Hlavní navigace

Coworking: útočiště freelancerů (minireportáž)

10. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

A co víc, dovolenou máte, kdy chcete. Jenže je tu i odvrácená tvář freelancerismu, a tou je samota, když pracujete z domu. Nejdřív je to příjemné, k počítači jdete ještě v pyžamu, ale časem z toho hrozí sociální fóbie.


Trocha historie

Jistě, můžete pracovat po kavárnách, ale tohle nejde dělat každý den, nehledě na útratu. Proto v roce 2005 založil Brad Neuberg první společné pracovní/bydlící centrum (Coworking Site) v San Franciscu pod názvem Hat Factory, které začalo se třemi lidmi na volné noze a postupně se otevřelo dalším zájemcům. Brad poté založil další, nyní již čistě pracovní coworkingové centrum s názvem Citizen Space. Poté se začaly objevovat další a další. U nás byl první pravděpodobně pražský Coffice, ale nejznámější je The Hub.

Protože je ale pro takové pracoviště klíčová jeho poloha ve městě a protože jsme brněnská redakce, píšu tento článek hlavně kvůli otevření nového coworkingového centra přímo v centru Brna. Po loňské opravě okolních ulic jde pravděpodobně o nejlepší zdejší lokalitu.

Cowo Brno sídlí na Moravském náměstí 3, což je ten dům s bývalým kinem Scala. Princip sdílené kanceláře spočívá v tom, že si zájemce zaplatí určitý tarif podle hodin, které by rád v centru za měsíc strávil, případně může využít i nonstop tarifu i s nočním přístupem. Po domluvě lze využít prvních 14 dní zdarma na zkoušku.

A co tím získáte? Možnost chodit pracovat místo kaváren i do skutečné kanceláře, kde je kolektiv podobných lidí, kávovar a tiskárna. A v těchto dnech docela aktuální klimatizace. Tedy místo, kde se dobře pracuje a kam si můžete pozvat svého obchodního partnera na schůzku. Aktuální internetové připojení je podle Pavla Šarborta, který se o projekt Cowo centra stará, rychlá Wi-Fi od poskytovatele UPC, ale v případě potřeby je možné přejít na optiku.

 

V Brně aktuálně není žádné jiné fungující coworkingové centrum. Na můj dotaz mně odpovědělo pouze Coworking Place s tím, že jsou v útlumové fázi.

Pokud by vás zajímalo trochu povídání o coworkingových centrech, podívejte se na záznam přednášky z Barcampu 2012:

Zajímavost:

Nedávno byl spuštěn podobný projekt, který ovšem není primárně o práci, ale i o spolubydlení kreativních lidí. Podle webu projektu je TechSquat byt o velikosti 112 metrů čtverečních. Komu je málo být mezi kreativními lidmi jen pár hodin denně, může s nimi dokonce i bydlet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.