Hlavní navigace

Co na keynote nezaznělo? Apple rozjel softwarovou válku a pohřbil DVD

23. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Software zdarma

Apple rozpoutal softwarovou válku. Už jsme zvyklí, že mobilní operační systémy jsou zdarma. Cook a jeho parta včera bezplatně uvolnili i desktopový OS X Mavericks. Nárok na něj mají i šest let staré počítače, podmínkou pro bezplatný upgrade je, aby na Macu byl Snow Leopard, Lion nebo Moutain Lion. Majitelé původního Leoparda bude muset nejdříve přejít na placenou verzi Snow Leoparda.

OS X Mavericks je zdarma
OS X Mavericks je zdarma (foto: Apple)

Co tím Apple získá? Především větší tržní podíl nejnovějšího systému a velkou konkurenční výhodu. Microsoft minulý týden začal rozdávat Windows 8.1 pro majitele počítačů s Windows 8. Dříve razil chytrou strategii s levnějšími upgrady, ale stále také prodává krabicové nebo digitální edice za tisíce korun.

Apple tímto krokem neměl co ztratit. Tržby z Maců jsou ve srovnání s iPhony nebo iPady mnohem nižší, podíl mezi počítači Apple také nijak výrazně nezvyšuje a prodeje Maců spíš přinejlepším stagnují. Vydělává mu hardware a služby.

Microsoft také zdarma, ale jen trochu

To Microsoft s hardwarem teprve začíná a klíčovým je právě prodej softwaru. Vzhledem k aktuálním změnám ve firmě, které vyvrcholí zvolením nového šéfa, bychom se v budoucnu rovněž mohli dočkat dalších bezplatných aktualizací.

Microsoft má další želízka v ohni. Tím je prodej serverových/cloudových služeb a především balíčku Office. Na to včera Apple rovněž reagoval, když uvolnil kancelářský balík iWork zdarma. Má to ale háček, dostupný bude jen pro nová zařízení s iOS (aktivovaná od 1. září) a OS X (koupená od 1. října). Majitelé starších musí platit.

Microsoft Office jsou v některých případech také zdarma, především na tabletech s Windows RT. Vždy jde ale o verzi pro studenty a domácnosti, kterou nelze použít ke komerčním účelů. Osobně nevěřím, že se na tom v dohledné době něco změní. U Microsoftu je ale vidět jiný trend. Možná nebude prodávat tradiční krabicové verze, ale více zatlačí na uživatele, aby si rovnou měsíčně předpláceli online balík Office 365, který už desktopovou a mobilní kancelář bude mít v sobě také.

Apple mimochodem uvolnil zdarma také balíček iLife. Opět se ale týká pouze nově aktivovaných nebo koupených zařízení jako u iWork. Výjimkou je Garageband, který je v základní verzi pro OS X Mavericks a iOS 7 zdarma, uživatelé si ale budou muset dokupovat další nástroje.

iPad Air s IGZO?

U tabletů je překvapivých hned několik věcí. Začněme třeba názvem. Původní velký iPad měl nástupce pojmenovaného jako iPad 2, pak přišel The New iPad a loni na podzim ještě iPad with Retina Display. Letošní verze má prosté jméno iPad Air. Jak bude vypadat název šesté generace? The New iPad Air? iPad Air with Retina? Nebo už Apple zůstane u názvu iPad Air s dovětkem, že jde o generaci 2014, jako to dělá u počítačů?

Zásadní změnou je nový vzhled a především výrazně snížené rozměry a hmotnost. Má jeden a půl centimetru užší rámeček, je o dva milimetry tenčí a o bezmála 200 gramů lehčí (469 vs 652 gramů u verze s Wi-Fi). K tomu si zachoval stejnou výdrž, a to i přes menší akumulátor (32,4 Wh vs. 42,5 Wh). Čipset Apple A7 je určitě úspornější, což se projevilo také u nového iPhonu 5S.

