Hlavní navigace

Co jsou, co zatím nejsou a co nikdy nebudou Windows 10 [komentář]

4. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Microsoft oznámil, že se jeho nový operační systém bude nazývat rovnou Windows 10, myslel jsem si, že se chce co nejvíc vzdálit od dědictví Windows 8. Pak jsme se dozvěděli, že přeskočení čísla devět bude mít možná i ryze praktický důvod. Jenže si takový skok vyžádá jisté oběti.

V první řadě bude řada koncových uživatelů zmatená a zaplaví obchody a sociální sítě dotazy, o kolik jsou Windows 10 lepší než Windows 9. Případně se prostě budou rovnou podivovat, kam se poděly Devítky. Odvážný skok nemusí dopadnou dobře. Microsoft by rád překonal propast, jenže může snadno spadnout do ní.

Evoluce

Měli bychom si ujasnit jednu věc, kterou soudě dle diskuzí dokonce ani nechápou všichni čtenáři Cnews.cz. Natož publikum, které se o počítače zajímá okrajově. Když poskočíte z osmičky na desítku, očekáváte patřičný pokrok, ať už z hlediska funkcí, uživatelského prostředí nebo třeba bezpečnosti. Ruku na srdce, ten vlastně nedostaneme.

Revoluční byly Osmičky, které ale zařadily příliš vysokou rychlost a chtěly toho změnit moc najednou. Microsoft si uvědomil, že ne každý převrat lze provést v jednom dni či kroku. Proto nás Windows 10 do určité míry vrátí před Windows 8. Dalo by se to říct i jinak. V očích mnoha ovládání na klasických počítačích s myší bude dávat větší smysl, což nelze popřít.

Díky kroku zpět bude ovládání pro stávající uživatele Windows s myší pochopitelnější
Díky kroku zpět bude ovládání pro stávající uživatele Windows s myší pochopitelnější

I práce s aplikacemi v oknech, pokud budete mít po ruce myš, bude dávat lepší smysl. A že se systém zeptá, zda má aktivovat dotykový režim, když klávesnici a myš odeberete a zbude vám tak v rukou tablet? I to mělo být už ve Windows 8. Přestože zmíněné funkce budou mít na každodenní používání velký vliv, nemůžeme se bavit o revoluci.

Časová tíseň

Dorazí normální evoluce, přestože desítka v názvu slibuje něco jiného. Pokud vám změny budou připadat příliš malé, uvědomte si jednu důležitou skutečnost. Kdysi vývoj Windows trval několik let. Jenže Microsoft ucítil tlak a vývoj zrychlil. Ovšem, že za stejnou dobu více funkcí vyrobit nestihnete.

Pouze se děje to, že když je nějaká funkce dokončena, dostaneme ji rychleji a nečeká se ještě rok dva na další vydání Windows. Přísun funkcí není nárazový, ale konstantní. Po Windows 8 si firma nechala rok na dokončení Windows 8.1. Za zhruba půl roku pak vyprodukovala tzv. jarní aktualizaci, která právě výrazně zlepšila komfort na desktopu.

Některé programy si ve Windows 10 TP nenainstalujete
Některé programy si ve Windows 10 TP nenainstalujete

Teď se Redmondští netají tím, že budou systém aktualizovat klidně každý měsíc, když budou mít nějaká vylepšení v rukou. Poslední větší vylepšení dorazila v srpnu. Ovšem, že souběžně s nimi se už pomalu začala chystat Windows 10. Jak to shrnout?

Kdo bude operačnímu systému ve výsledku vytýkat, že přinesl málo novinek, není podle mě příliš soudný. Vývoj netrval, netrvá a ani nebude trvat roky, nýbrž měsíce. Z toho důvodu nelze čekat nic jiného než jen o kus dál dotaženou verzi Windows 8.1.

Negativnímu vnímání musíte utéct

Teď si možná říkáte, že by se mohlo úplně klidně jednat o Windows 8.2. Nemůžete mít větší pravdu. Tak nějak jsme všichni čekali, že po Windows 8.1 dorazí verze 8.2. Předpokládám, že by také dorazila, kdyby se Osmičky staly fenomenálním úspěchem. Nebo aspoň úspěchem. Nicméně, veřejnost už na tuto generaci Windows zanevřela.

