Hlavní navigace

Core i3-6320 přetočeno na 4,7 GHz přes BCLK. Podařilo se odemknout Skylake?

4. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před vydáním procesorů Skylake a platformy Z170 Intel sliboval opět zlepšené možnosti pro přetaktovávače, což mělo zahrnovat také přetáčení CPU zvýšením jeho referenční frekvence (obvykle označené BCLK). Takový postup by se – jako v minulosti – ovšem dal použít i k taktování zamčených CPU nespadajících do edice „K“, a proto přetaktování přes BCLK vyvolalo značné naděje. Ty se sice třeba v naší recenzi Core i5-6400 nesplnily, zdá se ale, že nějaké taktování by přes BCLK přece jen mělo být reálné.

V pondělí se na webu HWBOT objevil přetaktovávací rekord uživatele Dhenzjhen, vytvořený na zamčeném procesoru Core i3-6320, dosažený právě zvyšováním BCLK. Dostal se s ním na frekvenci 4680 MHz, která by sice nebyla s odemčeným CPU nic moc, u Core i3 je však docela výjimečná. A to přesto, že toto CPU má již z výroby vysokou frekvenci (3,9 GHz), takže relativně došlo k navýšení jen o pětinu. BCLK byla tudíž zvýšena na 120 MHz (přesněji 119,90 MHz).

Core i3-6320 přetaktované na 4,7 GHz (Zdroj: HWBOT)pomocí BCLK na desce Supermicro C7H170-M
Core i3-6320 přetaktované na 4,7 GHz (Zdroj: HWBOT)pomocí BCLK na desce Supermicro C7H170-M

 

Tajemství v BIOSu?

Ačkoliv zvýšení BCLK o 20 MHz je malé, na platformě Intel je nyní se zamčeným procesorem ojedinělé. Dhenzjhen ho dosáhl na desce Supermicro C7H170-M. Jak můžete vidět na fotografiích, použito také bylo chlazení kapalným dusíkem, i když výsledných 4,7 GHz zdaleka není z říše extrémního přetaktování. Důvodem, proč se kompletně zamčené Core i3 přetaktovat podařilo, ale údajně má být právě deska, u níž údajně Supermicro provedlo nějaké změny v BIOSu, o jejichž podstatě ale bohužel nic nevíme.

Core i3-6320 přetaktované na 4,7 GHz (Zdroj: HWBOT)pomocí BCLK na desce Supermicro C7H170-M Core i3-6320 přetaktované na 4,7 GHz (Zdroj: HWBOT)pomocí BCLK na desce Supermicro C7H170-M

Na fotografii sice lze vidět, že je deska modifikována, tyto úpravy ale prý nejsou podstatné (drát na spodní straně například má sloužit jen k měření napětí). Podle původce tohoto taktovacího výsledku by deska C7H170-M měla být pro přetočení zamčených CPU připravena už v podobě, v které se normálně prodává. Z toho se zdá, že by nemožnost stabilně zvednout BCLK na jiných deskách mohla být způsobena jen nějakou umělou překážkou, kterou se firmě Supermicro podařilo obejít, a ne reálnými omezeními.

 

Otázka ale je, zda nám to bude něco platné. I pokud pomineme otázku, jak vysoko by toto přetaktování mohlo jít s prakticky použitelným chlazením a v běžném provozu, je užitečnost dost pofidérní. Použitá deska Supermicro je značně drahá, u těch pár obchodů, které ji nabízejí, vyjde na 200 EUR. Je tedy mnohem ekonomičtější pořídit raději běžnou levnou desku a z ušetřeného k ní dražší procesor. Levná cesta k vyššímu výkonu tudy jinými slovy nevede. Tedy spoň dokud se podobné výsledky nezačnou objevovat i na nějakých jiných, rozumné peníze stojících základních deskách. Ale uvidíme, třeba se nakonec jejich výrobcům něco takového podaří.

Zdroje: HWBOT (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?