Hlavní navigace

Continuum pro linuxáky. Maru OS udělá z mobilu počítač

29. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Líbí se vám myšlenka Continuum, ale nemáte rádi Windows? Pak vás možná osloví nový projekt Maru OS. Ten má stejný cíl – umožňuje využít mobil jako osobní počítač, stačí jej připojit k potřebným periferiím. Jde o otevřené řešení založené na Androidu a Debianu. Open source je také samotný Maru OS, kódy jsou na GitHubu.

Maru OS

Jak už vám asi došlo, autoři Maru OS nevyužívají jeden systém se dvěma různými prostředími pro mobil a počítač, ale rovnou kombinují dva různé operační systémy, které se dělí o hardwarové prostředky a sdílejí uživatelský adresář se soubory. Aplikace budou mít každý vlastní.

Celé řešení stojí na Androidu Lollipop a Debianu Jessie s prostředím Xfce. K tomu bude potřeba telefon, který má obrazový výstup (typicky přes USB standardy SlimPort nebo MHL), a Bluetooth klávesnice s myší. Současná verze Maru OS je dostupná zatím jen pro Nexus 5. Android i Debian prý běží stabilně, na desktopu je možné využívat i mobilní připojení, GPS nebo kameru.

Maru OS

Otevřené povahy Maru OS využívají i jiní tvůrci a už chystají porty pro Moto G2, LG G2 a G3 nebo Nexus 4 a 7. Aktuální Nexusy 5X nebo 6P se podpory nedočkají, protože u nich nelze přes USB protáhnou obraz.

Prozatím jde o ryze nadšeneckou záležitost. Běžný Franta si podobnou věc nenainstaluje jednak proto, že je to poměrně složité, a jednak proto, že Maru OS nebude spolehlivé řešení. Tvůrci ale myslí na staré telefony, kterým již skončila softwarová podpora. Kdo takový má někde v šuplíku, může si z něj udělat počítač na hraní.

 

Zdroj: Maru OS via Android Police

Byl pro vás článek přínosný?