Hlavní navigace

Zrada: třetí PCIe 3.0 x16 na Z77 funguje jen s Ivy Bridge

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná vám připomínáme, co už dávno víte, možná vám ale tato aktualita pomůže si lépe vybrat základní desku s čipsetem Intel Z77, pokud se zrovna po nějaké porozhlížíte. Ať už do desky plánujete osadit procesor architektury Sandy Bridge či ještě nevydaný Ivy Bridge, měli byste se mít na pozoru: některé dražší modely vás totiž mohou – byť nepochybujeme, že v dobré víře – nepříjemně překvapit.

MSI Z77A-GD55

Pro demonstraci jsem si vybral dvojici desek od MSI, Z77A-GD55 a Z77A-GD65. Prohlížet si jejich fotografie je tak trochu jako „najdi deset rozdílů“ a totéž platí o parametrech. Jedna z mála položek, kterými se od sebe modely liší, jsou verze a počty PCI Express slotů. Specifikace dražší GD65 uvádějí „Gen3 (16, 8, 4)“, u levnější GD55 najdete ve stejné kolonce „Gen3 (16, 16), Gen2 (4)“. Třetí slot se u této dvojice desek také mírně liší vzhledově – nedám ale ruku do ohně za to, že i u ostatních výrobců bude identifikace takto snadná.

MSI Z77A-GD65

Jak je možné, že jednou má třetí dlouhý slot čtyři linky verze 2.0 a podruhé verze 3.0, když Z77 podporuje pouze PCI Express 2.0? U MSI Z77A-GD65 a dalších desek, které poznáte právě podle uváděné verze PCIe, je totiž poslední slot připojen k procesoru a nikoliv čipsetu. Zatímco PCIe řadič integrovaný v Sandy Bridge umí rozdělit svých 16 linek (verze 2.0) na x8 + x8, Ivy Bridge nově nabídne i režim x8 + x4 + x4.

CS24

Z toho plynou tři závěry, na které jste dost možná už přišli sami:

  • Osadíte-li na takovou desku procesor Sandy Bridge, třetí slot bude zcela nefunkční;
  • Osadíte-li Ivy Bridge a do třetího dlouhého slotu zapojíte jakoukoliv přídavnou kartu, první slot (tedy ten, ve kterém budete nejpravděpodobněji mít grafický akcelerátor) dostane pouze osm linek. Je vám tudíž k ničemu, že jste si koupili procesor i kartu podporující PCIe 3.0, protože rychlost bude odpovídat 16 linkám verze 2.0. Nedejbože, máte-li starší akcelerátor zvládající jen PCIe 2.0, ještě si pohoršíte.
  • Útěchou vám nicméně může být, že s odpovídající základní deskou, procesorem Ivy Bridge a grafickými kartami podporujícími PCIe 3.0 můžete provozovat SLI či CrossFire se třemi GPU a každé z nich dostane alespoň čtyři linky verze 3.0, jejichž propustnost odpovídá PCIe 1.0 x16.

Zdroj: PC Watch via techPowerUp, MSI

Byl pro vás článek přínosný?