Hlavní navigace

Co si můžete vyzkoušet v betě Firefoxu 13? „Rychlý přístup“ a další novinky

27. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvanáctka nás nijak zvlášť nenadchla, v podstatě šlo o běžné servisní vydání. Všimli jsme si ale malého detailu, který nikde pořádně zmíněn nebyl. Seznam otevřených panelů zmizel, zobrazuje se až ve chvíli, kdy se počet otevřených stránek zvýší natolik, že se na řádek nevejdou. Poté se objeví také malá šipečka rozvírající dlouho očekávaný seznam, jenž je pro usnadnění orientace v záplavě webů důležitý. Jinak nás vývojáři poctili tichými aktualizacemi uskutečněnými procesem bežícím na pozadí.

Tip: Firefox 12 je oficiálně ke stažení. Naučil se tichým aktualizacím na pozadí

Chystaný Firefox 13 nás ale potěší mnohem víc. Konečně se dočkáme funkcí, které nám byly slíbeny snad již před několika měsíci. Začneme tou menší novinkou. Domovská stránka se už nebude skládat pouze z políčka pro hledání v Internetu, avšak přibude zde sada užitečných tlačítek. Ty vás rychle přesměrují do Správce stahování, historie nebo třeba do Správce doplňků. Pro upřesnění, jde o tu domovskou stránku, která se zobrazí po zadání about:home.

Firefox 13 beta

Mnohem zásadnější úlohu si zahraje variace na Rychlý přístup, s nímž se Opera prvně vytasila před mnoha lety (a IE9 před rokem). Ta nastoupí ve velmi jednoduchém provedení, žádné složitosti bychom ostatně ani nechtěli. Půjde o docela prostý seznam nejnavštěvovanějších stránek, nežádoucí weby můžete z přehledu odstranit, naopak ty důležité připnout, aby zůstaly na místě. Stránky můžete rovněž přesouvat z jedné pozice na jinou, jak se vám to hodí. Potřebujete při běžném používání něco víc?

 

Nový Firefox při obnovení předchozí relace standardně načítá panely na požádání, tj. až když na ně klepnete. Díky této úpravě aplikace rychleji nastartuje. Někteří jistě vědí, že tato funkce není úplnou novinkou, dosud ale byla čistě volitelná. Poslední zajímavá novinka se týká adresního řádku Awesomebar, jak mu Mozilla říká. Prohlížeč při psaní doplňuje adresy rovnou do řádku, takže již nemusíte nutně vybírat ze seznamu, ale můžete rovnou uhodit Enter, pokud bude nápověda kvalitní. Z technického hlediska musíme zmínit, že třináctá řada podporuje protokol SPDY, který byl navržen jako nástupce HTTP.

Na stránkách, které ho podporují, byste si měli všimnout rychlejšího načítání. Tento protokol veškerou komunikaci šifruje pomocí SSL, takže jste zároveň ve větším bezpečí po celou dobu prohlížení webů podporujících SPDY. Zaujal vás nový Firefox? Vyjde 5. června. Pakliže do té doby nevydržíte, stáhněte si betu z mozilla.org/firefox/beta.

Firefox 13 beta

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?