Hlavní navigace

Razantní změna podoby logotypů Wordu, Excelu, PowerPointu a dalších

30. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft

Změna designového stylu aplikací Microsoft Office není vůbec neobvyklá, prakticky se to dělo s každou verzí po roce 2000. O tom, že spolu se zjednodušenou nástrojovou lištou se v této době mění rovněž styl ikon tlačítek, už řeč byla. Microsoft teď ale představil další novinku – vyměněny budou také logotypy jednotlivých aplikací. A na rozdíl od symbolů na pásu karet půjde o mnohem větší změnu.

Naposledy ke změně došlo v roce 2013 a byla neméně radikální. Od plastických vyobrazení typických symbolů se Microsoft přesunul k velice jednoduchém, prostému a plochému designu. V té době firma používala designový styl Metro, jeho evolucí pak byl i designový styl Windows 10 jménem Fluent. Ten se ale dále vyvíjí a ploché prostředí oživuje průsvitností, hraje si se světelností a hloubkou.

Když se mrknete na loňské koncepty aplikací, bude vám zřejmé, že jsou s nimi nová loga aplikací Office příbuzná. Použití pastelových barev, nasvětlení a práce se hloubkou produkuje výsledek, který je na hony vzdálený tomu, co jsme znali v dobách Windows Vista. Tehdy bylo všechno plastické a nablýskané. Nová loga upozaďují písmena, logotypy pak méně dávají najevo, k čemu přidružené aplikace slouží. Office ale patří k nejznámějším softwarům.

KL24

Mimochodem, v čase 0:43 v představovacím videu výše Microsoft ukazuje rovněž nové ikony několika aplikací pro Windows 10. Jestli je reálně takto změní, se musíme nechat překvapit. Zdá se však, že neexistuje důvod, proč by se koncept neměl stát realitou. Pokud vás design nových logotypů aplikací zajímá, zabruste do příspěvku na blog Microsoft Design. K záměně dojde v nadcházejících měsících, nejprve pak na webu a mobilních platformách.

Naposledy ke změně došlo v roce 2013 Naposledy ke změně došlo v roce 2013 (foto: Microsoft)

Byl pro vás článek přínosný?