Hlavní navigace

Zákaz vycházení ještě neplatí. Podle Fitbitu lidé ale už teď omezili chůzi o 20 %

27. 3. 2020

Sdílet

V souvislosti s karanténními opatřeními na celém světě se lidé obecně přestávají pohybovat. Výrobce sportovních náramků Fitbit má zhruba 30 milionů uživatelů, u kterých zaznamenal za minulé týdny výrazný pokles aktivity.

Fitbit porovnává aktuální data se stejným obdobím za loňský rok. Počátek křivky vždy kopíruje loňská data a v určitém momentu začíná klesat. U některých zemích je patrný krátkodobý návrat (zřejmě dojem, že „se nic neděje, jdeme si zaběhat“), ale poté zase propad.

Španělsko vyměnilo tenisky za gauč

Zveřejněná data jsou čistě za minulý týden od 16. do 22. března. Nejvíce se zastavili Španělé, jejichž naměřený počet kroků spadl o 38 %. V Itálii, Portugalsku a Rumunsku je pokles čtvrtinový. Naproti tomu třeba v Německu a Británii toho lidé nachodili jen o 7, respektive 8 % méně.

 

Stoupající křivku mají nyní jen některé asijské země, jako Čína nebo Japonsko, na běžný pohybový režim to ale ještě pár týdnů i u nich potrvá. Méně pohybu bývá příčinou zdravotních problémů, proto by mělo být pouze krátkodobé. Karanténa neznamená sedět doma na gauči.

Fitbit chůze koronavirus obr2 Červená křivka značí letošní pokles aktivity

Ve Spojených státech činí pokles pouze 12 %, ale ve větších městech je vyšší než na venkově. To bude pravděpodobně platit pro všechny země. Nejvíce přestali chodit obyvatelé New Yorku a San Francisca (−20 %). V tabulce Fitbitu není uvedeno Česko, na mapě má ovšem podobnou barvu jako Francie (−25 %).

zdroj: Fitbit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.