Hlavní navigace

Změnit dodavatele energie můžete pohodlně za pár minut

27. 11. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Zapomeňte na právnickou hatmatilku, hvězdičky, drobné písmo a moře času. Změnit dodavatele plynu či elektřiny je dnes hračka. Co pro to musíte udělat?

V Česku máme tři distributory elektřiny (ČEZ Distribuce, EON Distribuce, PREdistribuce) a tři plynu (GasNet, EON Distribuce, Pražská plynárenská Distribuce). Distributorská společnost je ta, která vlastní elektrické vedení nebo potrubí, kterým je veden plyn. Distributor je přidělen podle území, kde se nacházíte a nemůžete si jej vybrat. Společnost, která vám dodává samotnou elektřinu a plyn, kterou využíváte, se nazývá dodavatel a na trhu jich aktivně působí kolem stovky. Tito dodavatelé nejsou vázání územím a můžete si je svobodně vybrat podle vašich preferencí. Každý dodavatel může poskytovat jiné ceny energií, může mít jiné podmínky a nabízet jiné služby.

Co tvoří cenu energií?

Cena za distribuci je regulována státem a na celkové ceně energie se podílí jen částečně. Druhá část ceny je volná, operuje se s ní na úrovni dodavatelů a tam už mohou být rozdíly dramatické. Volbou vhodného dodavatele lze ušetřit tisíce korun ročně.

U elektřiny je cena tvořená zhruba ze 40 % cenou dodavatele (za elektřinu) a ze 60 % za distribuci (poplatky OTE, ERÚ, distributorovi „za jistič“ i za přepravenou energii a schopnost rezervovat vám dostatek „místa“ v drátech a také příspěvky na podporu obnovitelných zdrojů).

U plynu je cena tvořená zhruba ze 75 % cenou dodavatele (za plyn) a z 25 % za distribuci (poplatky OTE, ERÚ, distributorovi za přepravenou energii a schopnost rezervovat vám dostatek „místa“ v potrubí).

Jak změnit dodavatele?

Jednoduše přes internet. Dnes už není třeba navštěvovat žádné pobočky či chodit na poštu, vyřídit formuláře lze i online. Nejjednodušší možný způsob předvedla švýcarská společnost Alpiq, která nedávno vstoupila na náš trh. Stačí k ní mít počítač, mobil a sken či fotku poslední faktury současného dodavatele elektřiny či plynu. Tiskárnu nepotřebujete.

Na webu lepsienergie.cz najdete intuitivního průvodce. Vyberete, jestli chcete elektřinu, plyn, či obojí. V dalších krocích se průvodce zeptá, kolik vás doma žije, k čemu všemu energie potřebujete a kde bydlíte. Na základě těchto údajů odhadne typickou spotřebu, zařadí vás do správné distribuční soustavy a vybere vhodný „tarif“. Smlouvu lze uzavřít na neurčito, rok nebo dva roky, přičemž s úvazkem klesá cena. V průvodci si můžete také vybrat zelenou elektřinu poskytovanou z obnovitelných zdrojů.

01 2 Větrný park Enpower 2 ve vlastnictví skupiny Alpiq

Po zvolení produktu nahrajete fakturu současného dodavatele, vyplníte pár dat potřebných pro smlouvu a e-mailem vám dorazí všechny dokumenty k podpisu. Vy je pak velmi jednoduše podepíšete digitálně, a to buď myší na běžném počítači, nebo prstem/stylusem na dotykové obrazovce.

Velkou a příjemnou zajímavostí je podpis přes mobilní telefon. Ten funguje tak, že vám přes SMS přijde odkaz, díky kterému se automaticky otevře na mobilu webové okno. V tomto okně se pak podepíšete prstem na dotykové obrazovce a podpis potvrdíte. Následně se podpis automaticky načte do smluvní dokumentace. Pak vše jen potvrdíte a podepsané dokumenty se automaticky odešlou do společnosti Alpiq.

Celý proces zabere nanejvýš pár minut. A kdybyste měli problém nebo se chtěli jen na něco zeptat, můžete se obránit na zákaznickou podporu. Alpiq na webu lepsienergie.cz funguje na chatu, na e-mailech a samozřejmě i na telefonu.

Na co dát při změně pozor?

Přechod od jednoho dodavatele ke druhému závisí na délce vázanosti vaší současné smlouvy a její výpovědní lhůtě. Při předčasném ukončení smlouvy můžete být vystaveni sankcím a poplatkům. Pokud si zvolíte za nového dodavatele například Alpiq, vše automaticky zařídí za vás tak, abyste žádným sankcím vystaveni nebyli. Nový dodavatel zároveň dohlédne na to, aby celá změna proběhla hladce. Od původního dodavatele vám jen dorazí konečné vyúčtování.

KL24

Alpiq je na trhu výjimečný nejen v on-line řešení, ale zároveň i v tom, že pokud zákazník podepíše smlouvu na dobu určitou a rozhodne se ji předčasně ukončit, neuplatňuje po něm žádné sankce či poplatky.

Prohlédněte si, jak to celé funguje na lepsienergie.cz a budete příjemně překvapeni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku