Hlavní navigace

CloudFlare nabízí edici 1.1.1.1 pro rodiny a pracuje na VPN pro Windows a macOS

6. 4. 2020

Sdílet

Sešlo se několik novinek týkajících se sítových produktů firmy CloudFlare. Její bezplatné DNS vzniklo v edici pro rodiny a její VPN bude zanedlouho dostupné také na tradičních počítačích.

Jsou to už dva roky, co byla spuštěno bezplatné DNS od společnosti CloudFlare, která se opřela mj. o práci tuzemského sdružení CZ.NIC. Zapamatovatelná adresa 1.1.1.1 není jediný poznávací znak služby. K těm hlavním patří rychlost, bezpečnost a důraz na soukromí. O rok později bylo oznámeno rozšíření původnosti – CloudFlare se pustilo do plnohodnotného VPN, které doposud nabízelo jen na mobilech. Warp lze používat zdarma, byť je k dispozici placený tarif slibující podporu a rychlejší chod. V Česku je nabízen za příjemných 109 Kč. Zmíněný podnik začátkem dubna 2020 oznámil novinky pro obě služby, tedy jak pro Warp, tak pro 1.1.1.1.

Podle CloudFlaru už 1.1.1.1 platí za druhý největší DNS resolver hned po Googlu. Denně zpracuje přes 200 miliard požadavků.

Rodinná edice DNS resolveru

Provozovateli DNS resolveru 1.1.1.1 prý chodily požadavky na to, aby vznikla edice služby určená pro rodiny, která by blokovala nežádoucí obsah. Stalo se, přičemž vznikly rovnou dvě nové varianty, které jsou opět poskytovány zdarma.

První ze dvou nových edic oproti základní „nefiltrované“ službě blokuje malware. Bohužel nevíme přesně, jakým způsobem, malware detekuje. Sídlí na těchto adresách:

IPv4 IPv6
Primární DNS 1.1.1.2 2606:4700:4700::1112
Sekundární DNS 1.0.0.2 2606:4700:4700::1002

Druhá nová edice služby nejen blokuje malware, ale také obsah pro dospělé. Pro filtrování jsou používána licencovaná data od více poskytovatelů. Najdete ji na těchto adresách, které si v případě zájmu nastavte na konkrétním počítači, smartphonu aj., případně na svém routeru:

IPv4 IPv6
Primární DNS 1.1.1.3 2606:4700:4700::1113
Sekundární DNS 1.0.0.3 2606:4700:4700::1003

Časem se prý dočkáme možnosti službu detailně konfigurovat, zejména přibudou černé a bílé listiny. Bude i možné nastavovat platnost pravidel jen pro určitá časová okna dne a objeví se reporty o využívání služby. Co se technologie filtrování týče, je zřejmé, že občas může zablokovat legitimní obsah. Hned zkraje rodinná varianta služby 1.1.1.1 blokovala weby s tématikou LGBTQIA+. Problém se rychle vyřešil.

Garance soukromí

Pokud se chcete pyšnit, že kladete důraz na zabezpečení, soukromí apod., je nejlepší to doložit nezávislým auditem. K dosavadním certifikátům dokládajícím dodržování bezpečných praktik CloudFlare tak přidalo report auditu, podle kterého služba v oblasti zabezpečení a soukromí plní, co si předsevzala. Oznámila to poslední den v březnu na svém blogu.

Podklady pro audit byly sbírány od začátku února do konce října loňského roku. V tomto období služba např. anonymizovala data oříznutím poslední části zdrojové adresy IP. Dále získaná data ze systému vždy vymazala do 25 hodin, což se vztahovalo také na logy. V případě zájmu si projděte odkazovaný report.

Warp pro Windows a macOS

I v roce 2020 si CloudFlare na 1. duben ponechalo jedno velké oznámení cílené na spotřebitelský trh, které ovšem myslelo zcela vážně. Jak jsem už uvedl, firma své VPN nabízela jen na dvou nejrozšířenějších mobilních platformách. Letos výrobce potvrdil, že chystá klienty Warpu také pro Windows a macOS.

Plánujete používat Warp na tradičních počítačích s Windows či macOS?

Budeme si na ně muset počkat, neměla by se však opakovat situace z loňska, kdy jsme na mobilní klienty čekali až od dubna do září. Základní edice Warpu bude opět zdarma. Oznámení napovídá, že placená edice Warp+ bude draží, pokud ji budete chtít používat jak na mobilu, tak na počítači.

Pokud si službu dnes předplácíte, budete jako první přizvání k testování klientů pro tradiční počítače. Kdokoli se pak smí zařadit na čekací listinu na adrese one.one.one.one. Až budou nové klienty vyprodukovány, najde si vývojový tým čas také na verzi pro Linux.

Byl pro vás článek přínosný?