Hlavní navigace

Co přináší 5G do světa internetu?

Zdroj: jamesteohart / Shutterstock.com

5G je nastupující technologií v oblasti bezdrátového přístupu k mobilním datům. Ve světě jeho vývoj a připravované spuštění tvoří mnoho očekávání i rozporuplných momentů. Co nám doopravdy 5G dokáže přinést a jaké změny čekají nás, zákazníky?

Komerční sdělení
28. 7. 2020

Sdílet

V čem se 5G liší od svého předchůdce?

Pro většinu světa je nyní stabilním a standardním připojením 4G, které je v řadě čtvrtou generací technologie poskytování mobilních dat. Ve světě tato technologie vládla poměrně dlouho a v rámci příprav na přechod k rychlejšímu připojení vznikla i technologie LTE Advanced, která je pomyslným meziskokem ze standardu 4G na standard 5G.

Zásadní otázkou ale je, jaké výhody a změny nám přinese nyní očekávaná síť 5G. Jako ve všech předchozích případech půjde především o překonání současné přenosové rychlosti. Nová síť 5G by měla být schopna dosáhnout přenosové rychlosti až 20Gbit/s a minimalizovat odezvu cílových zařízení na milisekundy. Dalším technologickým aspektem je i příchod vícevrstvého připojení, které bude schopno pojmout požadavky zcela odlišného rozsahu služeb. Rychlejší připojení k internetu se tak nestává jedinou doménou očekávaného 5G.

Evoluce jde vpřed a s ní i požadavky

Není to ani dlouhá řádka let, co jsme potřebovali kabel k připojení k internetu. O to kratší to je doba, co jsme byli spokojení se službou WAP a stahováním tapet do tlačítkových telefonů. Technologie se zkrátka řítí kupředu a 5G je toho jednoznačným důkazem.

Současným trendem a velkým požadavkem jsou totiž všeobecně mobilní technologie, které můžeme mít neustále po ruce. Z mobilního zařízení tak můžeme ovládat už téměř celou domácnost či kontrolovat bezpečí svých blízkých a majetku. V tomto ohledu nám 5G přináší nevídané rozměry zábavy a možností díky minimální rychlosti 100mbit/s, kterou zcela běžně zvládá internet na doma. Vícevrstvé připojení s minimální odezvou mohou využívat například i zařízení, která máme a neuvědomujeme si jejich funkce. Například GPS trasovače v automobilech, čipy a přijímače okamžitého připojení či signálu jako kontrola kamer a mnohé další.

Kdy očekávat příchod 5G do světa a k nám domů?

Postupný přechod a spouštění 5G standardu se plánuje již od roku 2018. Některé oblasti, především v orientální Asii a severní Americe, tento standard plně užívají a s 5G se můžeme běžně setkat i v některých evropských zemích, jako například ve Francii. Rozvoj sítě byl před několika měsíci částečně pozdržen a například Japonskem dokonce i vetován kvůli údajným špatným dopadům signálu na lidské zdraví. Průzkumy ale toto tvrzení vyvrátily.

V rámci České republiky je osud 5G stále lehce nejistý a odsouvaný. K jeho spuštění totiž očekává telekomunikační úřad aukci vysílacích pásem, které se mají zúčastnit poskytovatelé internetu a mobilních služeb. Avizovaná aukce byla několikrát naplánována a vždy přesunuta z důvodu vyčkávání na dalšího operátora na českém telekomunikačním trhu. Poslední známý sjednaný termín aukcí vysílacích pásem je vypsán na druhou polovinu roku 2020.