Hlavní navigace

Cooltek RM1: Malá skříň pro velké sestavy

22. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pod značkou Cooltek (Jonsbo) si jistě většina čtenářů vybaví elegantní počítačové skříně, které i přes své malé rozměry nabídly dostatek vnitřního prostoru a zajímavé uspořádání. Ve stejném duchu se nese i nový model označený jako RM1.

Cooltek RM1

Rozměry 349 × 302 × 209 mm nepatří k úplně nejmenším, ale díky tomu, že je celá konstrukce vyrobena z hliníku, se hmotnost zastavila na příjemné hodnotě 2,6 kg. Rozměry se mohou zdát velké jen do té doby, než se dozvíte, že se do skříně dá osadit i základní deska formátu ATX, která měří 305 × 244 mm. Samozřejmostí je kompatibilita s menšími formáty micro ATX a mini ITX.

 

Pro rozšiřující karty je připraveno 6 slotů a jejich maximální délka může dosahovat až 290 mm. Díky tomu se bez problémů vejdou i výkonné grafické karty. Pevné disky se osazují na dno skříně. Kvůli malým rozměrům se vejde pouze jediný 3,5" model společně s jedním 2,5". Na dně jsou vyfrézovány průduchy, takže by neměl být problém s jejich přehříváním.

Je skoro až neuvěřitelné, že se výrobci povedlo do takto malého modelu vměstnat dokonce i šachtu pro optickou mechaniku. Pokud se ovšem rozhodnete pro osazení základní desky ATX, nemůžete tuto pozici využít, kvůli případné kolizi. Myslím si, že toto omezení ale nebude pro většinu zákazníků nijak závažné. Napájecí zdroj se osazuje vodorovně nad základní desku, takže chladič procesoru může být vysoký jen 95 mm.Právě chlazení by mohlo být jedním z nedostatků této skříně. Vpředu je osazený jediný 120mm ventilátor, který nasává studený vzduch do interiéru. Další vzduch proudí skrz otvory na dně. Veškerý ohřátý vzduch bude ovšem ven proudit pouze přes napájecí zdroj, případně přes chladiče některých grafických karet.

Tlačítka pro zapnutí a reset sestavy jsou umístěna na předním panelu. V jejich těsné blízkosti jsou také dva konektory USB 3.0 a konektory pro připojení headsetu. RM1 bude dostupná ve dvou barevných variantách – černé a stříbrné. Cena byla stanovena na 79,99 € (cca 2 200 Kč). Na trh by se měla novinka dostat v následujících týdnech.

Zdroj: Cooltek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku