Hlavní navigace

Značka Windows Live umírá, nyní již oficiálně. Windows 8 jsou smrťákem

3. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zlikvidovat světoznámou značku není jen tak. V případě Windows Live na tom Microsoft pracuje už asi půl roku. A než celá operace skončí uplyne také dost vody, zlom se očekává s příchodem Windows 8 na trh. Již několik měsíců jsme mohli pozorovat náznaky toho, že to se značkou Windows Live nedopadne úplně dobře. Microsoft pod ní ve velkých nadějích uvedl portfolio produktů, které měly být především provázané. Pokud by měla dostat náhrobek, bylo by na něm vytesané „2005 – 2012“. Roli smrťáka na sebe převzala Windows 8. S operačním systémem nové generace má Microsoft šanci v mnoha ohledech začít znovu. Začít od píky v případě pracně budovaných značek sice zamrzí, ale minimálně s Windows Live se nejspíš nic jiného dělat nedá.

 

A úplně od píky vlastně Microsoft nezačne. Na portfolio služeb změna zase takový vliv nemá. Problém je v tom, že jich Redmondští nabízí spoustu, např. e-mail, e-mailové klienty, chat, cloudové úložiště atd. Vezměme to tedy popořádku. Ke všem se nyní budete přihlašovat přes Microsoft Account, který nahrazuje Windows Live ID. Značka Windows Live byla záludná v tom, že sdružovala služby a software. V tomto ohledu nás čeká změna. V případě softwaru se žádné speciální značení používat nebude, zatímco v případě služeb, pokud to bude nutné, bude Windows Live nahrazeno značkou „Microsoft“. Pokud jste si všimli, dokonce jsme na to i upozorňovali, již delší dobu používáme nikoliv Windows Live SkyDrive, nýbrž Microsoft SkyDrive. Respektive pouze SkyDrive.

 

Vražedná čísla

V dnešní době prý služby Windows Live používá přes 500 milionů lidí každý měsíc. Aktivním uživatelem je v tomto případě myšleno, že daný jedinec alespoň jednou měsíčně pošle e-mail nebo třeba nahraje soubor na SkyDrive. Microsoft se v souvislosti s oznámením nezapomněl pochlubit s několika statistickými čísly, takže se nejprve proberme jimi.

  • Hotmail: 350 milionů aktivních uživatelů, zabírá 105 petabajtů prostoru
  • Messenger: 300 milionů aktivních uživatelů
  • SkyDrive: přes 130 milionů uživatelů, 17 milionů z nich nahrává soubory každý měsíc

Nejméně úspěšnou službou ze všech je tedy SkyDrive, který v měřítcích redmondského gigantu prozatím nijak zvlášť nezazářil. Takový Hotmail jistě těží z historie a svého stáří. Pak tu ale máme balíček softwaru, který se nazývá Windows Live Essentials. Aplikace v něm obsažené podle Microsoftu patří ve svých kategoriích k nejpoužívanějším, s žádnými čísly se ale firma bohužel nevytasila. I když to nikdy neřekne na plné pecky, tandem služeb a jejich oblíbenost bylo velkým zklamáním. Snad za to může přílišná košatost značky Windows Live. Zmatkům ale po jejím zrušení snad ubude.

Služby a aplikace s nálepkou Windows Live prý byly původně vytvářené pro operační systémy, které nebyly navrženy pro těsné propojení s cloudovými službami. Až Windows 8 budou brát cloud jako samozřejmost. Kdybychom měli vymyslet nějaké srovnání, řekli bychom, že stále aktuální Windows 7 berou připojení a snadný přístup k Internetu jako samozřejmost. A mezi tím zcela určitě rozdíl existuje, že?

