Hlavní navigace

Compact od Sharpu dostojí svému názvu. Navíc má nejrychlejší displej

23. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonský výrobce do konce roku uvede nový telefon Aquos R Compact. Na webu už láká fotografiemi a několika parametry, spoustu detailů včetně ceny však zatím tají. To hlavně však Sharp prozradil.

Novinka má 4,9" displej s tenkými rámečky po stranách a nahoře. Na horní straně má podobně jako Essential Phone výřez pro foťák, na spodku ale má vzhledem ke zbytku těla neúměrně velkou bradu. LCD panel disponuje netradičním rozlišením 1080 × 2032 px. Jeho hlavní chloubou ale má být 120Hz obnovovací frekvence.

U tradiční displejů v mobilech, tabletech i počítačích se v drtivé většině případů používají 60Hz panely. V brýlích pro virtuální realitu často najdeme 90Hz, v herních monitorech pak 120-, 144- nebo dokonce 240Hz frekvence. Čím vyšší, tím lepší. Vyšší frekvence zjemní pohyb, obraz bude pro oči příjemnější. Daní jsou ovšem vyšší hardwarové (a energetické) nároky.

Sharp Aquos R Compact Sharp Aquos R Compact

Apple letos 120Hz panel integroval do nových iPadů Pro (2017). Sharp totéž na jaře využil u telefonu Aquos R a teď totéž činí i u modelu R Compact. Rozdíl bude patrný u rychlého posunu textu (obraz nebude trhaný) a samozřejmě u videí natočených se 120 fps.

Smartphone obsahuje osmijádrový Snapdragon 660 (vyšší střední třída) s 3 GB RAM a 32 GB flash paměti. Na ní bude předinstalován Android 8.0. Telefon bude k dispozici od prosince, mimo Japonsko se ale nejspíš nepodívá.

Mohl by však inspirovat ostatní výrobce. Ne ve 120Hz displeji, ale v onom kompaktním těle. Výrobci se zbavují rámečků, aby ospravedlnili výrobu velkých šestipalcových placek. Nikdo ale nechce zmenšovat malé malé telefony. Sony sice s Xperii XZ1 Compact ukázalo, že s dobře vybavenými malými telefony stále počítá, ale design se zasekl v roce 2013.

Byl pro vás článek přínosný?