Hlavní navigace

ČPU k České pirátské straně: „Odkazy porušují autorské právo“

21. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to přesně měsíc, co jsme na Cnews.cz psali o novém webu českých Pirátů, který opět provokuje heslem „odkaz není zločin“. ČPS převzala portál sledujuserialy.cz, na kterém jsou vedeny desítky televizních seriálů formou externích přehrávačů z cizích stránek. Samotný web žádná videa neukládá, obsah a přehrávač pocházejí z úložiště nahnoji.cz.

Sleduju seriály
Sleduju seriály

Provozování sledujuserily.cz se však nelíbí České protipirátské unii, která Pirátům zaslal žádost, aby činnost webu ukončili. Údajně totiž porušuje autorský zákon. „Za zásah do výlučného autorského práva je potřeba považovat jakékoli zpřístupnění díla veřejnosti způsobem, že kdokoli k němu může mít přístup na místě a v čase podle vlastní volby, tj. i prostřednictvím pouhého ‚linku’ nezávisle na vlastnictví či užívání rozmnoženiny díla, která je prostřednictvím linku zpřístupněna (tzn. zpřístupnění jako tzv. mirror downloading či embedded link). V tomto ohledu se jedná o další užití díla, ke kterému je zásadně nutný souhlas majitele autorského práva k zpřístupněnému dílu,“ ČPU cituje Autorský zákon: komentář / Ivo Telec, Pavel Tůma, 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2007, strana 228.

 

Se stejným argumentem už ČPU vyhrožovala v minulosti. Předseda Pirátů Ivan Bartoš odpověděl Unii: „Odkazování na webovou adresu a embedování do stránky není sdělováním díla ve smyslu kopírovacího zákona. Stejně jako není sdělováním díla veřejnosti konstatování, že dnes večer dávají v kině Aero od 20:30 film Lidice nebo televizní program, který si lidé běžně kupují v trafice.

Žádá přitom důkaz, že ČPU opravdu zastupuje zájmy filmových producentů a distributorů a že ti jsou skutečně výhradními majiteli práv ke kopírovacímu monopolu na zmíněné seriály. K tomu ještě Bartoš přirovnává chování Unie za zastrašování organizací BSA (zasílá firmám výstražné dopisy kvůli pirátskému softwaru) a agentuře Isifa. Ta v minulosti vydírala provozovatele stránek, že zneužívají snímky z její fotobanky, přitom Isifa sama prodávala obsah s rozporu s licencí. Bartoš cituje i ředitele slovenského autorského svazu, který tvrdí, že „použití hypertextových odkazů a tzv. embedovacích kódů není zpřístupňování autorského díla veřejnosti podle platného autorského zákona.

Více informací a vzájemné dopisy ČPS a ČPU najdete na webu České pirátské strany.

Byl pro vás článek přínosný?