Srovnání historických názvů s novými

Pro Microsoft bude až Metro tím pravým prostředím, kde ukáže sílu cloudu. Firma se odhodlala k tomu, že s novým prostředím rovnou udělá převrat ve značení. Co dodat? Děkujeme, možná. Nyní vám nabídneme tabulku, kterou zprostředkovali Redmondští. Jestliže jméno Windows Live skončí, je třeba si udělat pořádek v tom, co se jak nazývalo a jak se to nazývat bude:

Služba Windows 8 Windows Phone Web/HTML 5
(live.com)
API (live.com) Předchozí verze
Účet Microsoft account Microsoft account Account.live.com OAUTH Windows Live ID, Passport
Úložiště a
Dokumenty
Aplikace SkyDrive, SkyDrive Desktop Aplikace SkyDrive, Office SkyDrive.com REST, JSON FolderShare, Live Mesh, Windows Live Mesh
E-mail Aplikace Mail Aplikace Mail Hotmail.com EAS Windows Live Mail, Outlook Express
Kalendář Aplikace Calendar Aplikace Calendar Calendar.live.com EAS, REST Windows Live Mail, Windows Calendar
Kontakty Aplikace People Aplikace People People.live.com EAS, REST Windows Contacts
Chat Aplikace Messaging Aplikace Messaging Integrován v Hotmailu a SkyDrive XMPP MSN Messenger
Fotky a videa Aplikace Photos, Photo Gallery, Movie Maker Aplikace Photos, Camera Roll Photos.live.com REST, JSON (via SkyDrive) Windows Live Photo Gallery, Windows Live Movie Maker

Jak to bude s Windows Live Essentials?

Nejen tabulka nahoře, také text na blogu Building Windows 8 naznačuje, že se s další řadou aplikací sady Windows Live Essentials, jak je známe, nepočítá. Chris Jones, viceprezident skupiny Windows Live Team, to ve videu na konci článku pouze potvrzuje. Nástupci těchto programů budou přítomní přímo ve Windows 8, byť pod naprosto prostinkými názvy, které už přirozeně neobsáhnou značku Windows Live. Sloupec Předchozí verze ukazuje minulost, respektive zatím v některých případech současnost. Pamatujete, jak jsme říkali, že Windows Live Mesh pravděpodobně úplně skončí? Teď to máte černé na bílém. Nástupcem služby Live Mesh bude SkyDrive.

Tip: Live Mesh skončil, nahradil jej SkyDrive. Nakope zadek Dropboxu?

Na libovolném počítači může používat jeho webovou verzi na SkyDrive.com, zatímco na vašem osobním počítači můžete používat desktopového klienta SkyDrive. To se týká i Windows 7 a Visty. V případě Windows 8 máte ještě jednu možnost, a sice nainstalovat si jakéhosi „Průzkumníka“ pro SkyDrive, který funguje pro změnu pouze v Metru (a odlišně, ve srovnání s desktopovým klientem uvolněným v minulém týdnu). Microsoft rovněž počítá s mobilními platformami, byť ve výše uvedené tabulce pro příklad uvedl pouze Windows Phone.

 Windows Live? Zanedlouho tento nápis z webu zmizí Microsoft account si můžete založit s libovolným e-mailem, registrace schránky u Hotmailu je volitelná Jak to bude s desktopovou sadou Windows Live Essentials se pořádně neví, dobře to s ní ale nevypadá Soudobý Windows Live Messenger může být poslední svého druhu 

Aplikace z Windows Live Essentials tedy budou mít nástupce v podobě aplikací zabudovaných přímo v Metru. To ale na druhou stranu znamená, že majitelé o generaci starších Windows 7 utřou nos. Nebo ne? Minimálně SkyDrive, jakožto náhražka Live Mesh, ve starších verzích Windows funguje (dekádu stará Ikspéčka nepočítáme). Dočkáme se také dalších nových aplikací, nebo budou Sedmičky rázem za zenitem? Samozřejmě v nich stále můžeme využít webové rozhraní služeb, avšak v mnoha situacích byste bez klienta pro e-mail nebo chat nedali ani ránu. Jestli se tedy dočkáme nového softwaru také pro starší Windows, nevíme.

