Hlavní navigace

CPU Skylake a platforma LGA 1151 vyjdou 5. srpna, část modelů nejdřív v Asii

7. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco předběžné dohady o termínech vydání různých produktů bývají často příliš optimistické, u procesorů Skylake a nové desktopové platformy LGA 1151 je to kupodivu naopak. Původně se asi čekalo spíše podzimní vydání, pak to začalo vypadat na konec srpna a nakonec dokonce na jeho začátek. A tento posledně zmíněný termín se asi potvrzuje. Podle webu BenchLife.info, který zveřejnil podrobný rozpis uvádění desktopového Skylake (jinak též „Skylake-S“), přijdou první nové procesory na trh už za čtyři týdny – 5. srpna.

Ve středu 5. srpna Intel vydá procesory Core i7-6700K a Core i5-6600K pro přetaktovávače, obojí odemčená čtyřjádra s TDP 95 W. Stát by se tak mělo na veletrhu Gamescom v Kolíně nad Rýnem. Spolu s nimi by měly vyjít také základní desky platformy LGA 1151, ovšem výběr zřejmě bude omezen na ty s čipovou sadou Z170. Ostatní čipové sady a také neodemčené procesory s TDP 35 a 65 W totiž Intel uvede až s odstupem o několik týdnů později. Informace zveřejněné webem BenchLife tak souhlasí s minulou zprávou webu DigiTimes, která ale ještě neznala konkrétní den uvedení obou čipů s odemčenými násobiči.

Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.info)
Vzorek desktopového procesoru Skylake (Zdroj: BenchLife.info)

Se Skylakem pro ty, kdo nehodlají přetaktovávat, to ale bude složitější. Zdá se totiž, že jejich dostupnost se bude lišit podle regionu. Jak můžete vidět v tabulkách z webu BenchLife, pro počátek prodeje zbývajících procesorů, ale také běžných čipových sad H170 a B150 má Intel vymezené různé termíny pro Čínu (PRC), Japonsko, Asii a pacifickou oblast (APJ) a pro Ameriku (ASMO), Evropu, Rusko, blízký/střední východ a Afriku (EMEA). V Asii se zamčené procesory a desky pro ně začnou prodávat už někdy mezi 30. srpnem a 5. zářím, kdežto ve zbylých regionech – a tedy i u nás – zřejmě až o čtyři týdny později, mezi 27. zářím a 3. říjnem.

Uvedení procesorů Skylake pro desktop (Zdroj: BenchLife.info)

Uvedení procesorů Skylake pro desktop (Zdroj: BenchLife.info)
Uvedení procesorů Skylake pro desktop (Zdroj: BenchLife.info)

Toto dvourychlostní uvedení se bude týkat čipů Core i5-6400, i5-6500, i5-6600, i7-6700 a dále také jejich jmenovců s písmenkem T, které bude značit nižší takty a 35W TDP. V druhém termínu na přelomu září a října by se měl v obou skupinách regionů také objevit lowendový čipset H110. BenchLife zmiňuje, že spolu s ním by snad mohly být uvedené také čipy řady Pentium, Celeron a Core i3 s dvěma jádry. K těm ale doposud neunikly žádné parametry ani jiné podrobnosti, takže jak to s nimi bude, není ještě moc jasné. Ještě později (někdy v říjnu či listopadu) se pak objeví enterprise čipsety Q150 a Q170, ty pro nás ale nemají moc relevance.

 

 

Parametry čtyřjádrových modelů Skylake již nějakou dobu máme (můžete je vidět v tabulce, také z webu BenchLife). Intel ale doposud mlčel k jejich architektuře, takže nemáme vůbec žádnou představu, co by měla obnášet. Jedná se přitom o generaci „tock“, v níž by mělo být CPU značně přepracované a dala by se tudíž očekávat značná překvapení. I když například Haswell ukázal, že mimo aplikací používajících nové instrukce se nemusí nutně dostavit moc vysoké navýšení hrubého výkonu.

Procesory Skylake - parametry čtyřjádrových modelů (Zdroj: BenchLife.info)
Procesory Skylake - parametry čtyřjádrových modelů (Zdroj: BenchLife.info)

Zdroj: BenchLife.info

Byl pro vás článek přínosný?