Hlavní navigace

Falešné SMS a e-maily informují o údajných výsledcích testů na COVID-19

29. 10. 2020

Sdílet

Zdroj: Immo Schulz-Gerlach / Pixabay | koláž: Petr Urban / Cnews

Záškodnické subjekty se neštítí ničeho a teď zneužili pandemickou situaci. Lidem chodí falešné SMS a e-maily informující o výsledcích testů na COVID-19. Na tyto zprávy před několika dny upozornila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, podle níž se množí hackerské útoky na zdravotnická zařízení. V tuto chvíli nevíme, kdo zprávy rozesílá, dostávají je ale i lidé, kteří testování nepodstoupili. Dle ČTK se tím zabývá policie.

„Jediný správný postup, pokud jdete na testy na COVID-19, je: před samotným vyšetřením vyplníte dotazník, uvedete své telefonní číslo a na něj vám v řádu hodin (až 48 po odběru vzorku) přijde formou SMS zpráva o výsledku. Bude obsahovat vaše jméno a výsledek: NEGATIVNÍ/POZITIVNÍ. Jakékoliv jiné zprávy jsou smyšlené,“ uvádí Všeobecná fakultní nemocnice.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pak samostatně informuje o podvodných e-mailech, které odkazují na údajné výsledky testů na COVID-19. Tyto e-maily dle Úřadu obsahují odkaz na šifrovaný excelovský soubor XLSM. Obsahuje makro a jeho spuštění vede ke stažení škodlivého kódu. Útočící subjekt tímto způsobem získá přístup do zařízení.

Přišla vám falešná zpráva s údajným výsledkem testu na COVID-19?

Zprávy chodí všem bez ohledu na to, jestli člověk testování podstoupil. Nenechte se proto zprávami vystrašit a ověřte jejich odesílatele. V první řadě si ujasněte, zda jste na testu byli. NÚKIB upozorňuje, že legitimní výsledky testů jsou většinou sdělovány skrze SMS, nikoli e-mailem. Tím je tedy šířen malware, jako se to děje desítky let, v případě SMS pravděpodobně hovoříme „pouze“ o šíření dezinformací.

Zdroje: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Facebooku via ČTK | Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Byl pro vás článek přínosný?