Hlavní navigace

ČOI zkontrolovala nabíječky pro mobily. Dvě třetiny z nich měly problémy

17. 7. 2019

Sdílet

Česká obchodní inspekce v loňském roce během půlroční akce zkontrolovala 57 typů nabíječky pro mobily. Určité problémy u 37 z nich, tedy hned u 65 % vybraného vzorku. Pět jich bylo ve zcela nevyhovujícím stavu a ČOI nařídila jejich stažení z trhu. Inspekce přitom udělila pokuty v celkové výši 60 000 Kč.

Kontroly probíhaly na straně dodavatelů, tedy výrobců, dovozců a distributorů. Inspekce chtěla prověřit nejen technický stav zařízení, ale také dodržování právních předpisů. Cílem přitom byly právě „neznačkové“ nabíječky.

TIP: Jednotná nabíječka pro všechny mobily? EU chce opět tlačit na výrobce

Výsledky kontrolní akce zaměřené na nabíječky mobilních telefonů potvrzují, že se u většiny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru a naznačují, že je i nadále nutné v kontrolách pokračovat a zabránit tak používání nevyhovujících zařízení s určitou mírou nebezpečí pro konečného spotřebitele,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

TIP: USB-C bude bezpečnější. Kabely a nabíječky ale zdraží

ČOI také vybrala 14 nabíječek k podrobným laboratorním testům. Vyhověla pouze jediná. Deset z nich měl nedostatky po technické, čtyři po administrativní stránce (chybějící informace v češtině, bez kontaktů na na výrobce atd.). U zmíněných pěti nabíječek, jejichž prodej inspekce zakázala, hrozil úraz elektrickým proudem. Problematické produkty ČOI nahlásila do celoevropské databáze o nebezpečných nepotravinářských výrobcích RAPEX.

Z ní vyplývá, že za nebezpečné ČOI označila tyto modely:

  • EKA Q27
  • Travel Charger TC-927
  • MicroUSB Data Cable PDFVJB
  • HY-AC Charger Mobile Phone Charger 14 in 1
  • Caliber PW-3IT

Zdroj: ČOI

Byl pro vás článek přínosný?