Nebudeme teď řešit důvody. Prostě se to stalo a Microsoft potřebuje uživatelům dokázat, že nyní půjde na věc jinak a logičtěji. Útěk od poškozené značky je v podstatě nutností, uživatelé by na Windows 8.2 z principu nereagovali. Když ale stejný produkt představíte pod jiným jménem, negativní vazby zmizí a lidé si jej vyzkouší s tím, že si na něj udělají čerstvý názor.

 

Produkt neodsoudí předem. Vzpomeňme na experiment Mojave. Vistu si lidé obecně neoblíbili, když však Redmondští testovacímu publiku předvedli nový systém s kódovým označením Mojave, přizvaní lidé po prvních zkušenostech reagovali kladně. Systém se jim líbil. Jaké bylo překvapení, když společnost odhalila, že se ve skutečnosti jedná o stejnou Vistu, jakou dříve uvedli na trh.

Zatímco Vista obdržela hodnocení 4,4 bodu z deseti, průměrné hodnocení Mojave dosáhlo 8,5 bodu. Negativní vnímání se šíří jako mor a může neoprávněně stáhnout kohokoli nebo cokoli dolů. Pamatujme na to, že i když se novinka tváří jako zbrusu nová Windows 10, ve skutečnosti se jedná vlastně o Windows 8.2.

Betaverze obsahuje pouze část funkcí

Vlna negativních komentářů dále dokazuje, že ne každý chápe, co je to Technical Preview. Jedná se o technologické demo, které ani nereprezentuje finální produkt, spíše jde o ukázku z rané fáze vývoje. Proto Windows 10 Technical Preview neobsahují zdaleka všechny funkce. Ve finále jich bude mnohem víc, což také víte, pokud nás pravidelně sledujete.

Chápu také, že některé jedince děsí vzhled. Ani mně se vzezření veřejné ukázky Windows 10 nelíbí. Zploštění ikon je logické, Microsoft jen pokračuje v cestě, kterou začal vyšlapávat dříve. Nechceme přece, aby spolu desktop a Metro neladily. Pakliže nás ikony vizuálně nepřitahují, ale spíše odpuzují, stala se někde chyba.

Vnímání však platí za subjektivní a opět se držím toho, že se jedná o první ranou ukázku. Podle ní nelze finální produkt posuzovat. Jsem si jist, že se ještě hodně změní. Bavím se nad komentáři o omalovánkách a ošklivých ikonách. Která betaverze – nebo ještě lépe alfaverze – Windows nebyla ošklivá?

Ošklivka beta

Jestliže právě takhle budou Desítky vypadat ve finále, budu protestovat. Do té doby nemá smysl házet na Microsoft kameny. Naopak, pokud chcete být konstruktivní, pošlete firmě zpětnou vazbu. Windows 10 Technical Preview obsahují nástroje na sdílení dojmů.

Systém se vás dokonce občas sám aktivně dotáže, jak některé aspekty hodnotíte. Jestli to myslíte s kritikou vážně a jenom někoho neprudíte na fóru, řekněte přímo autorům, co se vám (ne)líbí. A pamatujte na to, že se ještě leccos může změnit a skoro určitě změní.

Technical Preview není kompletní, zatím ani neobsahuje nový IE
Technical Preview není kompletní, zatím ani neobsahuje nový IE

Baví mě rovněž to, jak se Microsoft znovu naladil na vlnu, když uživatel má nejdůležitější hlas, který o podobě nových Windows rozhodne. Vždycky si vzpomenu na to, jak po neoblíbené Vistě dorazila Windows 7. A s nimi kampaň, kde uživatelé říkali, že Sedmičky byly také jejich nápad.

Osmičky naproti tomu byly nápadem Stevena Sinofskyho. Ten si do práce vůbec nenechal mluvit, a i když se na svém slavném blogu dlouze rozepisoval o tom, jak využívá data z telemetrie, Osmičky udělal tak, jak uznal za vhodné.

Byly ale příliš revoluční a ambiciózní a Steven si možná měl nechat poradit. Teď znovu přišel čas, kdy se věci podřídí názorům uživatelů. Chtě nechtě, je opravdu znát a cítit, když produkt vystavíte na základě reálné zpětné vazby a přání uživatelů. Windows 10 budou právě taková. Aspoň v to doufám a zatím i věřím.

Byl pro vás článek přínosný?