Hlavní navigace

Co je to HbbTV a jak jej naladit: Vše o hybridním vysílání

17. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě jste se už setkali s tzv. Červeným tlačítkem, které se občas objeví na televizní obrazovce a zase zmizí. Ale co to vlastně je a jak to funguje? HbbTV znamená hybridní vysílání a od roku 2010 jde o standard Evropského ústavu pro telekomunikační normy. Ke klasickému televiznímu vysílání přidává interaktivní nadstavbu. U nás se s hybridním vysíláním začalo v roce 2012, kdy jej u příležitosti hokejového mistrovství spustila Česká televize. Jako první komerční stanice se přidalo Óčko, poté Prima a Nova. Své hybridní vysílání má i Seznam TV a z neceloplošných například UPC kanál Regiony+. HbbTV pro diváka přináší nadstavbu klasického lineárního vysílání. Takový moderní teletext, respektive hodně zjednodušený internet. O tom, jaký obsah přesně dostanete, rozhodují jednotlivé televizní stanice.

Čtyři požadavky pro příjem HbbTV:

  1. Televizor s podporou HbbTV (dnes prakticky všechny), u set-top-boxů je to slabší
  2. Přijímáte signál ze zdroje, který vysílá příznak HbbTV (typicky DVB-T)
  3. Koukáte se na televizní stanici, která HbbTV vysílá (jejich seznam najdete níže)
  4. Máte televizor připojený k internetu

Prakticky všechny dnešní televizory HbbTV podporují, horší je to pokud máte starší model a k němu levný set-top-box. HbbTV se v televizorech objevuje od roku 2011 a seznam podporovaných modelů najdete třeba na webu České televize nebo Primy.

hbbtv_broadcast_broadband Princip fungování HbbTV

Je také potřeba přijímat signál terestricky (DVB-T), přes satelit, nebo přes kabelovku (UPC). Někteří operátoři (typicky IPTV) příznak HbbTV nevysílají, jelikož sami nabízejí obdobné (a lepší) funkce.

HbbTV také nehledejte na každém kanále. Hybridní vysílání provozuje jen několik televizí (a ještě ne vždy na všech svých stanicích). No a nakonec je potřeba do televizoru dostat internet. Nejlépe drátově, ale lze i přes Wi-Fi. Bez připojení k internetu to zkrátka nejde, ale ne každého by napadlo připojovat k němu zrovna televizor.

Že u vás všechno dobře funguje poznáte tak, že přepnete třeba na Českou televizi a na obrazovce se na chvíli objeví velké červené tlačítko, většinou vpravo dole.

Po stisku červeného tlačítka se laicky řečeno aktivuje datové připojení televizoru a kromě pasivního příjmu televizního vysílání se druhým (datovým) kanálem začne přijímat HbbTV. Odtud pojmenování  hybridní vysílání. Na obrazovce uvidíte menu nachystané provozovatelem televizní stanice, které můžete ovládat dálkovým ovladačem. HbbTV může běžet jako vrstva před vysíláním, vysílání zcela překrýt, případně jej ponechat v okně podobně jako u funkce PIP.

Něco mezi teletextem a IPTV

HbbTV je sice standard, ale jednotlivé televizní společnosti jej pojaly různě. Je to jejich vysílání, tak jim samozřejmě nic nebrání. Společný standard je tak jen ve způsobu vysílání a ovládání přes červené tlačítko na dálkovém ovladači. Pro některé stanice tak HbbTV znamená rozšíření svého obsahu a nabídka videoarchivu…

…pro jiné spíše další reklamní kanál. Nelze se divit, provoz HbbTV není pro televize zdarma. Zkrátka HbbTV u programů České televize je pro diváka něco zcela jiného, než HbbTV na Nově.

V Česku vysílají HbbTV tyto celoplošné stanice:

  • Česká televize (od roku 2012, první HbbTV v Česku)
  • Óčko (od roku 2014, první komerční HbbTV v Česku)
  • Prima (od roku 2015)
  • Nova (od roku 2016)
  • Seznam TV (ten začal v roce 2016, tedy dříve, než vůbec spustil svůj celoplošný kanál)

Jak zapnout HbbTV na televizorech Samsung:

Obecně u všech značek televizorů (LG, Philips, Sony, Panasonic a další) jde HbbTV jednoduše povolit nebo zakázat v menu nastavení. Na televizorech značky Samsung je navíc potřeba stáhnout dodatečnou aplikaci s názvem HbbTV, která možnost příjmu povolí. HbbTV nicméně lze mít aktivní pouze pro všechny stanice současně, nelze například přijímat to od ČT a ostatní ne. Lze je pouze ignorovat – počkat až červené tlačítko (někdy s reklamou) z obrazovky zmizí.

