Hlavní navigace

Co dělat s virtuální jednotku „Q“ sady Office Starter 2010?

13. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Normálně by vás zřejmě nenapadlo hledat spojitost mezi pevným diskem a kancelářským balíkem, v tomto případě však kupodivu existuje. Jednotka Q ve své podstatě nijak moc nepřekáží, ale je jasné, že po její přítomnosti nijak zvlášť toužit nebudete, zejména, když nevíte, proč se v počítači nachází. Náhlé zjevení pevného disku s písmenkem Q samozřejmě má svůj důvod, byť není moc zřejmý. Pokud se vám v PočítačiQ nepochopitelně ukazuje a nemáte nainstalovanou sadu Microsoft Office Starter 2010, tento návod vám nepomůže.

Tip: Microsoft Office Starter 2010: instalace na USB flash disk

Váš problém leží patrně někde úplně jinde, nikoli ve Starteru. Ještě si pro jistotu připomeňme, co je vlastně tento balík zač. Starter poměrně zdatně sekunduje placeným Office. Můžete jej obdržet společně s novým počítačem, kde se obvykle schovává spolu s tunami předinstalovaného softwaru. Samostatně je však neprodejný. Vy za něj tudíž nemůžete ani zaplatit, ani si jej nestáhnete zdarma. Možná by Microsoft udělal dobře, kdyby tuto základní edici normálně zpřístupnil ke stažení všem uživatelům.

Byla by to jistě velmi dobrá reklama. Komu by vadilo omezení na Word a Excel, mohl by si koupit plnou verzi, která obsahuje nástrojů víc (ještě k tomu oplývají více funkcemi). Sada Office Starter nahradila předchozí počin, který se nazýval Works. Oproti němu má „zdarma dostupný“ kancelářský balík mnohé výhody. Pokud vám na něm může něco vyloženě vadit, půjde skoro jistě o reklamu umístěnou v hlavním okně. Myslím, že se však dá přežít.

Proč Office přidávají jednotku Q?

Starter má jistá specifika, například jej můžete nainstalovat na flash disk. Nosit s sebou Word a Excel je přitom mnohdy k nezaplacení! K méně příjemný specifikům naopak patří ona virtuální jednotka Q, kterou vám program nechtěně vytvoří. Ono skutečně nejde tak docela o chybu, jako spíš o vlastnost. Tento „vedlejší účinek“ se nemusí projevit vždy, takže můžete mít v počítači klidně Office Starter 2010, aniž by vám vedle fyzických pevných disků strašil duch s písmenem Q. Údajně si někdy zabere písmenko R, proto si dejte pozor i na něj. (V tomto bodě bych vlastnost nejradši přejmenoval na chybu.)

Microsoft ví, co se přesně (pardon, nepřesně) děje, má pro tuto situaci značku KB 2257628. Office Starter 2010 používá virtualizační technologii App-V, která právě vyžaduje vytvoření virtuální jednotky. Ta nese ve výchozím stavu označení Q nebo R. To už víme, že? Její chování je ovšem dost nevyzpytatelné, to jsou si v Redmondu také vědomi. Nepřístupná jednotka (už jste ji zkoušeli otevřít?) se někdy neobjeví, čeká třeba na vložení výměnného paměťového média a na obnovení seznamu jednotek ve složce Počítač.

Po obnově ji tedy můžete spatřit, pokud se do té doby schovávala. Jenže po dalším restartu zase může nečekaně zmizet, nic s tím nenaděláte. Její přítomnost vás může vytáčet, protože ji nelze otevřít (což je záměr), ani jinak využít. Je to pro vás rušivý, matoucí a nanejvýš zbytečný prvek. A nelze ho eliminovat.

Zničte Q, zničíte Office Starter

Pokud stále čekáte na řešení, jak se jednotky zbavit, zažijete zklamání. Virtualizační technologie spojené s virtuální jednotkou vás nenechají na Q sáhnout. Můžete se přesvědčit, že ho neuvidíte ani ve Správci disků.

Kdybyste jej odstranili, určitě byste tím celý kancelářský balík znefunkčnili. Jiná situace nastává, když Starter z počítače odstraníte. Q si v takovém případě stále může lebedit vedle vašich fyzických pevných disků. A na tu už samozřejmě nemá právo, takže se ho s klidným svědomím zbavte. Provedete to odinstalací aplikace Klikni a spusť 2010.

Těžko říct, proč se doprovodný program neodporoučí spolu s Office. Musíte se ho každopádně zbavit ručně, nic jiného vám ani nezbývá. Pokud se jej pokusíte vystrnadit, aniž byste dříve odinstalovali sadu Office Starter, řekne vám, že ji vezme s sebou. Čili ne, bez Klikni a spusť vám Word nepoběží.

Před zrušením Klikni a spusť se raději ujistěte, že na něj nespoléhají jiné programy od Microsoftu. Ty byste si rovněž snadno znefunkčnili. Pokud chcete Microsoft Office Starter 2010 dál bezproblémově používat, hrátkám s Q se obloukem vyhněte.

Byl pro vás článek přínosný?