Hlavní navigace

Co se proslýchá o Windows 8?

21. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 jsou na trhu od druhé poloviny října loňského roku. Za tu dobu si již získaly velké množství příznivců a minimálně v popularitě tak zcela odstavili svého předchůdce Windows Vista na druhou kolej. Objevila se řada nových funkcí, Microsoft rozumněji poskládal funkční výbavu jednotlivých edicí a nabídl zajímavé řešení zpětné kompatibility s aplikacemi vyžadujícími Windows XP. Viz článek Windows XP Mode ve Windows 7: hezky v češtině.

Jenže vývoj nesmí zamrznout a Microsoft určitě nechce, aby Windows 7 byly na trhu tak dlouho, jako se to přihodilo Windows XP. Firma musí, nebo by tedy měla, generovat zisk. Na druhou stranu je pravděpodobné, že Microsoft kvůli velmi dobrým prodejům Windows 7 nebude chtít vydání Windows 8 za každou cenu uspěchat.

Další verze systému, o které se doposud mluvilo jako o Windows 8, ponese zřejmě kódový název Windows Next. Zůstaňme u číselného označení, slůvko Next dozajista nebude konečné ani pro finální pojmenování, ani pro kódové označení.

První screenshoty Windows 8?

Koncem ledna se na jednom ruském warezovém webu objevily screenshoty ukazující sestavení Windows 7 s označujícím řetězcem buildu 7700.winmain.100122-1900. Pokud si informace z něj přeložím do srozumitelného jazyka, dostaneme číslo sestavení 7700 s hlavního překladače pro Windows. Vidíme také, že toto sestavení proběhlo poměrně nedávno – 22. ledna 2010 v 19:00.

Jak už to tak bývá, první screenshoty nového systému většinou vycházejí z toho stávajícího, ale design uživatelského rozhraní se často výrazně změní. Přehled těchto screenshotů ukazujících různé části systému se sestavením 7700 najdete na Microsoft Kitchen.

Windows 8 očima vývojářů z Microsoftu

Koncem ledna se na MSDN blogu objevil článek popisující, na co se uživatelé mohou těšit v příští verzi Windows. Člen týmu pracujícího na Windows Update v něm velmi obecně, ale přesto, popsal něco z vlastností nových Windows. První konkrétní zmínka se týká názvu. Namísto nejčastěji zmiňovaného Windows 8 použil výraz Windows.next. Sice se smajlíkem a upozorněním, že se nejedná o oficiální verzi, ale určitě měl k tomuto pojmenování důvod.

Další část textu potvrzovala, že na Windows 8 bude opět pracovat tým pod vedením Stevena Sinofskyho. Naznačuje, že vývojový tým vyslyší přání zákazníků a vytvoří systém, který bude opravdu převratný a změní pohled uživatelů na jejich počítač. Co přesně bychom si pod něčím takovým měli představit, to už necháme na vaší fantazii.

Že se zřejmě nebude jednat jen o nějaký výstřelek, ale opravdu se dočkáme nějaké výraznější změny konceptu uživatelského rozhraní, potvrzuje i následné odstranění původního příspěvku z MSDN blogu. Můžete jej však v původním znění najít v archivu Google.

K Windows 8 se vyjádřil také regionální vice president divize Consumer & Online International pro Evropu, Střední Východ a Afriku, John Mangelaars. Podle něj se Windows 7 opravdu povedly a Windows 8 změní vaše myšlení. Toto tvrzení z 10. února tak koresponduje s tím, co naznačil ve svém smazaném blogovém příspěvku pracovník z Windows Update.

Konečně jen 64 bitů?

Jedním z klepů, který se na internetu o Windows 8 proslýchá, je možnost, že nový systém bude zkompilován již jen jako 64 bitová varianta. K tomuto kroku dojde dříve či později. Všechny současné procesory jsou prakticky na takový krok připraveny, ovladače hardwaru s tím počítají a aplikace rovněž. Je tu sice skupina uživatelů pracujících na starších strojích, ty ale zákonitě jednoho dne vymizí. Je ovšem otázka, zda Microsoft bude důsledný a k definitivnímu přechodu na 64bitovou platformu uživatele v podstatě donutí.

Vzhledem k tomu, že 64bitů dovede využívat větší množství operační paměti, než 3 GB, není při nákupu nových strojů důvod zůstávat u 32bitů již dnes.

Kdy přijdou Windows 8 na trh?

Řadu uživatelů bude zajímat také datum uvedení Windows 8 do prodeje. Předjímat přesný termín je ještě brzy, orientačně však může napovědět roadmapa, kterou publikoval Chris Green, produktový manažer z Microsoftu. I tento plán vydání nových Windows mimochodem z původních stránek zmizel, na internetu je však bez problému k nalezení – viz Windows 8 to be RTMed by July 2011?

Podle tohoto plánu by se Windows 8 měly objevit v červenci 2011, tedy za rok a pár měsíců. Vzhledem k výše uvedeným náznakům o tom, jak radikální budou Windows 8 ve svých změnách, je však těžko uvěřitelné, že by Microsoft zvládl takové kvantum práce do jednoho roku.

Nechejme se tedy překvapit, co si na nás Microsoft přichystá a jaká překvapení přinese příští verze Windows svým uživatelům. Chcete radikální změnu? A jakou? Zůstali byste raději věrni tradičnímu způsobu práce s Windows? Napište do komentářů pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?