Hlavní navigace

Základní rozdíly mezi shareware a freeware licencemi

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Narazili jste při stahování programu na licenci s označením shareware a nejste si jisti, zda vás používání programu bude něco stát? Přesně pro tyto situace je dobré vědět, jaké jsou rozdíly mezi shareware a freeware licencemi a zda je vhodné je vůbec do počítače stahovat.

Co je shareware licence

Nálepkou shareware bývají označené programy, které můžete za určitých podmínek používat zcela zdarma. Má to ale háček. Konkrétními podmínkami se většinou myslí určitý časový úsek, po který můžete jinak placený program používat zdarma. Po vypršení časového limitu (většinou týden nebo měsíc) vám program znemožní všechny nebo většinu svých funkcí do chvíle, kdy si nezakoupíte plnou verzi. V určitém slova smyslu tak můžeme mluvit o „trial“ verzi.

Shareware můžeme rozlišit do několika dalších podkategorií podle funkčních vlastností nebo rozsahu použití. Pokud například program neobsahuje důležité funkce, které však v placené verzi jsou, můžeme mluvit o tzv. „crippleware“. Dalším příkladem mohou být programy, které během doby používání zobrazují různá reklamní sdělení. Takovým programům říkáme „adware“.

Shareware programy nejčastěji stáhnete ve formě spustitelného souboru. Zároveň vám má být zamítnut přístup do zdrojového kódu programu, jelikož se nejedná ani o free software, ani o Open Source program.

Co je freeware licence

Programy s freeware licencí rozumíme ty programy, které nejsou omezeny žádnými podmínkami a jejich používání je zdarma. Ve většině případů je můžete používat bez časového omezení a bez nutnosti zadávat své osobní nebo dokonce platební údaje.

I přestože se jedná o licenci, která je zdarma a volně šiřitelná na internetu (většinou pouze pro nekomerční použití), podléhají tyto freeware programy autorským právům autora. K freewarovému programu jsou obvykle připojeny licenční podmínky, které přesně stanovují rozsah a způsoby použití.

Důležité je nezaměňovat freeware licence s free softwarem nebo dokonce Open Source softwarem. Oproti dvěma předchozím licencím není u freeware programu volně dostupný zdrojový kód a vám tak není zpřístupněno program jakýmkoliv způsobem měnit nebo zasahovat do jeho kódu.

zdroj: root.cz

Byl pro vás článek přínosný?