozornit na to, že se sledování většinou děje bez vědomí uživatele, který by o něm měl být přinejmenším informován.

Collusion, jak se rozšíření nazývá, můžete stáhnout z portálu Mozilla Add-ons. Aktivujete jej z lišty s doplňky, ve spodní části okna prohlížeče.

KL24

Zdroj: Mozilla.cz

Byl pro vás článek přínosný?