Hlavní navigace

Co vám podle firmy Evga chybí v počítači: parádní SLI můstky, co svítí!

14. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste si mysleli, že ve sféře parádních highendových počítačů či casemoddingu vás už nic nemůže překvapit. Firmy, které jsou hardwarem vymykajícím se šedému (a levnému) standardu živy, ale stále dokazují svou schopnost přijít s novými vymyšlenostmi k vylepšení či zkrášlení sestav náročnějších majitelů. Jednu z takových záležitostí nyní uvedla Evga a ačkoliv její výrobek asi nikdo nemůže obvinit z nějaké účelnosti nebo praktického významu, vůbec bych se nedivil, kdyby se úspěšně prodával. Pokud přímo nespustí vlnu podobných blbůstek od dalších výrobců.

Evga se zřejmě rozhodla, že v pořádné počítačové sestavě nesmí být ani jeden komponent, který by nevypadal dostatečně reprezentativně. A tuto zásadu aplikovala na opomíjenou drobnost – můstky pro propojení grafických karet při vícenásobném zapojení v režimu SLI. Můstek či kabel pro propojení konektorů na kartách obvykle dostanete s deskou, Evga vám ale nabídne náhradu, která má působit luxusnějším dojmem: SLI můstky Evga Pro.

SLI můstky Pro firmy Evga
SLI můstky Pro firmy Evga

Vrchní část propojek, vystavená lidským zrakům, je vyrobena z kartáčovaného hliníku a uprostřed ji zdobí logo firmy Evga. Aby to nebylo tak jednoduché, tak toto logo za běhu bíle svítí. Respektive svítí, pokud můstek použijete s grafikami řady GeForce GTX 700 (není zcela jasné, zda to musí být karty přímo z produkce firmy Evga, je to možné). Můstek je pochopitelně funkční se všemi grafikami GeForce, nicméně schopnost svícení je vázána na nejnovější řadu (a kartu GeForce GTX Titan).

SLI můstky Pro firmy Evga SLI můstky Pro firmy Evga SLI můstky Pro firmy Evga

Konstrukce je pevná, takže se nepřizpůsobí jako kabelové propojky. Evga ale vyrábí verze pro dvojité SLI, pro dvojité i trojnásobné SLI a také variantu pro propojení čtyř karet, vidět je můžete na obrázcích. Tyto doplňky (či jak to nazvat) se mají prodávat za cenu 30 USD. Zda je ale časem někdo bude dovážet k nám, Bůh suď. Redaktor webu Fudzilla zhodnotil SLI můstky Pro poměrně sarkasticky; jde dle něj o „skvělý dárek pro fanoušky, kteří už mají doma všechno ostatní“. Na druhou stranu, za poslední dekádu se různě vkusná estetická úprava stala zcela neoddělitelnou částí většiny hardwaru, takže asi není důvod kritizovat tuto komponentu za dekorativnost. Načančané je dnes kde co.

 

Evga není v oboru „iluminací“ žádným nováčkem. Pokud například od tohoto výrobce máte grafickou kartu jako je GeForce GTX Titan, můžete si k ní stáhnout program, který umí ovládat LED v svítícím logu na boku referenčního chladiče. Můžete tak nápis přimět třeba k blikání nebo, což je o dost zajímavější, k signalizaci momentální zátěže GPU. O této parádičce se vlastně dá říci, že je užitečná. Tedy pochopitelně za podmínky, že má vaše skříň průhlednou bočnici.

Aplikace pro ovládání LED na chladičích karet Evga
Aplikace pro ovládání LED na chladičích karet Evga

Zdroj: Evga, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?