Tajemství tenčího iPadu Air
Tajemství tenčího iPadu Air (foto: Apple)

Pravý zázrak se ale nejspíš odehrál jinde, na té nejžravější komponentě – displeji. Nové panely typu IGZO od Sharpu jsou tenčí a úspornější. Apple použití IGZO nepotvrdil, ale všechno nasvědčuje tomu, že jej Air opravdu používá. Dovolím si odcitovat kolegu Lukáše Fialu: „Na rozdíl od LCD, kde se natočení krystalů řídí přivedeným napětím, displeje IGZO potřebují napájení pouze při změně stavu a v mezidobí nastavenou barvu drží samovolně. IGZO ve srovnání s amorfním křemíkem také propouští více světla, takže při stejné intenzitě podsvícení lze dosáhnout lepší čitelnosti na slunci, nebo opět nižší spotřeby.“

Čtyři tablety

Jestli IGZO používá i nový iPad Mini s Retinou, to zatím nevíme. Jeho srdcem je rovněž úspornější čipset A7, ale ten bude muset počítat čtyřikrát více bodů, protože displej má vyšší pixelovou hustotu. Mini však dostal také větší akumulátor a tlustší profil, takže zde to na iGZO nevypadá.

Apple nechal v prodeji i loňský iPad Mini. Z 329 dolarů (8500 Kč) jej zlevnil na 299 dolarů (7290 Kč). Útok na superlevný Nexus 7 (229 dolarů, 6500 Kč) se nekoná, byť tablet Googlu je technologicky na úrovni dražšího iPadu Mini s Retinou. Ten mimochodem stojí 399 dolarů (9790 Kč). Apple se ael nemusí podbízet cenou, protože to lidé stejně koupí, že jo.

Největší otazník ale ve mně vyvolalo, proč sakra Apple stále prodává dva a půl roku starý iPad 2, navíc za madsazených 399 dolarů (9990 Kč). Ten už může koupit jen blázen.

Z iOS už nebude na zvracení

Apple včera v tichosti uvedl i menší update iOS 7.0.3. Má nové funkce: Klíčenku v iCloudu, generátor hesel, ve Spotlightu lze hledat na webu a Wikipedii. Opravuje i několik chyb, které umožnily útočníkům odemknout telefon obejitím Touch ID nebo ze kterých se lidem dělalo špatně (pohyby a animace menu). Na mém iPadu 3 mám dokonce pocit, že je systém celkově svižnější, ale možná jde jen o placebo efekt. Citelněji to možná poznají uživatelé iPadu 2, iPadu Mini nebo iPhonu 4 se slabším hardwarem.

 

Pohřeb DVD

Překvapivě jsme se nedočkali updatu Macu Mini ani MacBooku Pro, oba počítače tak běží na loňském hardwaru místo moderního Haswellu. U Maců má Apple ve zvyku nahradit starou verzi novou prostou změnou produktu v e-shopu, bez velkých fanfár. Ale je konec roku a ignorování základních počítačů dává tušit, že se s nimi už moc nepočítá.

Stane se snad nejnižším modelovou řadou MacBook Air? Příští rok určitě přijde jeho verze s Retinou a současné modely tak asi definitivně nahradí starý MacBook Pro. Ten už navíc nekoupíte v 15“ edici, ale jen 13“. Apple tím pohřbil poslední počítač, který ještě měl optickou mechaniku.

Z Apple TV ještě není konzole

Bez povšimnutí zůstaly iPody a Apple TV. Jak už jsem spekuloval v pondělním článku, tato zařízení ještě update nepotřebují. Na přehrávačích, o které je navíc čím dále menší zájem, už Apple moc nového nemyslí. Na Apple TV toho ale ještě je možné změnit mnoho. Dokud Apple nemá vlastní televizor, je tato krabička jedinou jeho vstupenkou do obýváku (připojené počítače, tablety a telefony nepočítám).

iOS 7 je připraven na gamepady, Apple TV nikoliv
iOS 7 je připraven na gamepady, Apple TV nikoliv (foto: Apple)

V iOS 7 se nově objevila podpora gamepadů. Výkonný čipset Apple A7 by dokázal utáhnout na Full HD televizi i náročnější hry, proto se mnozí (včetně mě) domnívali, že se Apple TV stane tak trochu i konzolí. Tak snad příště.

4K počítač bez 4K displeje

Nový Mac Pro se pyšní obrovským výkonem, rozhraním Thunderbolt 2 a dvěma grafikami, které utáhnou až tři monitory s rozlišením 4K. Jenže Apple žádný takový ještě nemá. K čemu pak podobná výhoda, když nutí uživatele, aby je kupovali jinde?

Mac Pro se ale začne prodávat až v prosinci a do té doby má ještě Apple čas, aby uvedl také další novinky. Stále věřím, že vydá nový displej s druhou generací Thunderboltu, rozlišením 3840 × 2160 px a úhlopříčkou 30–32 palců.

Byl pro vás článek přínosný?