Hlavní navigace

Zotac vydal NVMe SSD v podobě karty do PCI Express ×4, rychlost až 2600 MB/s

29. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni se v obchodech mezi novopečenými výrobci SSD objevila firma Zotac s řadou Premium SSD založenou na řadičích Phisonu. K těmto konvenčním diskům pro rozhraní SATA nyní Zotac přidá vyšší kategorii úložišť, řadu Sonix určenou pro rozhraní PCI Express a běžící již na moderním protokolu NVMe. Proti podobným modelům například Samsungu bude Sonix specifický tím, že bude stavěn jako klasická karta do slotu PCI Express ×4, nikoliv jako modul M.2.

Karty Sonix (celým jménem Zotac Sonix PCIE SSD) jsou také založené na řadiči Phison, konkrétně modelu E7 (neboli PS5007-E7). Ten již podporuje technologii NVM Express a do systému je připojen konektivitou PCI Express 3.0 ×4 (takže teoretická kapacita rozhraní je 32 Gb/s). Jako paměť je použita planární 15nm NAND Toshiby, a to ve výkonnější variantě MLC. Disk se bude (alespoň zatím) prodávat jen v kapacitě 480 GB bez dalších variant, s čímž koresponduje 512MB mezipaměť DDR3.

Zotac Sonix PCIE SSD
Zotac Sonix PCIE SSD

Ze specifikací není jasné, zda jde o nativní (nízkoprofilovou) desktopovou kartu, nebo jde o adaptér, v němž je uvnitř zapojen modul M.2 (což by vzhledem k levnější výrobě dávalo smysl). Disk má při zápisu spotřebu až 7,27 W (čtení 5,57 W), což je relativně hodně. Podobná jsou však i čísla pro Samsung 950 Pro, pro nějž se už dokonce objevily chladiče. Spotřeba v nečinnosti je ale pro desktop slušných 500 mW. Režim DevSleep podporován není a chybí také schopnost hardwarového šifrování.

Podle informací od Zotacu má disk vyvíjet přenosové rychlosti až 2600 MB/s při sekvenčním čtení a 1300 MB/s při sekvenčním zápise. Údaje v IOPS pro výkon v náhodném přístupu ale bohužel Zotac neprozrazuje (neuváděl je ani u svého předchozího disku). Ve specifikacích je ale napsán garantovaný objem zápisu v hodnotě 700 TB, což je na 480GB disk slušné. Záruka je nicméně jen standardní tříletá. Zotac také uvádí střední dobu mezi poruchami, jež se má rovnat dvěma milionům hodin.

Zotac Sonix PCIE SSD

Cenu, kterou za toto SSD bude požadovat, oficiálně Zotac neuvádí, stejně jako to, kdy přesně se má Sonix PCIE SSD objevit v obchodech. Webu ComputerBase ale firma údajně sdělila, že s dostupností se v omezeném množství počítá již začátkem března, a koncem měsíce by už karty měly být na trhu široce dostupné. Cena pro Evropu je podle ComputerBase 349 eur, tedy něco pod 9500 Kč.

 

Mnohá SSD založená na SATA řadičích Phisonu používají referenční PCB, firmware a návrh této firmy, Phison je také může pro klienty přímo vyrábět ve své továrně. Zda je toto i případ karty modelu Zotac Sonix PCIE SSD není jasné, pokud ale ano, pak by se na trhu časem mohlo podobných karet objevit více i od dalších značek.

Zdroje: Zotac, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?