Hlavní navigace

Co prozradily ovladače: AMD Radeon APU, nové schéma značení, pár nových GPU

18. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přes několika dny AMD uvolnilo nejnovější betaverzi balíku ovladačů Catalyst. Je primárně určena pro testování Windows Blue (8.1), v souborech .inf se ale objevilo několik nových jmen. Krycích i skutečných.

Záhada jménem Mullins aneb Radeon APU

Mullins je kódové označení chystaného APU pro mobilní segment, o kterém zatím není známo téměř nic. Je to také název řeky v Belize nacházející se nedaleko řeky Temash. SemiAccurate se proto domnívá, že by se mohlo jednat o nástupce čipů Kabini/Temash a AMD jej vydá v průběhu příštího roku.

Pozoruhodná je změna systému značení APU. Namísto „AMD A8-5500 s grafikou Radeon HD 7560D“ se AMD rozhodlo označit celé APU jako Radeon a úroveň výkonu grafického jádra charakterizovat jako R2 nebo R3 (připomíná nám to interní značení „třídy grafiky“ u Intelu). Nejspíš už i marketingovým odporníkům v AMD došlo, že „AMD A8“ není příliš atraktivní označení.

Celkem rozumně to vyřešil obchod CzechComputer, který APU nabízí pod názvy jako „AMD Trinity A6“ nebo „AMD Richland A8“. Pokud lidé z AMD viděli něco podobného, asi si řekli, že takto by zákazník mohl snáze zjistit, co si kupuje. A to je nepřípustné.

Nové značení i pro Radeony

Perestrojkou ale přejde i schéma značení samostatných grafických karet. Namísto Radeonů HD si budeme kupovat například Radeon R5 (nebo R3, u něhož budeme doufat v možnost zapojit jej do CrossFire s výše zmíněnými APU). Číslice reprezentuje výkonovou třídu dané řady karet, konkrétní model identifikuje tříciferné číslo na konci.

Bude to tedy podobný „systém“, jako už dnes funguje u APU, nebo jako používá Nvidia. Proti GeForce GTX 780M tak nastoupí třeba Radeon R5 M280.

Kaveri s přezdívkami podle letadel

Připravované APU Kaveri bude existovat ve dvou variantách, které AMD značí Spectre (to jsou skoro všechny) a Spooky (to je pouze jeden desktopový model, zřejmě s jakousi odlehčenou variantou grafického jádra). Jména dostaly nejspíš podle vojenských letadel Lockheed AC-130H „Spectre“ a AC-130U „Spooky“.

Který segment AMD označuje jako „SL Desktop“ nebo „SL Mobile“, bohužel netušíme.

 

Sopečné ostrovy a planety sluneční soustavy

V seznamu podporovaných zařízení se objevilo také několik známých i neznámých kódových označení grafických čipů. Do pomyslné rodiny Volcanic Islands patří Hawaii a Vesuvius, z nebeských těles jsou zastoupeny Sun, Venus, Saturn a Neptune. Varianta Venus Pro MCM nejspíš označuje variantu s pamětí DRAM přilepenou přímo na balení BGA s čipem (kompletní grafická „karta“ pak má rozměry v řádu jednotek centimetrů čtverečních), půjde tedy o low-endové jádro. Kromě toho je prostor pro další Radeony s čipem Bonaire (Radeon HD 7790). Některé ale mohou být určeny jen pro OEM trh. Celkem vzato toho ovladače o nových grafických kartách příliš mnoho neprozradily, nový systém značení je ale zajímavá zpráva sama o sobě, nemyslíte?

Zdroj: SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?