Výhody HbbTV 2.0 v Česku příliš nevyužijete

HbbTV má několik standardů, aktuální verze má číslo 2.0.0. Rozdíly jsou spíše technické, jako je podpora standardů HTML5, možnost přehrávání videí ve vysokém rozlišení a v HDR (to u nás nehrozí) a kodeku HEVC, možnost vysílat přes HbbTV druhou audiostopu (to také nehrozí, nefunguje to ani u běžného vysílání, ač by mohlo). Divák zkrátka verzi HbbTV u svého televizoru řešit prakticky nemusí.

Používáte na televizích červené tlačítko?

Co jednotlivé HbbTV nabízejí?

Česká televize má hybridní vysílání zcela bez reklam. Nabízí v něm přístup ke svému archivu iVysílání (s pořady pro děti ve zvláštní sekci), modernější formu teletextu (superteletext), EPG svých stanic, speciály ke sportovním akcím, nebulvární zprávy, v sekci Panorama sněhové zpravodajství a webkamery z horských středisek, lištu z ČT24 (možnost si ji zapnout i na jiném kanále) a dětské kvízy.

Óčko měla HbbTV jako druhá stanice v Česku. Umožňuje v něm přístup ke svým dalším kanálům Express a Star ve formě HbbTV aplikace a je plné reklam. Jediný užitečný prvek mi subjektivně přijde ten pod názvem krb.

Prima má teď zcela nové rozhraní a umí toho opravdu hodně. HbbTV Primy obsahuje mnoho celých dílů vlastních pořadů, procházení pořady podle kategorií a dokonce přístup k filmům a pohádkám. Některé vyžadují přihlášení přes účet iPrima a při placeném účtu umožňují i sledování bez reklam. Prima zde nabízí zakoupení denního předplatného na O2 TV a jeho sportovní kanály. Dále je zde program kin CineStar. Nechybí EPG vlastních stanic a počasí. Hybridní vysílání Primy je už tak obsáhlé, že jsem se v něm občas ztrácel.

Nova má jen jednoduché HbbTV. Obsahuje bulvární zprávy z webu TN.cz, EPG svých stanic, počasí a krátká videa svých pořadů. Přístup k archivu zde není, ale také jsem nenarazil na větší množství reklam. Nova toho přes HbbTV zkrátka mnoho nenabízí, pouze krátké ukázky nekonečných seriálů typu Ordinace a Ulice.

Seznam TV nabízí prostřednictvím HbbTV přístup ke svému archivu pořadů ze Streamu. Při procházení stále vidíte v malém okně aktuální vysílání.

Hybridní vysílání není pro každého

HbbTV v Česku podle odhadů Primy používají až dva miliony diváků za měsíc. Pro náročnější uživatele ale hybridní vysílání moc není. Ovládání je stále trochu neohrabané a už jen přechod mezi klasickým a datovým vysíláním má daleko k „bezešvosti“. Každé HbbTV obsahuje více aplikací a po spuštění jedné se někdy nejde vrátit jinak, než vypnutím HbbTV a novým spuštěním. Je to problém i třeba ČT, ale obecně se v nových verzích postupně zlepšuje.

Je HbbTV zbytečné?

Informace a zprávy máte jednodušeji přístupné na svém smartphonu nebo tabletu. Videa (iVysílání, archiv Seznamu či Primy) na velkou obrazovku dostanete z mobilu přes funkci Chromecastu, pokud ovšem jsou online. HbbTV má omezení svého rozvoje v tom, že je zdarma a provozovatel jej živí z reklamy, případně z koncesionářských poplatků.

V méně digitální domácnosti například u starších uživatelů ale může být přístup k HbbTV užitečný. Kvalitní obsah nabízí Česká televize, Seznam TV a Prima, podstatně slabší je to u Novy a Óčka. Hybridní vysílání testovaly (či testují) i televize Šlágr a Barrandov, čímž se ale vracím k předchozímu mezititulku.

partnerem rubriky IPTV je společnost CETIN a ZrychlujemeČesko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.