Hlavní navigace

Zoom 5.0 zavádí silnější šifrování a různé ochrany proti zoombombingu

1. 5. 2020

Sdílet

Rychle vyrostl a bezpečnostní problémy se množily ve velkém měřítku. Zoom 5.0 je první reakcí. Snaží se zabránit náhodnému narušování schůzek nezvanými hosty či hostkami, ale také posiluje šifrování.

K nejskloňovanějším pojmům na poli komunikace v současnosti patří Zoom. Před koncem dubna vyšla verze 5.0, která je důležitá z bezpečnostního hlediska. Služba lákala na snadné použití bez překážek, jenže v tom spočívalo určité úskalí. Nedávno platilo, že se každý den objevil nový bezpečnostní problém. Prvního dubna byl pozastaven vývoj funkcí a firma řekla, že se bude 90 dní plně soustředit na vyladění bezpečnostních aspektů platformy. Denně Zoom ostatně použije přes 200 milionů lidí. Zoom 5.0 patří k prvním výrazným výsledkům práce vývojového týmu. Především přináší 256bitové šifrování AES. Nejedná se o šifrování na obou koncích, alespoň přenos je lépe chráněn proti vstupu třetích stran. Poněkud bizarní je, že firma dříve tvrdila, že konverzace šifruje tzv. end-to-end. Bylo to zavádějící tvrzení, jak dokázal The Intercept. Důsledné šifrování videokonferencí podle všeho není snadná disciplína. Vynucení šifrování začne 30. května. Od tohoto data se k videochatu připojíte pouze v případě, že jste aktualizovali na Zoom 5. Pokud za Zoom platíte, můžete si vybrat, kudy data potečou. Zj

Ochrany proti zoombombingu

V hlavním uživatelském prostředí najdete tlačítko zpřístupňující bezpečnostní funkce, které byly dříve k nalezení rozseté v útrobách aplikace. Standardně jsou teď aktivní čekací místnosti, kde pobýváte, dokud není akceptována vaše žádost o připojení se ke konferenci. Ve výchozím stavu je aktivní rovněž ochrana schůzek heslem. Tyto kroky jsou prostředkem proti tzv. zoombombingu, kdy někteří lidé cíleně odhadovali kódy schůzek a náhodně narušovali jejich průběh.

KL24

Heslem jsou chráněny i záznamy schůzek. Tolik k hlavním vylepšením. V případě, že Zoom používáte, neměli byste aktualizaci klienta na verzi 5.0 odkládat. Stáhnete jej z webu zoom.com/download. Mimochodem, vznikl neoficiální doplněk pro prohlížeče, který přesměrovává odkazy na setkání do webového klienta. Toho totiž Zoom záměrně schovává a raději vás nutí, abyste využili klienta pro svůj operační systém. Možná budete mít lepší spaní, když Zoom nebudete muset do svého počítače nainstalovat. Doplněk se nazývá Zoom Redirector a najdete ho na Githubu. Upozornil na něj The Next Web.

Zdroj: Zoom Blog (1 | 2 | 3) | The Intercept | TechCrunch | Zoom Redirector via The Next Web

Byl pro vás článek přínosný?