Prozatím nám bylo sděleno pouze to, že majitelé Windows 7 mohou používat současné desktopové aplikace ze sady Live Essentials. A za nástupce tohoto balíku aplikací byly označeny prográmky z Windows 8. Jinými slovy řečeno, mnoho nadějí nám Microsoft nenechal. Prozatím se zdá, že se vše důležité bude dít v Metru, což je prostředí, které Sedmičky ani Visty prostě nemají. Máme v těchto dvou starších systémech dožít se stávající sadou Windows Live Essentials? Upřímně, budeme dost překvapeni, pokud ještě někdy uslyšíme o nových desktopových aplikacích Windows Live Essential.

Jmenovaná sada se nedávno dožila malé servisní aktualizace. Jenže touto dobou bychom měli mít dávno k dispozici jejího nástupce. O něm se ale vůbec nemluví, natož aby byla ke stažení alespoň raná ukázka. Raději se ihned začněme smiřovat s tím, že Windows Live Essentials 2011, známé rovněž pod interním označením Wave 4, bude mít nástupce nepřímého. Wave 5 jsou aplikace obsažené ve Windows 8. A ty se do Windows 7 podívají opravdu těžko.

Jeden účet vládne všem, netřeba kvůli němu zakládat další e-mailovou schránku

Jednotné přihlášení ke službám poskytovaným Microsoftem bude od nynějška poskytovat Microsoft account. Stejnými přihlašovacími údaji se nejen přihlásíte k Hotmailu, ale také ke svému počítači s Windows 8. (Alespoň za předpokladu, že nebude používat striktně lokální účet.) Stejně tak s tímto účtem můžete hrát na Xboxu a ke svému jménu přidat pár zdobných trofejí z úspěšných her, kdy jste své soupeře porazili. Microsoft account tedy bude vaší novou jednotnou identitou. Je dobré zmínit, že Microsoft si ani teď nevymiňuje, abyste si zakládali novou e-mailovou schránku, Microsoft account získáte i bez ní. Můžete si tak ponechat například schránku od Seznamu, ale přístup ke SkyDrive a dalším službám dostanete.

Migrace z Windows Live firmě potrvá až několik měsíců. Stojíme tedy na prahu nové éry, máme tu možnost stát u začátku konce. Až bude transformace dokončena, měli bychom mít k ruce ucelenou sadu nástrojů a služeb, které spolu budou skutečně dobře spolupracovat a komunikovat. Některé služby či software zaniknout, jinde se bude pouze jednat o změnu názvu. Momentálně se také čeká na další vlnu novinek ve webových verzích. Takže si shrňme, na co se budou Windows 8 a Windows Phone spoléhat:

Webové aplikace budou žít vedle těch běžných. Microsoft se naštěstí nechce stavět pouze na jednu stranu a upřednostňovat jedno či druhé. Vývojáři z Redmondu se budou soustředit na služby jako takové, stejně jako nevynechají ekosystém aplikací kolem nich. Prozatím to celé vyhlíží slibně, byť se trochu obáváme o uživatele Windows 7 a Windows Vista. Ale doufáme, že se na ně Redmondští úplně tak nevykašlou. Přesto je nad slunce jasné, že firma veškeré úsilí a naděje vkládá do Windows 8. Ty budou na cloudové služby napojené tak těsně, že přijdete o hodně, pokud se rozhodnete v nich místo Microsoft account využít klasický lokální účet.

Nyní se ještě můžete podívat na video, které Microsoft představil v souvislosti s výše popsanými změnami. Bez znalosti angličtiny si ho ovšem moc neužijete. V podstatě pouze shrnuje to (rozumějte Windows 8 a propojení s cloudovými službami), co jsme napsali výše, případně ve starších článcích.

MMF24

Zdroj: Building Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?