Hlavní navigace

Cooler Master uvádí analogovou klávesnici. Umožní plynulé ovládání her jako na gamepadu

10. 3. 2019

Sdílet

Je to už nějaký čas, co se ve světě vstupních zařízení pro náročné objevila klávesnice s analogovými snímači. To znamená, že jsou schopné registrovat různé rychlosti a míry stisku, což dává nové možnosti ovládání her (ale také si můžete jemně nastavit spínání pro běžné psaní).

Nyní se analogová mechanická klávesnice objevuje také od jednoho zavedeného výrobce hráčského příslušenství, pokud byste neznámé firmě příliš nevěřili. Model s analogovým snímáním uvádí Cooler Master pod označením MK850.

Aimpad: plynulé analogové ovládání

Cooler Master MK850 nebo MasterKeys MK850 je klávesnice založená na snímačích Cherry MX Red, z čehož byste čekali, že jde o běžný mechanický model pro hráče. Ovšem Cooler Master ke klasickým spínačům doplnil vlastní technologii pojmenovanou Aimpad. Ta spočívá v doplnění IR optických senzorů pod klávesy. Ty jsou schopné snímat vzdálenost a měly by tedy fungovat jako analogové snímání. Klávesy opatřené senzorem Aimpad tedy kromě klasické detekce sepnutí snímačem Cherry dávají i informaci o míře stisknutí. A ta se pak dá použít ve hrách k ovládání. Můžete stiskem například plynule měnit rychlost či směr pohybu, zatímco s klasickou klávesnicí máte jen dvě polohy – vypnuto a zapnuto.

Klávesnice MK850 nemá tuto výbavu na všech klávesách, takž nejde spíš o hybrid než o analogovu klávesnici se vším všudy. Aimpad by mělo umět osm kláves, které se ve hrách obvykle používají pro ovládání pohybu: řady QWER a ASDF. Software klávesnice dovoluje je nakalibrovat a pak používat k plynulému ovládání pohybu. Tyto senzory by se měly pro hry tvářit jako gamepad, což zjednodušuje situaci s podporou. Hry nemusí mít explicitní podporu pro analogovou klávesnici, stačí jen, aby uměly pracovat s gamepadem.

Cooler Master MK850 Analogové snímání má osm kláves používaných pro ovládání pohybu

Podpora ve Windows i Linuxu

Hodit by se to mohlo například v simulátorech a závodních hrách, ale jemnější ovládání asi nemusí být platné jen v nich. Chování tohoto ovládání se dá nastavit klávesovými zkratkami (například pro přizpůsobení citlivosti ve hře nastaveným deadzone). Aimpad má také předdefinované presety chování pro různé typy her, mezi kterými se dá přepínat. A toto analogové ovládání je jinak dostupné i pod Linuxem. Mimo Windows 10 by také měly fungovat i starší verze až po XP, jen je třeba nainstalovat ovladače pro gamepad Xboxu 360.

Jinak má tato klávesnice obvyklé propriety, které se dnes očekávají – RGB podsvícení tlačítek s 16,7 miliony odstíny, u kterých se dají nastavit nejrůznější efekty, možnost nastavení maker na pěti klávesách, multimediální tlačítka. A také dvě válcová scrollovací točítka, jejichž funkce je nastavitelná – mohou třeba ovládat hlasitost, barvu podsvícení, nebo něco jiného. Spínače jsou jak už bylo řečeno Cherry MX Red, s hloubkou pohybu 4 mm.

Cooler Master MK850 02 USCooler Master MK850 se vyrábí v černé barvě. Používá jako řadič čip s jádrem ARM Cortex M3 a 512KB paměti. Zapojuje se přes USB 3.0 odnímatelným opleteným kabelem, který má na straně klávesnice port USB-C. Frekvence rozhraní je 1000 Hz (takže rozlišení je teoreticky 1 ms). Záruka je dvouletá.

Za speciální možnosti ovládání bude ovšem třeba trošku připlatit. Doporučená cena je 200 euro, neboli v českých zemích zhruba 5150 Kč. V Evropě se má začít prodávat v březnu, což znamená, že už by brzo měla být v obchodech.

Galerie: Analogová klávesnice Cooler Master MK850

Byl pro vás článek přínosný?