Hlavní navigace

ZoneAlarm 2012: Zónová ochrana počítač

12. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová verze ZoneAlarm 2012 by tyto požadavky mohla splňovat. Na vyzkoušení jsme měli k dispozici nejvyšší verzi Extreme Security, která kromě Antiviru a Firewallu obsahuje navíc několik dalších komponent pro bezpečnější brouzdání sítí. ZoneAlarm je zajímavý tím, že některé součásti nepochází z jeho vlastní dílny - koupili dobrá existující řešení a dále je rozvíjejí.

Při instalaci je třeba dát pozor na vnucení instalace toolbaru s vyhledávačem Bing a také zamezit jeho přenastavení v prohlížeči. To je častý nešvar instalátorů, který by u placené aplikace být neměl.

prostredi

ZoneAlarm má přehledné členění na tři části: lokální počítač, internet a ochranu identity uživatele

V části počítač je nastavení firewallu, jeho pravidel a výjimek. Separátní pravidla můžete nastavit různým zónám, některé jsou již přednastavené na základě detekovaných sítí podle IP adres. ZoneAlarm například varuje, že může za určitých okolností dojít k zablokování síťové tiskárny, pokud je připojena pře Wi-Fi. Již tady si lze všimnout, že odkazy na nastavení vedou často na stejné okno, jen do jiné záložky. Je to trochu matoucí zbytečná duplikace.

Neobtěžující ohnivá zeď

Firewall je první týdny v samoučícím procesu, kdy neobtěžuje uživatele neustálým vyskakováním okna s dotazem povolit/zakázat, ale naopak spíše benevolentněji propouští již nainstalované aplikace. Pro méně znalé uživatele je to určitě lepší, a pokud byl počítač před nainstalováním ZoneAlarmu v pořádku, nemělo by to být ani nijak nebezpečné.

Antivirus mile překvapil minimálním vytěžováním procesoru. Nastavení je podrobné do té míry, že lze určovat behaviorální chování pro konkrétní typy hrozeb.

nastaveni

Většinou je nejlepší mít zatržené všechno

Další komponenta nazvaná PC Tune-Up by měla udržovat počítač v dobré kondici pravidelným mazáním dočasných souborů internetového prohlížeče, opravováním registru a defragmentací. Nic co by nešlo dělat ručně, nebo naplánovat přímo ve Windows, ale jelikož jde o součást bezpečnosti a zdraví počítače, není na škodu mít tyto činnosti propojené.

V sekci internet najdete zabezpečení webu. Není to jen trochu zbytečná kontrola aktualizací webového prohlížeče, která je vidět na prvním místě, ale hlavně anti-phishing detekující stránky s podvodným obsahem a ochrana proti spywaru. Zonealarm se chlubí i detekcí keyloggerů, tedy škodlivých prográmků monitorující vaši klávesnici.

Další novinky
Antispamová část spolupracuje pouze s Microsoft Outlook a Outlook Express, využití pro něj tedy najdou jen majitelé těchto klientů.
V režimu privátního prohlížení můžete celý prohlížeč včetně pluginů virtualizovat, čímž dojde i k automatickému mazání aktivit uživatele.
Specialitou je rodičovská kontrola. Ta se doinstaluje zvlášť jako samostatná aplikace, umožňuje monitorovat čas strávený hraním her a blokovat nevhodné stránky. Přikoupit lze i tzv. ochranu Facebooku, nicméně nic se nemá přehánět a důvěra s dětmi je důležitější.
Šifrování disku zvané DataLock je k dispozici až v nejvyšší drahé verzi a pokud máte BitLocker ve Windows (jen ve verzi Ultimate a Enterprise), tak jej ani nevyužijete. To je skutečně jen pro nejnáročnější uživatele.

 

Když už si zaplatíte bezpečnostní řešení od ZoneAlarmu, můžete využít až 2 GB místa na jeho serverech pro zálohování vašich dat. Jde opět o samostatnou aplikaci, ve které si nastavíte, které adresáře chcete zálohovat. Program dokáže rozeznat pracovní adresáře některých známějších aplikací i sám. O víc se starat nemusíte. Aby vás proces nerušil v práci, můžete mu omezit šířku pásma. Na zálohu celého systému jsou 2 GB málo, ale základní dokumenty a několik fotek se na servery ZoneAlarmu vejde.

Celý bezpečnostní balík má pěknou nápovědu, ale ta stejně jako aplikace bohužel není v češtině. Celkově je nový produkt ZoneAlarmu kvalitním řešením a ani cena není nijak přehnaná.

 

Parametry
Zapůjčil Check Point
ZoneAlarm Extreme Security 2012
OS Windows XP, Vista, 7
cena 800 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.