Hlavní navigace

Co bude s mým Facebookem až zemřu? Myslete na to

10. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Profil na Facebooku má polovina Čechů a každý z nich za sebou zanechává poměrně výraznou digitální stopu. Ta nemusí být spojena s vlastním jménem, ale s pouhou přezdívkou. Může však obsahovat kontroverzní i cenné údaje. Má někdo po smrti nárok profil spravovat či zrušit? Může práva k němu někdo zdědit? Málokdo, pokud není právník či expert, zná na tyto otázky odpověď. A ještě méně uživatelů tento problém řeší.

Na Facebooku často sdílíme nejen své neopakovatelné zážitky či rozhořčení nad současným světem, ale i spoustu obrázků, videí a jiných velmi osobních údajů. Co se s tímto obsahem stane, když nás potká ta nejsmutnější událost?

Facebook nabízí dvě výslovné možnosti. Můžete mu dopředu říct, jestli chcete, aby váš účet zvěčnil, nebo naopak trvale odstranil. Odstranění je jasné. Všechna data, autorská díla i prostor pro nevhodné komentáře prostě zmizí. Naopak zvěčněné účty jsou místem, kde se můžou přátelé a rodina scházet a podělit se o vzpomínky na zesnulou osobu. Můžete určit pověřenou kontaktní osobu, která takový profil spravuje, ale ani ona ho neovládá plnohodnotně, nemůže číst staré zprávy a vydávat se za zesnulého,“ vysvětluje advokát Ondřej Preuss z webu Dostupný advokát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku